Indonesië

Informatie- en nieuwsforum over Indonesië en Nederlands-Indië
 
IndexKalenderFAQRegistrerenInloggen

Deel | 
 

 Filmfestival in Baggermuseum

Go down 
AuteurBericht
ElEl

avatar

Aantal berichten : 7762
Registratiedatum : 08-12-08

BerichtOnderwerp: Filmfestival in Baggermuseum   di 2 dec 2014 - 12:36

Filmfestival in Baggermuseum
De Merwestreek
01 dec 2014

SLIEDRECHT - Het tiende Filmfestival is op zaterdag 6 december in het Baggermuseum in Sliedrecht. Om 11:00 uur wordt gestart met een film van de tewaterlating van de jumbo sleephopperzuiger “Rotterdam”.
Gevolgd door het spectaculaire zandopspuiten, rainbowen, voor de Nederlandse kust.

Vooruitlopend op de tentoonstelling “Tinbaggeren in Indonesië, te zien vanaf 19 december, worden beelden vertoond van de tinbaggermolen “Karimata”. Vervolgens de bouw en tewaterlating van twee snijkopzuigers voor de Billiton Maatschappij en beelden van de zeereis van Nederland naar Indonesië met de zeesleper “Humber” van L. Smit & Co. Voor de middagpauze van 12:28 tot 13:00 uur wordt een film gepresenteerd met baggerverhalen van Ron van der Vlies, begonnen als leerling dekknecht en opgeklommen tot kapitein van een sleephopperzuiger.

Het middagprogramma bestaat uit films over het werken in Indonesië voor de Billiton Maatschappij en een film ter gelegenheid van het 100-jarig bestaan van Boskalis Westminster. Drie sleephopperzuigers gaan tewater tot de pauze van 15:55 tot 15:15 uur; bezoekers zien de “HAM 312”, de “HAM 316”en de “HAM 317”.
Tot 16:35 uur nog drie films over werken in de baggerwereld en kust en oeverwerken, een promotiefilm van het Baggerbedrijf DEME uit zwijndrecht bij Antwerpen en afgesloten wordt met een film over het plaatsen van de eerste pijler voor de Oosterscheldekering.

de Weekkrant
Terug naar boven Go down
http://www.tileng.nl
ElEl

avatar

Aantal berichten : 7762
Registratiedatum : 08-12-08

BerichtOnderwerp: Re: Filmfestival in Baggermuseum   vr 19 dec 2014 - 9:19

Tante Lien opent expositie in Baggermuseum
18-12-2014 22:47
VAN DE REDACTIE

SLIEDRECHT - Wieteke van Dort in haar rol als Tante Lien en de interim-ambassadeur van Indonesië Ibnu Wahyutomo openden donderdagmiddag de nieuwe tentoonstelling 'Tinwinning op Billiton' in het Nationaal Baggermuseum. De expositie is daarmee nu voor iedereen te bekijken tot en met 30 mei.

Tijdens de openingshandeling zong Tante Lien enkele van haar hits, zoals 'Bengawan Solo' en 'Geef mij maar nasi goreng'. Na de muziek bekeek zij samen met de ambassadeur de expositie, waarbij ze uitleg kregen van Bert Kips, directeur van IHC en bestuurslid van het Baggermuseum. Ook was er gelegenheid voor persoonlijke gesprekken met de aanwezigen.

De expositie toont op uitgebreide schaal een beeld over het winnen van tin in Indonesië. In het bijzonder wordt de oprichting en de geschiedenis van de Billiton Maatschappij uitgelicht.
Billiton is een eiland in het westen van Indonesië, gelegen tussen Sumatra en Borneo. Sinds begin 19e eeuw werd op Billiton tinerts gedolven. Het Nederlandse koningshuis heeft als aandeelhouder aanzienlijk aan de mijnbouw op Billiton verdiend.
Bij de ertswinning waren de werkomstandigheden slecht: velen stierven aan ziektes.
Na de Indonesische onafhankelijkheid verdween de Billiton Maatschappij in de jaren 1950 van het eiland. De maatschappij bleef wel in andere landen actief, en groeide uit tot een van de grootste bedrijven ter wereld, BHP Billiton.

Bijzondere stukken van de expositie zijn de scheepsmodellen van tinbaggermolens. Ook zijn er maquettes te zien van speciale objecten die gebruikt worden bij de verwerking van tin. De tentoonstelling gaat eveneens in op de bouw van tinbaggermolens bij diverse Nederlandse scheepswerven, waaronder de IHC-werven. Tot slot krijgen ook de oorlogsjaren de nodige aandacht.

Het Baggermuseum is geopend van dinsdag tot en met vrijdag van 14.00 tot 17.00 uur en op zaterdag van 11.00 tot 17.00 uur.

Het Kompas
Terug naar boven Go down
http://www.tileng.nl
 
Filmfestival in Baggermuseum
Terug naar boven 
Pagina 1 van 1
 Soortgelijke onderwerpen
-
» Cinemasia Filmfestival, 1-6 april Amsterdam

Permissies van dit forum:Je mag geen reacties plaatsen in dit subforum
Indonesië :: Diversen :: Praatcafé/Ngobrol-
Ga naar: