Indonesië

Informatie- en nieuwsforum over Indonesië en Nederlands-Indië
 
IndexKalenderFAQRegistrerenInloggen

Deel | 
 

 Eerste 'Hollandse gezin' in Molukse wijk Oost-Souburg

Ga naar beneden 
AuteurBericht
wu

avatar

Aantal berichten : 6613
Registratiedatum : 08-12-08

BerichtOnderwerp: Eerste 'Hollandse gezin' in Molukse wijk Oost-Souburg   di 2 dec 2014 - 16:56


di 02 dec 2014, 14:39 | reacties


Eerste 'Hollandse gezin' in Molukse wijk Oost-Souburg

Voor het eerst in 53 jaar is er een Nederlands gezin toegelaten in de Molukse wijk in Oost-Souburg (Zeeland).

De Provinciale Zeeuwse Courant (PZC) schrijft dat er al die tijd de volgende afspraak was met woningbouwcorporatie L'Escaut: huizen die vrijkomen in die wijk zijn bij voorrang voor Molukkers. De woningbouwcorporatie raadpleegt het Wijkcomité of er woningzoekenden zijn. Ditmaal was er echter geen Moluks gezin te vinden dus nu is de eer aan Patrik en Diana de Ruijsscher, die er sinds een maand verblijven.

Mona Matitaputty van het Wijkcomité is stellig in de krant. "Wij willen weten of mensen in de wijk passen. Met Hollanders krijg je gauw gezeur over overlast. In deze wijk moet je niet zeuren."  Haar man wijt het niet aan het Nederlandse stel zelf maar toch "vindt hij het lastig de twee te begroeten". Volgens hem heeft het "tijd nodig".

Het Nederlandse echtpaar wilde vanwege gezondheidsklachten een gelijkvloerse woning en vindt het geen punt dat het huis middenin de Molukse wijk ligt. "De kritiek die de Molukse gemeenschap heeft is niet persoonlijk naar ons gericht". Naast Diana en Patrik wonen ook hun 14-jarige dochter en vier chihuahua's in huis. Ze werden door de buurtbewoners geholpen met de verhuizing en voelen zich gewoon welkom.

In een Molukse wijk in het Drentse Hoogeveen zou ook een Nederlands gezin komen te wonen. De wijkbewoners besloten een terreuractie op te zetten. "Wij hebben onze eigen gewoonten, daar moet je geen andere mensen tussen zetten", zei een van de bewoners eind november. Het huis werd ondergeklad met leuzen. 'Molukse wijk' en 'Alleen Molukkers' stond er onder meer op de ramen gekalkt. "De Molukse wijk in Hoogeveen moet Moluks blijven", zei locoburgemeester Anno Wietze Hiemstra daarop.

Telegraafons topic over de Molukse wijk in Hoogeveen
Terug naar boven Ga naar beneden
http://indonesie.actieforum.com
wu

avatar

Aantal berichten : 6613
Registratiedatum : 08-12-08

BerichtOnderwerp: Re: Eerste 'Hollandse gezin' in Molukse wijk Oost-Souburg   vr 5 dec 2014 - 16:05


Molukse wijkraad geschrokken van bekladding

OOST-SOUBURG - De wijkraad zegt geschrokken te zijn door de bekladding van een leegstaand huis in de Molukse wijk in Oost-Souburg. Er stonden teksten op als 'Geen Belandas (Nederlanders) meer' en 'Maluku'. Woningcorporatie l'Escaut heeft de teksten inmiddels laten weghalen.

Moluks
In de Molukse wijk kwam onlangs een niet-Moluks gezin wonen. Huizen in de Oost-Souburgse wijk worden in principe alleen verhuurd aan mensen met een Molukse band, tenzij niemand zich meldt. Dat was nu het geval.

Schrikken
Nona Pentury van de Wijkraad: "Toen ik de teksten zag, was het wel even schrikken. Dat is gewoon geen leuk gezicht. Gelukkig is het snel weg gehaald." Pentury wil de kwestie wel nuanceren. "Media springen hier bovenop, dat is onnodig. Zo groot is het nu ook weer niet. Het gaat er echt niet om dat Nederlanders hier niet welkom zouden zijn. Het gaat om één individu of enkelen die dit hebben gedaan."

Belangrijk
Volgens Pentury is een wijk speciaal voor Molukkers nog steeds gewenst. "Toen de eerste generatie Molukkers hier kwam, hadden ze niets, zaten ze in kampen. De regering heeft toen beloofd speciale wijken in te richten, zoals hier in Souburg. De wijk, het samenzijn, is nog steeds heel belangrijk. Zeker voor de mensen van de eerste generatie die nog leven."

Hoogeveen
Een soortgelijk geval van bekladding van een huis in Hoogeveen kwam vorige week uitgebreid in het nieuws.laatste keer aangepast: do 04-12-2014, 15:26
geplaatst op: do 04-12-2014, 09:41

omroepzeeland.nl
Terug naar boven Ga naar beneden
http://indonesie.actieforum.com
 
Eerste 'Hollandse gezin' in Molukse wijk Oost-Souburg
Terug naar boven 
Pagina 1 van 1
 Soortgelijke onderwerpen
-
» t/m 3 oktober 2009: Molukse klederdracht in Huizer Museum
» Twee woningen op het Molukse woonoord Lunetten uitgebrand
» 8 december 2009 te Retie België: Oost-Timor en de genocide
» Multicultureel Festival viert eerste lustrum in Mare Nostrum
» Molukse klederdracht te bewonderen in Huizen - 25 juli / 3 okt. 2009

Permissies van dit forum:Je mag geen reacties plaatsen in dit subforum
Indonesië :: Diversen :: Praatcafé/Ngobrol-
Ga naar: