Indonesië

Informatie- en nieuwsforum over Indonesië en Nederlands-Indië
 
IndexKalenderFAQRegistrerenInloggen

Deel | 
 

 Lezersactie: maak een foto en vertel waarom 15 aug. zo belangrijk is...

Go down 
AuteurBericht
wu

avatar

Aantal berichten : 6613
Registratiedatum : 08-12-08

BerichtOnderwerp: Lezersactie: maak een foto en vertel waarom 15 aug. zo belangrijk is...   di 12 aug 2014 - 15:56


Lezersactie: win een reis naar Indonesië
REGIO  |   12 augustus 2014   |   Door Noelia Romero Cabrera, Dichtbijredacteur


ZOETERMEER - 15 augustus is het officiële einde van de Tweede Wereldoorlog en de dag dat in Nederland de bevrijding van Nederlands-Indië in 1945 wordt herdacht. Bij Dichtbij kun je in het kader van deze dag twee retourtickets winnen naar Indonesië.

Vind jij het belangrijk om stil te staan bij deze belangrijke dag? Laat dit dan weten door op 15 augustus een vlag – die je bij Dichtbij in de krant kunt vinden – voor je raam te hangen. Maak een foto van jezelf en de vlag (dit mag natuurlijk ook een echte rood-wit-blauwe vlag zijn) en post deze foto met een korte tekst over waarom jij het belangrijk vindt om bij 15 augustus stil te staan, o.v.v. #ikvlag op Twitter, Facebook of Instagram.

Heb je geen twitter, facebook of instagram? Mail dan de foto en tekst naar info@indischherinneringscentrum.nl o.v.v. #ikvlag.

Daarmee maak je kans op twee gratis retourtickets naar Indonesië. Actieperiode is van 13 augustus t/m 15 augustus 2014.


Dichtbij, Haaglanden-Noord
Terug naar boven Go down
http://indonesie.actieforum.com
wu

avatar

Aantal berichten : 6613
Registratiedatum : 08-12-08

BerichtOnderwerp: Re: Lezersactie: maak een foto en vertel waarom 15 aug. zo belangrijk is...   wo 13 aug 2014 - 15:56'Overal kwam die vlag vandaan!'

REGIO | 13 augustus 2014 | Door Pim Scheffer, Dichtbijredacteur


Foto: Mieke Huijsman-Engelbert: Hijs de vlag op 15 augustus, het is ons symbool van de bevrijding (Foto:pr)


ROTTERDAM - Mieke Huijsman-Engelberts (1934), geboren in Soerabaja in het toenmalig Nederlands-Indië, bracht een deel van haar jeugd door in Japanse interneringskampen toen in 1942 Nederlands-Indië werd bezet door Japan. Aan die bezetting kwam in 1945 een einde: ‘Toen we werden bevrijd, kwamen de Nederlandse vlaggen overal vandaan! Sommige vrouwen in het kamp hadden ze verstopt, met gevaar voor ontdekking en zware straf natuurlijk. Daarom is de vlag zo belangrijk voor mij op 15 augustus’.

Op 15 augustus herdenkt Nederland de capitulatie van Japan, waarmee in 1945 de Tweede Wereldoorlog in het Koninkrijk der Nederlanden definitief beëindigd was.

Herinneringen aan haar kinderjaren in het interneringskamp zijn er altijd, maar vooral op 15 augustus: ’Dan voel ik weer die eeuwige druk en de angst dat je moeder klappen kreeg als je als kind niet op tijd boog voor de Japanners. Je moeder kreeg dan straf omdat ze haar kinderen niet goed zou opvoeden’. Haar moeder overleefde de internering niet. In maart 1944 overleed zij als gevolg van ondervoeding. Na de Japanse capitulatie vond vader alleen de drie kinderen terug.

Mieke Huijsman-Engelberts is ook initiatiefnemer van de 15 augustus-herdenking op de Boompjes in Rotterdam. Het hijsen van de vlag mag wat haar betreft veel meer bekend worden onder de Nederlandse bevolking. ‘Toen ik hier in de straat voor het eerst de vlag uithing op 15 augustus vroegen mensen aan mij of er soms iemand jarig was of voor het examen was geslaagd! Nu weten ze het gelukkig wel maar het mag wel veel bekender worden. Het is tenslotte een blijk van erkenning en waardering voor de mensen die de oorlog in Nederlands-Indië hebben meegemaakt’.

In Rotterdam wordt jaarlijks op 15 augustus de capitulatie van Japan herdacht bij op de Boompjes: www.herdenking-15-augustus.nl. Mieke Huijsman-Engelbert vertelt ook op scholen over de Tweede Wereldoorlog in Azië. Voor informatie: www.steunpuntgastsprekers.nl

Dichtbij
Terug naar boven Go down
http://indonesie.actieforum.com
wu

avatar

Aantal berichten : 6613
Registratiedatum : 08-12-08

BerichtOnderwerp: Re: Lezersactie: maak een foto en vertel waarom 15 aug. zo belangrijk is...   wo 13 aug 2014 - 15:58'Een vlag op 15 augustus betekent erkenning'
REGIO | 13 augustus 2014 | reageer | Door Pim Scheffer, DichtbijredacteurDEN HAAG - ‘Het voelt als erkenning van onze vrijheid, van Indische Nederlanders’, zegt Ronald Anthonio (1937), geboren in Djokjakarta (Yogyakarta) in het toenmalige Nederlands-Indië. Op 15 augustus herdenkt Nederland de capitulatie van Japan, waarmee in 1945 de Tweede Wereldoorlog in het Koninkrijk der Nederlanden definitief ten einde was.

Ronald Anthonio weet het nog goed. In 1942, toen de Japanners Nederlands-Indië binnenvielen, werd zijn vader meteen opgepakt en geïnterneerd.

Ronald, zijn moeder, broer en zussen wisten niet waar hij gevangen was gezet. Het gezin had het zwaar zonder vader tijdens de Japanse bezetting, er was geen geld en nauwelijks eten. Tegen het einde van de bezetting belandden ook Ronald en zijn moeder en broer en zussen in een Japans kamp. Na de capitulatie van Japan was het gezin nog niet echt vrij. Dezelfde Japanners die hen eerder gevangen hadden gezet, gaven het kampbeheer over aan de Indonesische nationalisten.

‘Die vlag betekent heel veel voor mij. Pas eind 1946, ik was toen 9 jaar, zag ik weer een Nederlandse driekleur. Ik was zwaar ziek, had dysenterie. We hadden drie dagen in een geblindeerde trein gezeten, onderweg naar Batavia. Na al die jaren van honger, leed en onzekerheid was het zo’n mooi gezicht om een gave Nederlandse vlag op het perron te zien wapperen!’

Ronald Anthonio roept iedereen op om de vlag te hijsen op 15 augustus. ‘Hier in de buurt zie ik best al veel vlaggen. Dat doet me dan veel. Ook onze huismeester van de flat hijst de vlag. Maar niet iedereen weet wat de datum 15 augustus betekent. Het is dan niet alleen het einde van de Japanse bezetting die je herdenkt maar ook het echte einde van de Tweede Wereldoorlog.’

In Den Haag wordt jaarlijks op 15 augustus de capitulatie van Japan herdacht bij het Indisch Monument (www.indieherdenking.nl). Ronald Anthonio vertelt ook op scholen over de Tweede Wereldoorlog in Azië. Voor informatie: www.steunpuntgastsprekers.nl

Dichtbij
Terug naar boven Go down
http://indonesie.actieforum.com
wu

avatar

Aantal berichten : 6613
Registratiedatum : 08-12-08

BerichtOnderwerp: Re: Lezersactie: maak een foto en vertel waarom 15 aug. zo belangrijk is...   zo 31 aug 2014 - 16:01


Winnaar bekend herdenkingsactie #Ikvlag
REGIO | 28 augustus 2014 | Door Yildiz Celie, Dichtbijredacteur


DEN HAAG - De winnaar van de #Ikvlag actie in Zoetermeer, Den Haag en Almere is Ann Von Mansfeldt geworden. De winnaar heeft twee retourtickets naar het land van de oneindige sawa’s en stralende zon gewonnen.

Ann vlagde mee op 15 augustus omdat haar familieleden de oorlog in Nederlands-Indië hebben meegemaakt. Zij vindt het belangrijk om stil te staan bij de verschrikkelijke dingen die destijds gebeurd zijn.

De actie is mede mogelijk gemaakt door het Indisch Herinneringscentrum, Stichting Herdenking 15 Augustus 1945 en het vfonds.


Dichtbij.nl Den Haag
Terug naar boven Go down
http://indonesie.actieforum.com
Gesponsorde inhoud
BerichtOnderwerp: Re: Lezersactie: maak een foto en vertel waarom 15 aug. zo belangrijk is...   

Terug naar boven Go down
 
Lezersactie: maak een foto en vertel waarom 15 aug. zo belangrijk is...
Terug naar boven 
Pagina 1 van 1
 Soortgelijke onderwerpen
-
» Foto-expositie over zeevogels in Museum Maluku
» De familie(ver)banden van Adriaan van Dis
» Indonesië werd onafhankelijk in 1945. Erken dit
» Apenheul toont bijzondere neusapen
» Het verhaal achter de foto's.... 2

Permissies van dit forum:Je mag geen reacties plaatsen in dit subforum
Indonesië :: Diversen :: Praatcafé/Ngobrol-
Ga naar: