Indonesië

Informatie- en nieuwsforum over Indonesië en Nederlands-Indië
 
IndexKalenderFAQRegistrerenInloggen

Deel | 
 

 Molukkers willen Nederlands gezin weg

Go down 
AuteurBericht
ElEl

avatar

Aantal berichten : 7762
Registratiedatum : 08-12-08

BerichtOnderwerp: Molukkers willen Nederlands gezin weg    do 27 nov 2014 - 18:04Foto: Kim Stellingwerf

do 27 nov 2014, 17:52

Molukkers willen Nederlands gezin weg


Hoogeveen - De komst van een Nederlands gezin heeft tot grote onrust geleid onder Molukkers in het Drentse Hoogeveen. De wijk waar de familie komende maandag een leegstaande huurwoning betrekt, is ooit toegewezen aan Molukkers. Die zitten dan ook niet te wachten op 'buitenstaanders' en zijn een terreurcampagne gestart.

Het huis in de Ebbingesetraat is ondergeklad met grote leuzen die niets aan duidelijkheid te wensen overlaten. 'Molukse wijk' en 'Alleen Molukkers' staat er onder meer op de ramen gekalkt.

,,Deze woonwijk is 51 jaar geleden gebouwd voor de Molukkers. Dat willen we zo houden", verklaart wijkbewoner Sammy de Lima de weerstand aan de lokale nieuwssite Hoogeveen.nu. ,,Wij hebben onze eigen gewoonten, daar moet je geen andere mensen tussen zetten."

Een bewonerscommissie dreigt bij woningcorporatie Domesta dat de bekladding van het pand nog maar het begin is. Als de corporatie niet afziet van de huisvesting van het gezin zullen harde acties volgen. ,,Ik heb mijn kapmes geslepen", waarschuwt De Lima. ,,Domesta speelt met mensenlevens. Dat is misschien hard, maar hoe de Nederlandse regering destijds heeft huisgehouden in de Molukken, dát is pas hard."

De corporatie is geschrokken van de dreigementen en gaat aangifte doen bij de politie

Telegraaf
Terug naar boven Go down
http://www.tileng.nl
ElEl

avatar

Aantal berichten : 7762
Registratiedatum : 08-12-08

BerichtOnderwerp: Re: Molukkers willen Nederlands gezin weg    do 27 nov 2014 - 21:49

do 27 nov 2014, 21:53 | reacties |
Locoburgemeester: wijk moet Moluks blijven

HOOGEVEEN - De Molukse wijk in Hoogeveen moet Moluks blijven. Dat heeft locoburgemeester Anno Wietze Hiemstra van de Drentse plaats gezegd. Hiemstra reageerde op de onrust die donderdag onstond, nadat een huis in de wijk was ondergeklad omdat er een Nederlands gezin zou komen wonen.

„Wij begrijpen de gevoelens die leven binnen de Molukse gemeenschap en zullen er alles aan doen deze kwestie op een goede manier op te lossen”, aldus Hiemstra. Los van de juridische aspecten voelen wij een speciale verantwoordelijkheid de wijk Moluks te houden, zo stelde Hiemstra.

Bijzondere afspraken
Het betreffende huis staat aan de Ebbingestraat. Directeur Bert Moormann van Domesta zei voor de microfoon van RTV Drenthe dat er sprake is van bijzondere afspraken met de Molukse gemeenschap over toewijzing van de woningen, „waarbij we woningen altijd toewijzen aan Molukkers. In dit geval waren er geen belangstellenden dus hebben we het verhuurd aan een Nederlands gezin. Zo staat het ook in de oorspronkelijke afspraken. We hebben de reactie onderschat, dus we vinden het jammer dat het loopt zoals het nu loopt.” Het gesprek zal dinsdag zijn. Er zullen dan afspraken gemaakt worden over het toewijzingssysteem voor woningen in de wijk.
Het huis werd donderdag beklad met de tekst 'Molukse wijk, alleen Molukkers'.

Telegraaf
Terug naar boven Go down
http://www.tileng.nl
wu

avatar

Aantal berichten : 6613
Registratiedatum : 08-12-08

BerichtOnderwerp: Re: Molukkers willen Nederlands gezin weg    di 2 dec 2014 - 17:1202-12-2014

NPO Radio 1: Molukse gemeenschap Hoogeveen in gesprek


Inwoners van de Molukse wijk in het Drentse Hoogeveen hebben vorige week een huis waar een Nederlands gezin zou komen te wonen beklad. De Molukse gemeenschap wil dat hun wijk 100 procent Moluks blijft. Vandaag is er een gesprek tussen de gemeente, de woningbouwvereniging en de Molukse gemeenschap. Waarom liepen de gemoederen in de wijk zo hoog op? Verslaggever Harm van Atteveld is in Hoogeveen en spreekt betrokkenen.

NPO
Terug naar boven Go down
http://indonesie.actieforum.com
ElEl

avatar

Aantal berichten : 7762
Registratiedatum : 08-12-08

BerichtOnderwerp: Re: Molukkers willen Nederlands gezin weg    wo 3 dec 2014 - 6:57


Voorlopig geen niet-Molukkers in Molukse wijk Hoogeveen


Gepubliceerd: 02 december 2014 22:01


Een leegstaande woning in de Molukse wijk in Hoogeveen blijft voorlopig onbewoond, nadat daar vorige week onrust ontstond toen woningcorporatie de woning had toegewezen aan een niet-Moluks gezin.

Dat is de uitkomst van een gesprek dinsdagmiddag tussen woningcorporatie Domesta en de Molukse bewonerscommissie Maluku Maju.

Volgens de Molukkers is dat tegen de afspraken die in het verleden zijn gemaakt. Onder meer de gevel werd beklad met teksten als 'Molukse wijk, alleen Molukkers'.

Voor het huis aan de Ebbingestraat was volgens Domesta geen belangstelling van de Molukkers zelf, maar Maluku Maju bestrijdt dat. Molukkers hebben voorrang bij toewijzing van een woning in de wijk.

Het gesprek heeft nog niet geleid tot een definitieve oplossing, aldus de corporatie. De bewonerscommissie houdt eerst ruggespraak met haar achterban. Dan komt er een nieuw gesprek.

Gevoelens

Afgelopen donderdagavond zei locoburgemeester Anno Wietze Hiemstra de gevoelens van de Molukse gemeenschap te begrijpen. "We zullen er alles aan doen deze kwestie op een goede manier op te lossen", aldus Hiemstra toen.

"Los van de juridische aspecten voelen wij een speciale verantwoordelijkheid de wijk Moluks te houden", zo stelde Hiemstra.

Door: ANP
Nu.nl
Terug naar boven Go down
http://www.tileng.nl
wu

avatar

Aantal berichten : 6613
Registratiedatum : 08-12-08

BerichtOnderwerp: Re: Molukkers willen Nederlands gezin weg    wo 3 dec 2014 - 11:31'Molukkers Hoogeveen goed geïntegreerd'
Woensdag, 3 december 2014, 10:25

De Molukse gemeenschap in Hoogeveen tijdens de viering van een Onafhankelijkheidsdag. ANP

Burgemeester Loohuis van Hoogeveen vindt dat de gemeente zich aan een vijftig jaar oude afspraak met de Molukse bevolking moet houden, zei hij in het NOS Radio 1 Journaal. Afgelopen week ontstond er onrust omdat er een woning was toegewezen aan een Nederlands gezin. Gisteren besloten de gemeente, de woningstichting en de bewonerscommissie dat de wijk Moluks blijft. De Molukse gemeenschap is blij met de uitkomst, omdat de wijk cultureel erfgoed is.


Staat de wijk ook als cultureel erfgoed beschreven in de gemeentearchieven?

"Nou, het staat niet in de gemeentearchieven beschreven, maar het zijn wel afspraken die al in de jaren 50 met de Molukse samenleving in Nederland gemaakt zijn. Ze zijn ook door de woningbouwcorporatie op papier gezet."


Wat vindt u daarvan?

"Ik kan me goed voorstellen dat als je de geschiedenis van de Molukkers in Nederland en de afspraken niet kent, dat je je afvraagt hoe dit kan. Ik merk ook dat mensen buiten Hoogeveen denken dat het om honderden huizen gaat, maar in werkelijkheid gaat het om 72 huizen in drie straten. Die zijn heel specifiek voor Molukkers en voor mensen die bijvoorbeeld getrouwd zijn met Molukkers."


Hoe legt u dat uit aan mensen die de geschiedenis niet kennen?

"De Molukkers hebben met het Nederlandse leger gevochten in Nederlands-Indië, het huidige Indonesië. Toen dat onafhankelijk werd zijn deze mensen, omdat ze gevaar liepen omdat ze aan de Nederlandse zijde hadden gevochten, naar Nederland gekomen. De belofte was dat ze hier tijdelijk zouden zijn, dat ze terug zouden keren en dat ze in het leger konden blijven. Toen ze hier kwamen, zijn ze uit het leger gezet en zijn ze in voormalige concentratiekampen terechtgekomen. Toen duidelijk was dat ze zouden blijven, zijn deze wijken gebouwd."


Toen was het tijd voor een goedmakertje?

"Ik weet niet of dat een goedmakertje was. Er zijn toentertijd afspraken geschonden door de Nederlandse overheid. Daardoor staan Molukkers nog steeds behoorlijk kritisch tegenover de Nederlandse overheid. Ik kan me dat ook wel voorstellen."


Is de Molukse bevolking goed geïntegreerd?

"Absoluut. Van buiten lijkt het alsof ze dat niet willen, maar het tegendeel is waar. Ze zijn prima geïntegreerd, er zijn gemengde huwelijken, ze wonen en werken in de Drentse samenleving. Alleen, op basis van de afspraken die toen gemaakt zijn, blijven die 72 woningen Moluks. En in hun cultuur, en ook in de onze geldt afspraak is afspraak. Dat ligt vast en op basis daarvan zijn er rechten. Dat is in meer dan vijftig jaar nooit een probleem geweest."


Zal deze afspraak eeuwig bestaan?

"Nou, eeuwig is wel heel lang. Ik ga ervan uit dat er wel aanpassingen in plaats zullen vinden. Maar dat zal in overleg moeten gebeuren."


NOS
Terug naar boven Go down
http://indonesie.actieforum.com
Gesponsorde inhoud
BerichtOnderwerp: Re: Molukkers willen Nederlands gezin weg    

Terug naar boven Go down
 
Molukkers willen Nederlands gezin weg
Terug naar boven 
Pagina 1 van 1
 Soortgelijke onderwerpen
-
» Molukkers willen ontheffing van grafrechten
» De overdracht van Nederlands-Nieuw-Guinea, een serie van het Ref. Dagblad
» Politionele acties in Nederlands-Indië
» Plantages in Nederlands-Indië - Margaret Leidelmeijer
» NSB in Nederlands-Indië

Permissies van dit forum:Je mag geen reacties plaatsen in dit subforum
Indonesië :: Diversen :: Praatcafé/Ngobrol-
Ga naar: