Indonesië

Informatie- en nieuwsforum over Indonesië en Nederlands-Indië
 
IndexKalenderFAQRegistrerenInloggen

Deel | 
 

  Oliebollenactie voor de in Papoea lesgevende oud- Calvijndocente

Go down 
AuteurBericht
wu

avatar

Aantal berichten : 6613
Registratiedatum : 08-12-08

BerichtOnderwerp: Oliebollenactie voor de in Papoea lesgevende oud- Calvijndocente   wo 10 dec 2014 - 14:16


Oliebollenactie voor de in Papoea lesgevende oud- Calvijndocente
10-12-2014 07:41
VAN DE REDACTIE

H'VELD-G'DAM - Voorheen werkte ze als docente Nederlands op de Calvijnschool. Tegenwoordig geeft Esther den Besten les aan de vijf kinderen van familie van Dijk in het Indonesische Papoea. Vader Pieter van Dijk is daar werkzaam als piloot voor hulporganisatie MAF (Mission Aviation Fellowship). De Hervormde Gemeente zamelt jaarlijks met de verkoop van oliebollen geld in voor het goede doel. Dit keer worden op oudejaarsdag de winterse lekkernijen bij het Hervormd Centrum verkocht om de lerares financieel te ondersteunen.

Door Ward den Besten

Betaald krijgt Esther niet voor haar werk. Ze is voor haar levensonderhoud afhankelijk van giften, net als alle anderen die voor MAF werken. Ze vindt het dan ook ''heel bijzonder'' dat de oliebollenactie dit jaar voor haar is bestemd. Adriaan van Schoonhoven van de Hervormde Gemeente zegt dat voor Esther den Besten is gekozen, omdat ze niet alleen lid is van de Gemeente, maar als oud-lerares van de Calvijn ook een bekende is in Hardinxveld.

Vorig jaar leverde de verkoop van de gefrituurde deegbollen zo'n 2500 euro op. Dit jaar rekent Van Schoonhoven zelfs op meer. Zeker nu er ook een drive-in zal zijn, zodat de mensen zelfs de kou niet meer hoeven te trotseren voor een oliebol.

Esther woont met familie van Dijk op de MAF-basis nabij de stad Nabire. Daar is geen internationale school waar de kinderen heen kunnen. ''Voorwaarde voor de familie om hier te kunnen wonen en werken, is dat hun kinderen goed onderwijs krijgen. Daarvoor zijn ze afhankelijk van een onderwijsvrijwilliger. Die taak vervul ik'', legt de lerares uit.

''De drie oudste kinderen zitten op het voortgezet onderwijs en volgen het programma van de Wereldschool. Ik help hen hun werk te plannen en leg zo nu en dan wat uit als ze dreigen vast te lopen. De jongste twee kinderen zitten in groep 2 en groep 6. Hen geef ik volledig les'', licht Esther toe. Als ze beter Indonesisch spreekt, hoopt ze haar ''gaven en talenten'' ook op andere vlakken in te kunnen zetten. Ze is voorlopig tot het einde van het schooljaar, in juli, in Papoea.

MAF is een non-profit vliegtuigmaatschappij en werkt samen met verschillende kerken en (hulp)organisaties, zoals Flying Docters, de Verenigde Naties en Unicef. MAF maakt met zijn vliegtuigen mensen in geïsoleerde gebieden bereikbaar voor hulp. Zo ook in Papoea, waar talloze stammen alleen te voet of door de lucht te bereiken zijn. Tevens bevoorraadt MAF zendelingen die op het eiland werken.

Op 31 december staan vanaf 9.00 uur 's ochtends tot 15.00 uur 's middags de oliebollenbakkers aan de Talmastraat. Zelf hoeft Esther met oud en nieuw het overigens niet zonder oliebollen te stellen. ''Hier zijn ze op de pasar (markt) dagelijks te krijgen. Helaas wel zonder krenten en rozijnen.''

hetkompashardinxveld-giessendam.nl
Terug naar boven Go down
http://indonesie.actieforum.com
 
Oliebollenactie voor de in Papoea lesgevende oud- Calvijndocente
Terug naar boven 
Pagina 1 van 1
 Soortgelijke onderwerpen
-
» ‘Hollandse’ schoolboeken voor jeugd op Papoea
» Benefiet voor Bali
» Projecten voor de Papoea's
» Interview – Geen schaamte voor geestelijk gehandicapten op Bali
» Komodo National Park in race voor nieuw natuurwereldwonder

Permissies van dit forum:Je mag geen reacties plaatsen in dit subforum
Indonesië :: Diversen :: Praatcafé/Ngobrol-
Ga naar: