Indonesië

Informatie- en nieuwsforum over Indonesië en Nederlands-Indië
 
IndexKalenderFAQRegistrerenInloggen

Deel | 
 

 Steun studenten en scholieren in Papoea Indonesië

Ga naar beneden 
AuteurBericht
wu

avatar

Aantal berichten : 6613
Registratiedatum : 08-12-08

BerichtOnderwerp: Steun studenten en scholieren in Papoea Indonesië    ma 17 nov 2014 - 17:30Steun studenten en scholieren in Papoea Indonesië
Dike ten Kate zet zich in voor jongeren daar
17-11-2014 14:50

Lezersnieuws Door: Hans Baars
Stroomhuis Neerijnen Kunst en Cultuur

In het Stroomhuis is van 20 tot 30 november ruimte voor de stichting AKAR. Dit is een kleine stichting die zich richt op onderwijs aan Papoese kinderen/studenten afkomstig uit het gebied van de Geelvinkbaai. De hulp die geboden wordt, moet bijdragen aan de ontplooiing van scholieren en studenten. Hiermee brengt Stichting AKAR tevens het bestaan van de Papoea's onder de aandacht.

Door de geschiedenis voelen de mensen achter AKAR zich verantwoordelijk om te helpen bij de ontwikkeling van de oorspronkelijke inwoners van dit gebied.

De oprichtster Dike ten Kate herinnert zich: een eiland in de zee, prachtige witte stranden met palmbomen, een ondoordringbaar oerwoud en hoge bergen. En Papoea's, die ons altijd heel hartelijk ontvangen met hun muziek, en hun traditionele kledij.
Hier ben ik geboren, hier liggen mijn wortels. De zendingspost Kwawi bij Manokwari is gedurende 7 jaren ons thuis geweest. Tussen de Papoea's en de vele kinderen van de kampong, het kalme strandje met de steiger en het oerwoud met de vele vruchtbomen achter ons huis, genoten wij een paradijselijke jeugd. Met dankbaarheid hiervoor willen wij ons nu inzetten om een klein stukje van dat paradijs voor hen te helpen terugvinden.

West-Papoea ligt vanuit Nederland bekeken aan de andere kant van de wereld. Tot 1962 was het een kolonie van Nederland. Sinds die tijd is West-Papoea het meest oostelijke deel van Indonesië geworden.

Er wonen In Papoea Indonesië ongeveer 3,7 miljoen mensen. De meeste daarvan aan de kust. De Papoea's zijn de oorspronkelijke bewoners. Indonesië probeert Javanen en mensen van andere eilanden te stimuleren om naar Papoea te migreren. Hierdoor vormen de Papoea's zo langzamerhand een minderheid in eigen land, ongeveer 1,7 miljoen.
Over het algemeen zijn de Indonesiërs beter opgeleid en nemen dientengevolge de beste banen in beslag. Daarom vindt Stichting AKAR het belangrijk dat de Papoea's gestimuleerd worden om een goede opleiding te volgen. Zo vergroten ze hun mogelijkheden op (betere) banen. Betrokkenen uit vroeger jaren en vele Papoea's in Nederland blijven zich inzetten voor het welzijn van het volk aldaar.

De expositie en de lezing hebben gratis toegang, maar een bijdrage voor de stichting is altijd welkom!


Data:
expositie opening vrijdag 21 nov. 16 uur
knutselen met kinderen zaterdag 22 nov. 14 uur
lezing woensdag 26 nov. 20 uur
veiling zaterdag 29 nov. 14 uur
www.stichtingakar.org en www.sdsp.nl

Locatie: Stroomhuis Neerijnen, Van Pallandtweg 1, Neerijnen

Start datum/tijd: 20-11-2014 11.00
Eind datum/tijd: 30-11-2014 17.00


nieuwsbladgeldermalsen.nl
Terug naar boven Ga naar beneden
http://indonesie.actieforum.com
 
Steun studenten en scholieren in Papoea Indonesië
Terug naar boven 
Pagina 1 van 1
 Soortgelijke onderwerpen
-
» Minstens 56 doden bij overstromingen in Papoea Indonesië
» Indonesië werd onafhankelijk in 1945. Erken dit
» 'Oorlog! Van Indië tot Indonesië 1945-1950' in bronbeek (febr.'15 / jan. '16)
» Wat je moet weten over de gewoontes van Indonesiërs - Bali Indonesië
» Seks in Indonesië

Permissies van dit forum:Je mag geen reacties plaatsen in dit subforum
Indonesië :: Diversen :: Praatcafé/Ngobrol-
Ga naar: