Indonesië

Informatie- en nieuwsforum over Indonesië en Nederlands-Indië
 
IndexKalenderFAQRegistrerenInloggen

Deel | 
 

 Herdenking Chris Soumokil in Twello / en Peringatan Ride Out - zaterdag 11 april

Ga naar beneden 
AuteurBericht
wu

avatar

Aantal berichten : 6613
Registratiedatum : 08-12-08

BerichtOnderwerp: Herdenking Chris Soumokil in Twello / en Peringatan Ride Out - zaterdag 11 april   vr 3 apr 2015 - 15:39

Honderden mensen bij herdenking Chris Soumokil in Twello

Geplaatst op 03 april 2015 | Laatste update 03 april, 16:51


TWELLO - In Twello komen zaterdag 11 april honderden mensen met een Molukse achtergrond samen voor de jaarlijkse herdenking van de dood van Chris Soumokil, voormalig president van de Republiek der Zuid-Molukken (RMS).

Bijzonder aan de herdenking dit jaar is dat honderden deelnemers aan een motortoertocht de plechtigheid in Twello bijwonen.

Soumokil, die sinds 1950 president was van RMS, werd in 1966 geëxecuteerd door een vuurpeloton. Hij wordt door Molukkers gezien als het symbool van de Molukse strijd voor gerechtigheid in Indonesië. Zijn dood wordt door de Molukse gemeenschap in Nederland jaarlijks herdacht.

In Twello heeft die herdenking dit jaar een bijzonder tintje. De toertocht die motorclub Sahabat jaarlijks houdt op de herdenkingsdag, houdt zaterdag halt in Twello. De circa zeshonderd deelnemers zijn aanwezig bij de plechtigheid bij het stichtingsgebouw van Lawa Mena.

De openbaar toegankelijke herdenking heeft zaterdag tussen 12 en 13 uur plaats aan het Meester Doctor Chris Soumokilplein, een zijstraat van de H.W. Iordensweg, in Twello.

De Stentor


zie ook Winterswijk startpunt Molukse motortocht van 10 maart 2015
Terug naar boven Ga naar beneden
http://indonesie.actieforum.com
wu

avatar

Aantal berichten : 6613
Registratiedatum : 08-12-08

BerichtOnderwerp: Re: Herdenking Chris Soumokil in Twello / en Peringatan Ride Out - zaterdag 11 april   za 4 apr 2015 - 12:45Peringatan Ride Out start in Winterswijk

03 apr 2015

WINTERSWIJK - Motorrijders die de Molukse zaak een warm hart toedragen houden op zaterdag 11 april een motorrit door Oost-Nederland, met als startplaats Winterswijk. Zij doen dit ter ondersteuning van de jaarlijkse Hari Peringatan op 12 april, een herdenkingsdag rond bij de dood Chris Soumokil, voormalig president van de Republiek der Zuid Molukken.


De motorrijders zullen dit jaar de Molukse wijken in Winterswijk, Doesburg, Twello, Deventer en Wierden aandoen. Vorig jaar namen ongeveer 600 motorrijders deel aan de motorrit. Naar verwachting zullen motorrijders in grote getale vanuit het hele land mee rijden om de Molukse zaak een warm hart toe te dragen en hun betrokkenheid en solidariteit betuigen. Om een humanitaire invulling te geven aan deze nationale herdenkingsdag worden in de Molukse wijken geld ingezameld, zodat financiële steun kan worden geven aan de Molukse politieke gevangenen en hun gezinnen. Hiermee wordt tegelijkertijd de aandacht gevestigd en gevraagd voor de situatie van het Molukse volk op de Molukken.


Openingsceremonie

Net als voorgaande jaren verwacht de organisatie dat motorrijders uit heel Nederland aan zullen sluiten. Dit jaar heeft de landelijke organisatie Winterswijk als startplaats gekozen.
Dit unieke motorevent vindt plaats aan de Lorentzstraat in Winterswijk. Vanaf 07.00 uur kunnen de motorrijders zich inschrijven. Om 08.00 uur verzorgt de lokale werkgroep Peringatan Ride Out Winterswijk 2015 de openingsceremonie. Om 09.00 uur vertrekken de motorrijders richting Doesburg. Het is gebruikelijk dat in de route de Molukse wijk wordt opgenomen te weten Hakkelerkamp Oost/Acacialaan. De route van de Peringatan Ride Out 2015 ziet er als volgt uit. Vanaf terrein Motor Event: Parkeerterrein Cordal naar Lorentzstraat, Snelliusstraat, Leeghwaterweg, Van Leeuwenhoekweg, Wooldseweg, Rondweg Zuid, Kottenseweg, Bataafseweg, Kloetenseweg, Acacialaan, Vredenseweg, Singelweg, Groenloseweg, richting Groenlo, Twenteroute via A18 richting Doesburg.


Ceremonie

Bij elke stopplaats zal er een ceremonie plaatsvinden, waarbij de motorrijders één minuut stilte in acht nemen bij de RMS vlag. Hierbij zal het ingezamelde geld overhandigd worden aan de motorrijders, die op hun beurt aan het eindpunt het totale bedrag overhandigen aan de organisatie. Vervolgens is het Perintis Aksi Kilat (PAK) die zorg zal dragen voor de juiste besteding van de gelden. Vanaf Doesburg zal in Twello een langere pauze worden ingelast waarbij de motorrijders kunnen lunchen. Hier zullen nog meer motorrijders aanhaken om de rest van de rit uit te rijden en hun steun te betuigen. Na Twello gaat de rit verder naar Deventer en eindigt de tocht in Wierden. De organisatie rekent dit jaar wederom op een grote opkomst en hoopt de recordopbrengst van 2014 te kunnen evenaren dan wel te verbreken.

De organisatie is in handen van Sahabat Maluku, Kawan2 Motor en Perintis Aksi Kilat. (Zie ook sahabat.nl of facebook.com/peringatan ride out 2015)

Winterswijkse Weekkrant
Terug naar boven Ga naar beneden
http://indonesie.actieforum.com
LL
Admin
avatar

Aantal berichten : 1007
Registratiedatum : 07-12-08

BerichtOnderwerp: Re: Herdenking Chris Soumokil in Twello / en Peringatan Ride Out - zaterdag 11 april   za 11 apr 2015 - 17:00

500 motorrijders bij start Molukse herdenkingsrit

Geplaatst op 11 april 2015

WINTERSWIJK - 500 Molukse motorrijders zijn zaterdagochtend begonnen aan een herdenkingsrit vanuit Winterswijk. Ze vragen aandacht voor politiek gevangenen op de Molukken.
De rit vindt plaats op de sterfdatum van Chris Soumukil, de president van de Republiek der Zuid-Molukken. Die staat werd in 1950 op Ambon uitgeroepen, maar is nooit erkend. Het is op de Molukken verboden om sympathie te uiten voor de staat. Wie het wel doet, riskeert een gevangenisstraf.

Peringatan Ride Out
Voor deze gevangenen, maar ook om de onderlinge verbondenheid te verstevigen wordt jaarlijks de Peringatan Ride Out gehouden.

Motorrijders uit hele land
Aan de tocht doen motorrijders uit het hele land mee. Ieder jaar is de startplaats ergens anders. De rit van dit jaar begon in Winterswijk en gaat door naar Doesburg en Twello en eindigt in Wierden.

de Gelderlander

_________________
www.tileng.nl
Terug naar boven Ga naar beneden
http://www.tileng.nl
Gesponsorde inhoud
BerichtOnderwerp: Re: Herdenking Chris Soumokil in Twello / en Peringatan Ride Out - zaterdag 11 april   

Terug naar boven Ga naar beneden
 
Herdenking Chris Soumokil in Twello / en Peringatan Ride Out - zaterdag 11 april
Terug naar boven 
Pagina 1 van 1
 Soortgelijke onderwerpen
-
» Herdenking opheffing Koninklijk Nederlands-Indisch Leger - 26 juli
» Jan Uitham leest voor bij herdenking Indië-monument
» 70-Jarige herdenking Slag in de Javazee februari 2012. !!!!
» Herdenking 15 augustus 2016
» Indiëherdenking De Haag, 15 augustus 2013

Permissies van dit forum:Je mag geen reacties plaatsen in dit subforum
Indonesië :: Diversen :: Praatcafé/Ngobrol-
Ga naar: