Indonesië
Wilt u reageren op dit bericht? Maak met een paar klikken een account aan of log in om door te gaan.

Indonesië

Informatie- en nieuwsforum over Indonesië en Nederlands-Indië
 
IndexLaatste afbeeldingenRegistrerenInloggen

 

 Koffers vol t-shirtjes mee naar Bali

Ga naar beneden 
AuteurBericht
ElEl

ElEl


Aantal berichten : 8018
Registratiedatum : 08-12-08

Koffers vol t-shirtjes mee naar Bali Empty
BerichtOnderwerp: Koffers vol t-shirtjes mee naar Bali   Koffers vol t-shirtjes mee naar Bali Icon_minitimedo 16 apr 2015 - 14:55


Koffers vol t-shirtjes mee naar Bali


16-04-2015 06:57
VAN DE REDACTIE


Mariska Stehouwer

LEUSDEN Over drie weken vertrekt Anita Dijkstra met man Abe en zoon Espen naar Bali. Voor Anita inmiddels de vijfde keer. Anita en Abe gingen als twintigers voor de eerste keer naar Bali en werden gegrepen door het land, de mensen en hun cultuur. ,,Ooit wilden wij onze zonen kennis laten maken met dit fantastische land en de relaxte sfeer".


In 2011 was het dan zover en gingen ze samen met hun zonen Imre en Espen backpacken in Bali. In 2012 voor de twee keer en belandden zij in het dorpje Bug-Bug aan de zuid-oostkant van Bali. Daar lag een klein vakantieparkje van een Nederlandse eigenaar waar zij wat dagen doorbrachten. De familie Dijkstra kwam in contact met de lokale non-profit organisatie Widyasantih ECW. I.Komang Geria is voorzitter van deze stichting en is eigenlijk te vergelijken met een dorpshoofd. ,,Hij coördineert eigenlijk alles in het dorpje Bug-Bug. Als we praten over een participatie maatschappij dan is het daar wel aanwezig. Iedereen zorgt voor elkaar van jong tot oud. Reizen doet iets met je en nadat we van de tweede reis terug kwamen, wilde ik daar weer heen, om te helpen. Je kan er niet omheen om daar iets te doen als je er bent geweest. En dat wordt steeds groter en meer", aldus Dijkstra.
In januari 2014 ging Anita alleen naar Bug-Bug om drie weken te helpen op school. Een bevriende journalist gaf een laptop mee en de kinderen kregen les op de computer. Verder bestond het helpen vooral uit kleine gesprekjes voeren in het Engels. Spelenderwijs leren zij het Engels beter beheersen. De kinderen daar zijn heel nieuwsgierig, ze willen alles weten van Nederland, vooral van de seizoenen. Op school zitten alle leeftijden door elkaar en is er één leerkracht - een vrijwilliger - aanwezig. Het schoolsysteem is niet te vergelijken met ons Nederlands schoolsysteem.
Namens de organisatie heeft Jozef Pang als programma coördinator het project "Steekt u de helpende hand uit?" ontwikkeld en kent drie pijlers. De eerste pijler is kinderen zicht geven op een betere toekomst door bijlessen Engels, Balinese Dans Tari, Yoga, en exacte vakken aan te bieden. ,,Als onderdeel van het programma zijn praktijklessen toegevoegd, zo leren ze ook bewuster omgaan met hun leefomgeving. Een dankbaar bewustwordingsproces om deel van uit te maken", geeft Dijkstra aan. Als tweede zijn de financiële bijdragen van steunouders die daadwerkelijk - 100% - bij de kinderen terechtkomen en als laatste deel van het programma wordt er hulp geboden aan senioren, die ver onder de armoedegrens leven en geen familieleden hebben.
De 14-jarige zoon Espen zit op het Vakcollege in Amersfoort en kreeg zelfs extra verlof om mee te mogen naar Bali. Dijkstra was verrast door de soepelheid waarmee het verlof gegeven werd: ''De afdelingsleider gaf aan dat deze weken op Bali leerzamer zouden zijn dan een paar weken op school en we zijn weer op tijd thuis voordat de praktijkexamens beginnen".
,,Mensen denken bij Bali vaak aan een Bounty-eiland maar er is ook echt nog een heel andere kant op Bali te zien. Je ziet de armoede van het dorpje. De tegenstelling is groot. Zo ook de gevoelens als we na een reis weer thuiskomen. Twee verschillende werelden die niet met elkaar te vergelijken zijn. Je relativeert veel meer en vraagt je af waarom we zo druk zijn. Zelf heb ik een hectische baan met veel deadlines. Door een paar keer op Bali even onderdeel van hun leven te zijn geweest ga je anders in het leven staan. Ondanks dat de mensen daar primitief wonen en leven, zijn zij wel gelukkig, dat triggert mij enorm. De mensen daar leven echt bij de dag. Op Bali is het Hindoeïsme groot en dat merk je aan de bewoners; zij houden niet van ruzie en leven erg in het hier en nu".
De tickets naar Bali worden zelf betaald als ook de overnachtingen. In de komende weken hoopt Dijkstra nog wat geld op te kunnen halen om daar schriftjes en pennen te kunnen kopen en een slide project te kunnen financieren. Het geld komt daar 100% terecht. Ook wil Dijkstra de koffers vullen met t-shirts. De kinderen in het dorpje hebben vaak maar één t-shirt. T-shirts die nog goed zijn voor een tweede ronde en die u wilt geven voor dit dorpje in Bali mogen bij Dijkstra thuis afgeleverd worden. Kinderen van 0 tot 15 jaar hoopt ze op deze manier een t-shirt te kunnen geven.
Meer informatie is te vinden op http://stivoka.jouwweb.nl/ en hun eigen belevenissen kunnen gevolgd worden op de facebook-pagina www.facebook.com/anita.dijkstravantende Voor meer informatie over het inleveren van de t-shirts of een donatie kan er gemaild worden naar: anita.dijkstra@casema.nl.

Leusderkrant
Terug naar boven Ga naar beneden
http://www.tileng.nl
 
Koffers vol t-shirtjes mee naar Bali
Terug naar boven 
Pagina 1 van 1
 Soortgelijke onderwerpen
-
» Regeringsleiders met gekke shirtjes op Bali
» Ik wil naar Bali
» Naar Bali zonder de kinderen..
» Win een reis naar Bali
» Van Doleweerd uitgezonden naar Bali

Permissies van dit forum:Je mag geen reacties plaatsen in dit subforum
Indonesië :: Diversen :: Praatcafé/Ngobrol-
Ga naar: