Indonesië

Informatie- en nieuwsforum over Indonesië en Nederlands-Indië
 
IndexKalenderFAQRegistrerenInloggen

Deel | 
 

 Hoe dure peper Vietnam rijk maakt

Go down 
AuteurBericht
ElEl

avatar

Aantal berichten : 7763
Registratiedatum : 08-12-08

BerichtOnderwerp: Hoe dure peper Vietnam rijk maakt   ma 24 nov 2014 - 21:33

Hoe dure peper Vietnam rijk maakt

Gepubliceerd: 24 november 2014 14:12 | Laatste update: 24 november 2014 14:42


Vietnam is India en Indonesië voorbij gestreefd als grootste producent van peper. In vergelijking met twintig jaar geleden produceert het Aziatische land ruim 15 keer zoveel peper. Dat schrijft de Amerikaanse site Bloomberg.

Voor 1990 produceerde Vietnam onvoldoende peper voor binnenlandse consumptie zegt Do Ha Nam, de topman van de Vietnam Pepper Association." Vietnam oogste vorig jaar 122.000 ton, Indonesie 3.000 ton en India 58.000 ton. De wereldwijde productie is met 375.800 ton 2013 nauwelijks gestegen in vergelijking met tien jaar eerder. Peperduur In tegenstelling tot de meeste andere grondstoffen stijgt de prijs van peper jaar op jaar.

Volgens Greg Estep van Olam Ingrediensts, een groot handelshuis in grondstoffen en eindproducten komt dat doordat Aziaten meer vlees zijn gaan eten. Al acht jaar is de vraag groter dan het aanbod. Dat heeft ook invloed op de prijzen. Zwarte peper levert in de handel 7,25 euro per kilo op te opzichte van 1,61 euro vergeleken met tien jaar terug. Witte peper kost 10,48 dollar per kilo, die prijs is zelfs verdriedubbeld zegt de International Pepper Community een organisatie van telers uit Jakarta. Vietnamezen eten niet meer peper dan eerder De reden dat Vietnam koploper is in de productie van peper komt doordat het land zich sterk richt op de export. Vietnamezen zijn zelf nauwelijks meer peper gaan gebruiken. Het land is sterk gebleven in het afleveren van constante oogsten en het afleveren gelijkmatige productie zegt George Estep. In tegenstelling tot Indonesië hebben de Vietnamezen vaak kleine plantages. Gemiddeld oogsten ze 2,2 ton per hectare. Indonesië levert slechts gemiddeld 400 tot 500 kilo per hectare af. Efficiënte productie Voor 1990 produceerde Vietnam onvoldoende peper voor binnenlandse consumptie zegt Do Ha Nam, de topman van de Vietnam Pepper Association." Vietnam oogste vorig jaar 122.000 ton. Indonesie produceerde 63.000 ton waar India 58.000 ton oogste. De wereldwijde productie is met 375.800 ton 2013 nauwelijks gestegen in vergelijking met tien jaar eerder dus het aandeel van Vietnam als producent van peper is sterk toegenomen.

Als landbouwgewas is peper één van de weinige producten waarvan de prijs al jaren gestaag stijgt. Op de wereldmarkt profiteert vooral Vietnam als nieuwe peperkampioen.

Dat signaleert financieel persbureau Bloomberg in een reportage.

De prijzen van peper genieten al jaren van een gestage stijging. Al acht jaar is de vraag groter dan het aanbod. Zwarte peper levert in de groothandel omgerekend zo’n 7,25 euro per kilo op, terwijl dat tien jaar geleden slechts iets meer dan 1,50 euro per kilo was.

De prijs van witte peper steeg in deze periode nog sterker. Witte peper is volgens brancheorganisatie IPC uit Jakarta zelfs drie keer zo duur geworden in tien jaar tijd.

Een belangrijke achterliggende reden is de toenemende welvaart in Azië: steeds meer Aziaten eten vlees en dat willen ze kruiden met peper. Opvallend hierbij is vooral dat een relatief nieuwe speler de traditionele peperlanden India en Indonesië voorbij is gesneld: Vietnam.

Vietnam grootmacht in peper

Vóór de jaren 1990 produceerde Vietnam niet genoeg peper om aan de binnenlandse vraag te voldoen, zegt directeur Do Ha Nam van de branche-organisatie van Vietnamese peperverbouwers tegenover Bloomberg. Dat is sterk veranderd. In 2013 oogstte Vietnam liefst 122 duizend ton peper. Indonesië en India bleven in dat jaar steken op respectievelijk 63.000 ton en 58.000 ton.

De wereldwijde productie is met 375.800 ton 2013 nauwelijks gestegen in vergelijking met tien jaar eerder. Het aandeel van Vietnam in de mondiale productie van peper is dus fors toegenomen.

Focus op export

De reden dat Vietnam koploper is geworden op de pepermarkt, komt doordat het land een relatief kleine binnenlandse afzetmarkt heeft en zich sterk richt op de export. Vietnam land is erin geslaagd hoge opbrengsten en een hoge productiviteit te realiseren, aldus Greg Estep van Olam, een internationaal specerijenbedrijf dat vanuit Singapore opereert, tegenover Bloomberg.

Door de stijging van de afzet is de luxe van de middenklasse ook voor peperboeren binnen handbereik gekomen, legt de 54-jarige planter Nguyen Van Thanh uit aan het persbureau: “Ik begon hier met lege handen. Met het inkomen uit peper kan ik mijn familie onderhouden, motorfietsen kopen en mijn huis verbouwen.”

z24
Terug naar boven Go down
http://www.tileng.nl
 
Hoe dure peper Vietnam rijk maakt
Terug naar boven 
Pagina 1 van 1
 Soortgelijke onderwerpen
-
» 5 november 2016 NPO2 18.35 uur, Max maakt mogelijk in Bandung
» Hete peper (Volksoperahuis) 11 maart t/m 25 april
» Rijk aan de rand van de wereld - P. Emmer & J.J.L. Gommans
» Frans Tutuhatunewa (RMS) maakt aftreden bekend

Permissies van dit forum:Je mag geen reacties plaatsen in dit subforum
Indonesië :: Diversen :: Praatcafé/Ngobrol-
Ga naar: