Indonesië
Wilt u reageren op dit bericht? Maak met een paar klikken een account aan of log in om door te gaan.

Indonesië

Informatie- en nieuwsforum over Indonesië en Nederlands-Indië
 
IndexLaatste afbeeldingenRegistrerenInloggen

 

 De schaduw van Tambora - Philip Dröge

Ga naar beneden 
AuteurBericht
wu

wu


Aantal berichten : 6613
Registratiedatum : 08-12-08

De schaduw van Tambora - Philip Dröge  Empty
BerichtOnderwerp: De schaduw van Tambora - Philip Dröge    De schaduw van Tambora - Philip Dröge  Icon_minitimeza 24 jan 2015 - 11:59




De schaduw van Tambora - Philip Dröge  Buk_ta11
De schaduw van Tambora - Philip Droge


De schaduw van Tambora
de grootste natuurramp aller tijden op Nederlandse bodem

Een geweldig geschiedenisverhaal in de stijl van Frank Westerman en Bill Bryson

In april 1815 vond op het eiland Soembawa, in het toenmalige Nederlands-Indië, de grootste vulkaanuitbarsting sinds mensenheugenis plaats. Deze uitbarsting verbijsterde behalve de plaatselijke bevolking ook de koloniale overheersers. De enorme aswolk die na de eruptie over de wereld dreef, zorgde voor hagel op Sri Lanka en sneeuw in het zuiden van de VS. Twee natuurverschijnselen die daarvoor én daarna nooit meer zijn waargenomen.

Het boek volgt de wolk die na de uitbarsting over de hele wereld heen trekt. Dröge beschrijft hoe men wereldwijd tegen het unieke fenomeen aankeek en hoe men het niet altijd als een natuurverschijnsel zag, maar vaak ook als een goddelijk teken.

De schaduw van Tambora vertelt het ongelooflijke verhaal van de mega-uitbarsting en de opkomst van de moderne wetenschap. Het is een reisboek en het geeft een prachtig tijdsbeeld, maar het is bovenal een geweldig verhaal.


Philip Dröge is journalist, columnist en initiatiefnemer van het populair-wetenschappelijke persbureau FAQT. Hij schrijft voor diverse tijdschriften en treedt geregeld op als gastspreker en als commentator in actualiteits- en discussieprogramma’s op radio en televisie. Dröge is onder meer wekelijks te gast bij het programma Aan de slag van BNR Nieuwsradio om over het nieuwste en meest bijzondere wetenschappelijk onderzoek te vertellen.


Titel: De schaduw van Tambora
auteur: Philip Dröge
Boek, Gebonden
Nederlands
Druk: 1
Uitgever: Unieboek | Het Spectrum
Publicatiedatum: 19-02-2015
€ 19,99 (onder voorbehoud)
ISBN: 9789000343607

o.a. bij  Van Stockum
Terug naar boven Ga naar beneden
https://indonesie.actieforum.com
wu

wu


Aantal berichten : 6613
Registratiedatum : 08-12-08

De schaduw van Tambora - Philip Dröge  Empty
BerichtOnderwerp: Re: De schaduw van Tambora - Philip Dröge    De schaduw van Tambora - Philip Dröge  Icon_minitimedo 19 feb 2015 - 0:00


'Krakatau was een kippenscheet vergeleken bij Tambora'
18-02-2015  17:41
Buitenland
Wikimedia
Geschreven door Lambert Teuwissen, Redacteur


Het leek alsof het einde der tijden nabij was 200 jaar geleden. Er waren overstromingen door onafgebroken noodweer, hagelstenen ter grootte van sinaasappels en de winter wilde maar niet eindigen. Oogsten mislukten door de kou, hongersnood brak uit.

Niemand kon bevroeden dat het allemaal te maken had met een vulkaanuitbarsting aan de andere kant van de wereld. De uitbarsting van de Tambora was de hevigste die de mens ooit heeft meegemaakt. De gevolgen waren over de hele wereld merkbaar, maar tegenwoordig is er haast niemand die het verhaal kent.

"Toen ik zei dat ik een boek ging schrijven over een Indonesische vulkaan, begon iedereen over de Krakatau. Dat was een kippenscheet vergeleken bij dit", zegt Philip Dröge, wiens boek In de schaduw van de Tambora morgen uitkomt. "Tambora was vele malen krachtiger. Het enige waar je het mee kunt vergelijken is het simultaan ontploffen van meerdere waterstofbommen."


Champagnefles
Toen de Tambora op 10 april 1815 uitbarstte, werd 150 kubieke kilometer aan materiaal de lucht in geduwd. De berg verloor een derde van zijn hoogte: 4200 meter werd 2800 meter.

"Er komen daar vier aardschollen bij elkaar en die oefenen allemaal druk op elkaar uit. Je kunt het vergelijken met een champagnefles die je schudt tot de kurk het niet meer houdt. Alleen is hier niet de kurk uit de fles geschoten, maar is de fles geëxplodeerd."

De knal was 2500 kilometer verderop te horen. Op Brits-Sumatra (een afstand van 1800 kilometer) stuurde de bevelhebber een patrouille op pad omdat hij het geluid voor kanonvuur had gehouden.


Bevroren in de eeuwigheid
In de nabije omgeving kwamen duizenden mensen in een oogwenk om het leven. Wie niet was gevlucht, werd overvallen door een pyroklastische storm, een wolk gloeiend heet vulkanisch stof. Mensen werden gebakken in de houding waarin ze stierven, zoals eerder in Pompeï was gebeurd.

"Het zijn idiote stillevens. Alles is omvergeblazen, maar de details herken je: touw, vruchten, tabak. Ze hebben rijst gevonden - zwart en versteend, maar duidelijk herkenbaar als rijst."

Een van de meest pregnante vondsten was het verkoolde lichaam van een boer met een klomp gesmolten glas bij zijn hand. Blijkbaar had hij op het laatste moment een kan water gehaald, ongetwijfeld om zijn ogen uit te spoelen of zijn keel te smeren. "Hij dacht het misschien nog uit te kunnen zitten, maar werd bevroren in de eeuwigheid."


Zuiderzee bevroren
De gevolgen reikten verder dan het eiland Soembawa. Verder dan Nederlands-Indië. Verder dan Azië zelfs. Doordat het zonlicht werd tegengehouden door een deken van fijn as, daalde de temperatuur wereldwijd merkbaar en ontstond er hongersnood. China, de VS, Europa, overal waren tekorten.

In Nederland was de winter van 1816 zo koud dat records uit die tijd vaak nog in de boeken staan. Zelfs het zoute water van de Zuiderzee bevroor. Enkele maanden later volgden overstromingen door overtollig smeltwater uit de bergen. In doorgezaagde oude bomen is de periode vaak nog goed te herkennen: door het gebrek aan voedingstoffen zijn de jaarringen van 1816 en 1817 vaak flinterdun.

Wetenschappers stonden voor een raadsel. "Ze hebben er allemaal slagen naar geslagen, maar niemand had het bij het juiste eind. Een Amerikaanse wetenschapper gaf de Slag bij Waterloo de schuld, die was een jaar eerder. Door alle kanonnen, paarden en manschappen zou er zo veel stof zijn opgedwarreld dat het zonlicht werd tegengehouden. Qua stof zat hij goed, alleen qua oorzaak dus niet."


Weerhaakjes
Om te zien waar hij over ging schrijven heeft Dröge zelf de Tambora ook beklommen. "Dat was echt zó zwaar. Ik had drie maanden ervoor nog een marathon gelopen, maar dit was echt zwaarder."

"Je begint in tropische regenwoud, met muggen en planten met weerhaakjes en zo. Daarna stijg je tot een hoogte met het klimaat van Europa, waar een harde wind waait. Je bent dus constant bezig andere kleding aan te trekken."


Een soort cake
Ook het nog altijd aanwezige fijnstof van de uitbarsting hindert. "Als je een struik wegtrekt dan dwarrelt het weer op en geeft het een idee hoe het er moet zijn geweest. Het is zo fijn, bijna een soort mist. Door de wind wordt het in je gezicht gestraald, waar het een soort cake wordt. Als je het inademt protesteren je longen ontzettend, je blijft maar hoesten."

Boven is het uitzicht adembenemend. "Alles is van de buitencategorie, zo groot en zo diep. Het is de diepste vulkaankrater ter wereld, 600 meter diep. En als je dan naar beneden kijkt, zie je nog een beetje stoom omhoog komen, want hij is nog steeds niet afgekoeld."

"Ik heb geprobeerd hem op foto’s te zetten, maar het is onbegonnen werk. Hij is zo groot dat je de schaal niet op beeld krijgt. Het is een bijzondere plek op deze wereld."

NOS


Vanavond is er een interview met Philip Dröge in het radioprogramma Met het oog op Morgen.
NPO Radio1
Met het oog op morgen, 18 febr, ga naar minuut 39:45
Terug naar boven Ga naar beneden
https://indonesie.actieforum.com
wu

wu


Aantal berichten : 6613
Registratiedatum : 08-12-08

De schaduw van Tambora - Philip Dröge  Empty
BerichtOnderwerp: Re: De schaduw van Tambora - Philip Dröge    De schaduw van Tambora - Philip Dröge  Icon_minitimedi 24 feb 2015 - 11:17


    Vulkaanuitbarsting leidde tot uitvinding fiets
    Historiek, 24 februari 2015
Terug naar boven Ga naar beneden
https://indonesie.actieforum.com
wu

wu


Aantal berichten : 6613
Registratiedatum : 08-12-08

De schaduw van Tambora - Philip Dröge  Empty
BerichtOnderwerp: Re: De schaduw van Tambora - Philip Dröge    De schaduw van Tambora - Philip Dröge  Icon_minitimevr 12 jun 2015 - 9:43


Philip Dröge houdt een lezing
De Stem van Dordt

10 jun 2015

DORDRECHT - Philip Dröge, onderzoeksjournalist en bekend van radio en televisie, houdt dinsdag 16 juni bij boekhandel Vos & Van der Leer aan de Voorstraat 258 een lezing. De schaduw van Tambora is de titel van het boek van Philip Dröge. Het is een levendig en vlot geschreven geschiedenisverhaal in de stijl van Frank Westerman en Bill Bryson. In april 1815 vond in het toenmalige Nederlands-Indië de grootste vulkaanuitbarsting sinds mensenheugenis plaats. De enorme aswolk zorgde voor hagel op Sri Lanka en sneeuw in het zuiden van de Verenigde Staten. Dröge volgt in zijn boek de wolk die na de uitbarsting over de hele wereld heen trekt.

Aanvang is 19.30 uur. Een kaartje kost 5 euro, reserveren gewenst.

dé Weekkrant



16 juni, boekhandel Vos & Van der Leer, Voorstraat 258, Dordrecht
Terug naar boven Ga naar beneden
https://indonesie.actieforum.com
Gesponsorde inhoud





De schaduw van Tambora - Philip Dröge  Empty
BerichtOnderwerp: Re: De schaduw van Tambora - Philip Dröge    De schaduw van Tambora - Philip Dröge  Icon_minitime

Terug naar boven Ga naar beneden
 
De schaduw van Tambora - Philip Dröge
Terug naar boven 
Pagina 1 van 1
 Soortgelijke onderwerpen
-
» Philip Morris hoopt op nog meer verslaafden in Indonesië
» Over Fatmawati Soekarno: De Lotus in de schaduw...
» Mount Tambora to be a National Park
»  Tambora’s Rising Volcanic Activity Causes Few Concerns
» Boekpresentatie 'Schaduw van schijn' (Barney Agerbeek) en 'Als in gangen en stegen' (Glenn Pennock)

Permissies van dit forum:Je mag geen reacties plaatsen in dit subforum
Indonesië :: Berichten :: Boekbesprekingen-
Ga naar: