Indonesië

Informatie- en nieuwsforum over Indonesië en Nederlands-Indië
 
IndexKalenderFAQRegistrerenInloggen

Deel | 
 

 Nederland was voor ramp met MH17 al op de hoogte van problemen

Ga naar beneden 
AuteurBericht
wu

avatar

Aantal berichten : 6613
Registratiedatum : 08-12-08

BerichtOnderwerp: Nederland was voor ramp met MH17 al op de hoogte van problemen   za 10 jan 2015 - 10:44


09-01-2015 om 11:45 door MaLu
Nederland was voor ramp met MH17 al op de hoogte van problemen


De Nederlandse overheid was op de hoogte van de problemen in het Oekraïnse luchtruim, maar dat leidde niet tot de conclusie dat er extra maatregelen moesten genomen worden zoals het op de hoogte stellen van luchtvaartmaatschappijen. Dat schrijven verschillende Nederlandse media.

Daags voor het neerstorten van MH17 werd een Nederlandse diplomaat in Kiev op de hoogte gesteld van het feit dat een Oekraïens militair vrachtvliegtuig op grote hoogte uit de lucht was geschoten. Uit een brief die minister Ivo Opstelten (Veiligheid en Justitie) en Bert Koenders (Buitenlandse Zaken) donderdagavond naar de Kamer stuurden, blijkt dat het kabinet daar van op de hoogte was.

Kamerleden Pieter Omtzigt (CDA) en Sjoerd Sjoerdsma (D66) hadden Kamervragen gesteld naar aanleiding van een bericht van de NOS. Donderdag liet het kabinet weten dat het bericht klopt en dat de Nederlandse ambassade in Kiev via ‘de gebruikelijke interdepartementale kanalen’ over de bijeenkomst heeft gerapporteerd.

Andere vliegtuigmaatschappijen hadden hun vliegroute aangepast, Malaysia Arlines en KM niet. Volgens het kabinet hebben andere luchtvaartmaatschappijen hun vliegroutes niet aangepast vanwege het neerschieten van het vrachtvliegtuig, maar was dat wel een direct gevolg van de onrust rond de annexatie van de Krim.

De Stichting Vliegramp MH17 wil dat er goed onderzoek wordt gedaan naar de veiligheidssituatie in het luchtruim boven het oosten van Oekraïne rond het moment dat het toestel van vlucht MH17 daar hoogstwaarschijnlijk werd neergeschoten.

‘‘Er moet duidelijkheid komen over wat wel en niet goed is gegaan’’, benadrukt voorzitter Piet Ploeg aan Nu.nl. ‘‘Dat is heel belangrijk om lessen te leren, zodat dit in de toekomst niet meer kan gebeuren.’’


hbvl


onze eerdere berichtgeving over de vliegramp MH17
Terug naar boven Ga naar beneden
http://indonesie.actieforum.com
wu

avatar

Aantal berichten : 6613
Registratiedatum : 08-12-08

BerichtOnderwerp: Re: Nederland was voor ramp met MH17 al op de hoogte van problemen   za 10 jan 2015 - 10:47


'Luchtvaart hoefde niet te worden geïnformeerd'

09-01-2015 11:32 | Aangepast op 09-01-2015, 15:53


Het kabinet vindt dat er kort voor de ramp met de MH17 geen reden was om luchtvaartmaatschappijen te waarschuwen dat de situatie in het Oekraïense luchtruim niet veilig was. Volgens het kabinet waren er geen "gevalideerde gegevens" waarmee het kabinet de luchtvaartmaatschappijen moest informeren.

Gisteren beantwoordde het kabinet Kamervragen over de ramp. Daaruit blijkt dat Oekraïne Nederland drie dagen eerder heeft geïnformeerd over de gevaren in het luchtruim. Volgens het kabinet was die informatie vooral bedoeld om de internationale gemeenschap stevig stelling te laten nemen tegen Russische inmenging in het conflict in het conflict tussen Oekraïne en Rusland.

Veranderde niets

Premier Rutte benadrukte dat de bijeenkomst van drie dagen voor de ramp niets veranderde aan de feiten. Hij voegde eraan toe dat de Oekraïense autoriteiten het luchtruim boven 10 kilometer hadden vrijgegeven. Landen gaan zelf over hun luchtruim en beslissen zelf op welke hoogte toestellen mogen vliegen, zei de premier. Het incident waar de Oekraïense autoriteiten drie dagen voor de ramp aandacht voor vroegen ging over een vliegtuig dat was neergeschoten op 6,5 kilometer hoogte.

Veel luchtvaartmaatschappijen vlogen op het moment van de ramp al maanden niet meer boven Oost-Oekraïne. Het grootste deel van de vliegtuigen nam in de weken voor de ramp een alternatieve route.

Geen inschattingsfout

Rutte vindt niet dat het kabinet destijds een inschattingsfout heeft gemaakt. Hij benadrukte wel dat er nog onafhankelijk onderzoek loopt naar de hele gang van zaken rond de ramp. Dat onderzoek wordt gedaan door de Onderzoeksraad voor Veiligheid en de Commissie van Toezicht op de Inlichtingen- en Veiligheidsdiensten.


Ook de ministers Opstelten, Koenders en Hennis zeiden dat er geen aanleiding was om drie dagen voor de ramp informatie over het luchtruim te verspreiden. Koenders benadrukte dat niet de indruk mag ontstaan dat er iets is achtergehouden. Op de vraag of met het delen van de informatie de ramp had kunnen worden voorkomen, antwoordde hij: "Nee, absoluut niet."


artikel plus video's bij NOS
Terug naar boven Ga naar beneden
http://indonesie.actieforum.com
wu

avatar

Aantal berichten : 6613
Registratiedatum : 08-12-08

BerichtOnderwerp: Re: Nederland was voor ramp met MH17 al op de hoogte van problemen   za 10 jan 2015 - 10:50


Wie schoot MH17 neer?

Door: Marcus Bensmann, David Crawford en Jeroen de Vreede

10-1-15 - 08:35

De autorit begint in Donetsk, het bolwerk van de Russische separatisten in Oost-Oekraïne. De angst voor oorlog heeft het leven in de stad platgelegd. Winkels zijn gesloten of leeggeroofd. Banken zijn dicht en geldautomaten leeg. De straten zijn uitgestorven met het invallen van de duisternis. Ondanks een wapenstilstand klinken in de verte explosies bij het felbevochten vliegveld van de stad.

Half november oogt het landschap grauw en desolaat. Dit is de Bonbas, de kolenmijnenregio van Oost-Oekraïne. De meeste mijnliften staan echter stil, weinig mijnschachten zijn nog in gebruik.

Bij ieder dorp en bij elke kruising is een controlepost ingericht. Gewapende mannen inspecteren elke auto. Onder de strijders bevinden zich opvallend veel vrouwen in camouflagekleding, een kalasjnikov losjes over de schouder.


Bolwerken
Het is november 2014. Het is 50 kilometer rijden naar het gehucht Sarosjensko, richting het oosten over de provinciale weg N21. De weg verbindt de twee separatistenbolwerken Donetsk en Loehansk en werd ook op 17 juli gecontroleerd door de separatisten. Het is de weg waarover ook dagenlang de wagens van de Nederlandse repatriëringmissie reden, in hun pogingen bij het rampgebied te komen.

We zijn echter niet in het gebied om de rampplek te bezoeken. We zoeken niet naar het gruwelijke resultaat van het neerstorten van vlucht MH17. We zoeken de oorzaak, de reden wellicht, de omstandigheden die leidden tot de ramp.

Sarosjensko is een van de plekken die we daarvoor moeten bezoeken. Het dorp werd genoemd tijdens een persconferentie, toen Rusland haar versie van de gebeurtenissen ontvouwde een week na de ramp.  


Objectief
Vicestafchef van de Russische strijdkrachten, generaal Andrej Kartapolov onthulde 4 dagen na de ramp, naar eigen zeggen 'objectieve informatie' tijdens een live uitgezonden persconferentie.

Met op de achtergrond reusachtige beeldschermen met kaarten, tabellen en foto's schetste Kartapolov twee scenario's voor het neerstorten van MH17.

Het eerste scenario kreeg de meeste aandacht in de Westerse én Russische media. Kartapolov legde uit dat MH17 afweek van de uitgestippelde route en dat een Oekraïens gevechtstoestel het passagierstoestel tot op enkele kilometers naderde. Volgens de generaal kan dit toestel een raket hebben afgeschoten.

Raket
De Nederlandse Onderzoeksraad voor Veiligheid presenteert een maand na de Russische presentatie een tussentijds rapport. Daarin staat geen enkele aanwijzing van een gevechtstoestel in de nabijheid van MH17.

Logisch, vindt luchtmachtdeskundige Harry Horlings. Hij is voormalig vlieger en testpiloot van de Koninklijke Luchtmacht. ''Dit is een raket geweest. Alles wijst erop: de inslagpatronen, de inslaglocatie, de enorme explosie. Dat kan alleen met een raket met een forse explosieve lading. Die worden van de grond afgevuurd.''

Defensiedeskundigen van Instituut Clingendael trekken dezelfde conclusie en ook een Duitse luchtmachtexpert met uitvoerige kennis van luchtafweersystemen in het voormalige Oostblok heeft geen enkele scepsis. Hij moet vanwege zijn huidige werkgever anoniem blijven en zegt: ''Er is geen twijfel mogelijk. MH17 is neergeschoten en de raket is vanaf de grond gelanceerd, niet vanuit een gevechtsvliegtuig.''

Een aanval met een jachtvliegtuig is ook erg onwaarschijnlijk, zegt Horlings. ''We weten uit het rapport dat de schade ...

lees verder bij AD
Terug naar boven Ga naar beneden
http://indonesie.actieforum.com
Gesponsorde inhoud
BerichtOnderwerp: Re: Nederland was voor ramp met MH17 al op de hoogte van problemen   

Terug naar boven Ga naar beneden
 
Nederland was voor ramp met MH17 al op de hoogte van problemen
Terug naar boven 
Pagina 1 van 1
 Soortgelijke onderwerpen
-
» Benefiet voor Bali
» I.N.D.O. - In Nederland Door Omstandigheden
» Doden na ramp veerboot Indonesië
» President Widodo van Indonesië brengt bezoek aan Nederland
» Onderscheidingen generaal Spoor naar Bronbeek

Permissies van dit forum:Je mag geen reacties plaatsen in dit subforum
Indonesië :: Berichten :: Algemeen-
Ga naar: