Indonesië

Informatie- en nieuwsforum over Indonesië en Nederlands-Indië
 
IndexKalenderFAQRegistrerenInloggen

Deel | 
 

 Expositie 70 jaar bevrijding

Go down 
AuteurBericht
ElEl

avatar

Aantal berichten : 7763
Registratiedatum : 08-12-08

BerichtOnderwerp: Expositie 70 jaar bevrijding   ma 16 maa 2015 - 21:57


Expositie 70 jaar bevrijding


16-03-2015 14:48
VAN DE REDACTIE

HEERDE Het Heerder Comité 4-5 mei heeft het initiatief genomen voor een tentoonstelling in het kader van 70 jaar bevrijding. Net als bij eerdere gelegenheden wordt daarbij geput uit de unieke verzameling van Georg van der Most en dankbaar gebruik gemaakt van de inzet van vrijwilligers van de Heerder Historische Vereniging.

door Dick van der Veen

Bij de opening op 17 april is het de bedoeling om historische vliegtuigen van de Koninklijke Landmacht over Heerde te laten vliegen. Een en ander is afhankelijk van de weersomstandigheden en de beschikbaarheid in dit drukke lustrumjaar.
De expositie bestaat onder andere uit foto's, uniformen, documenten en brokstukken van de berging van de Halifax bommenwerper en eventuele stoffelijke resten van de bemanning recent in Wapenveld. Van der Most heeft van jongs af aan grote interesse voor het militaire bedrijf. Daarnaast proberen de initiatiefnemers om persoonlijke verhalen, waarvan ze hopen dat de Heerdenaren die zullen aanreiken, terug te laten keren bij de verschillende thema's.
,,Als je de verschillende tijdvakken van de recente geschiedenis naloopt, kom je als snel tot de conclusie dat de Tweede Wereldoorlog een enorme invloed heeft gehad op Nederland en de hele wereld. De gevolgen ervan zijn zeventig jaar later nog steeds aanwezig."
Hoewel Georg met beide benen in deze expositie staat licht hij alvast een sluier op van de volgende die hij in gedachten heeft. ,,Mijn belangstelling is later naar de nu minder bekende militaire geschiedenis verschoven. Zo is de naoorlogse periode in Nederlands-Indië bij vele Nederlanders misschien nog wel meer van invloed geweest op het verdere leven van de jonge mannen die daar toentertijd naartoe werden gestuurd. Ik denk na over een tentoonstelling over de periode 1945-1950 in Nederlands Indië."

Toelichting

Tijdens de openingsuren in Villa Jacoba zijn vrijwilligers van de Heerder Historische Vereniging aanwezig. Een herhaling wat dat betreft van vijf jaar geleden toen Van der Most een expositie over de mobilisatie in Heerde van 1939-1940 opzette. De tentoonstelling loopt tot eind mei. De thema's die vanaf 17 april worden aangedragen zijn: bevrijders, restanten van de oorlog en de bezetting, ondergronds verzet nu bovengronds, Nederland bevrijd en nu Indië nog, herdenken van de slachtoffers en vieren van de bevrijding.
Wie spullen en/of anekdotes omtrent oorlog en bevrijding uit Heerde en omgeving bezit wordt verzocht contact op te nemen met de heer Van der Kost via e-mail georgmost@gmail.com of de Heerder Historische Vereniging. In overleg met degenen die onderwerpen aandragen ligt het in de bedoeling om informatie beschikbaar te stellen aan de stichting Het Doorgeefluik die bezig is met een boek/boeken over deze periode. De openingstijden van Villa Jacoba: dinsdag 10.00-16.00 uur, donderdag 09.00-12.00 uur en zaterdag 14.00-16.00 uur. Op dezelfde tijden kan men vanaf 16 april ook de bevrijdingsexpositie bezoeken.

veluweland.nl
Terug naar boven Go down
http://www.tileng.nl
 
Expositie 70 jaar bevrijding
Terug naar boven 
Pagina 1 van 1
 Soortgelijke onderwerpen
-
» 50 jaar Indische Vereniging Curaçao
» 'Treinkapers De Punt geliquideerd', Na 36 jaar alsnog onderzoek naar dood treinkapers ?
» Foto-expositie over zeevogels in Museum Maluku
» Herdenkingen
» Een voorbeeldige kolonie: vijftig jaar overheidsfilms op in.beeldengeluid.nl

Permissies van dit forum:Je mag geen reacties plaatsen in dit subforum
Indonesië :: Diversen :: Praatcafé/Ngobrol-
Ga naar: