Indonesië

Informatie- en nieuwsforum over Indonesië en Nederlands-Indië
 
IndexKalenderFAQRegistrerenInloggen

Deel | 
 

 Xi bezoekt Pakistan en Indonesië

Ga naar beneden 
AuteurBericht
ElEl

avatar

Aantal berichten : 7856
Registratiedatum : 08-12-08

BerichtOnderwerp: Xi bezoekt Pakistan en Indonesië   ma 20 apr 2015 - 6:51

Xi bezoekt Pakistan en Indonesië

Door redactie op 20 april 2015


President Xi Jinping bezoekt vandaag Pakistan waar de klemtoon van zijn bezoek de uitwerking is van de economische corridor tussen beide landen die $ 46 miljard zal kosten. In Indonesië ligt de klemtoon op de viering van de zestigste verjaardag van de conferentie van Bandung.

  De tweedaagse trip van de Chinese president was oorspronkelijk gepland tijdens de reis in september toen Xi ook India, Sri Lanka en de Maldiven bezocht maar dit werd verhinderd door politieke onrust. Op uitnodiging van President Mamnoon Hussain en premier Nawaz Sharif grijpt het dus vandaag en morgen plaats. Dit jaar is het jaar van de vriendschappelijke betrekkingen tussen China en Pakistan en verwacht wordt dat een gemeenschappelijke mededeling uitgevaardigd wordt en voor $ 28 miljard overeenkomsten vworden gesloten over energie, infrastructuur, handel, financies en technologie. Centraal daarbij staat de economische corridor tussen beide landen die voorgesteld werd door premier Li Keqiang gedurende zijn bezoek in mei 2013.

Deze corridor van 3000 km verbindt Kashgar in China met de Gwadar haven in Pakistan en gaat zowel over weg- en spoorverbindingen als energieverbindingen tussen beide uiteinden. Bedoeling van deze pijplijnen is de straat van Malakka te vermijden die een flessenhals is in oorlogstijd. De totale kost van deze corridor bedraagt $ 46 miljard en tijdens de opstartfase is het de bedoeling dat de gelden komen van beide landen zelf en niet van het Zijderoutefonds of de AIIB. Toch kadert de corridor in de filosofie van “Een gordel, een route” die betere verbindingen voor staat met de buurlanden.

China heeft intussen voor 40 jaar de rechten verworven om de Gwadarhaven uit te

bouwen en wil $1.62 miljard in investeren door uitbouw van 10 projecten waarbij een containerterminal van 1200 meter, een vrachtterminal van 300 meter met 4 dokken, een autoweg, een luchthaven, een golfbreker…De haveninfrastructuur nadert de voleindiging en zou tegen het jaareinde geopend worden, aldus havenvoorzitter Dostain Khan Jamaldini op Phoenix TV uit Hongkong.

Verwacht wordt dat tijdens het bezoek van Xi China 8 onderzeeërs zal verkopen aan Pakistan ter waarde van $ 5 miljard. Ook een bespreking van de veiligheid in Afghanistan staat op het programma.

Indonesië

Na zijn bezoek aan Pakistan reist president Xi door naar Indonesië waar hij tot vrijdag verblijft. Dinsdag en woensdag neemt hij in Jakarta deel aan de een Afro-Aziatische top  die de zestigste verjaardag viert van de Conferentie van Bandung. Xi zal de top toespreken en verwacht wordt dat hij de Bandung principes wil actualiseren in de huidige context. Donderdag en vrijdag gaat hij dan naar West Java voor he feestelijkheden naar aanleiding van de herdenking. In 1955 onderschreven 29 landen in een eindmededeling tien principes die het respect onderlijnden voor de soevereiniteit en territoriale integriteit van alle naties en die de gelijkheid erkende van alle rassen en alle naties.

China Daily, SCMP, En.ce.cn
Chinasquare.be
Terug naar boven Ga naar beneden
http://www.tileng.nl
Henri R. Cingoor

avatar

Aantal berichten : 2327
Registratiedatum : 04-01-09
Woonplaats : Op de oevers van de Kali Brantas

BerichtOnderwerp: Re: Xi bezoekt Pakistan en Indonesië   wo 22 apr 2015 - 10:56

Xi Wang Tai Foe,
gaat weer naar Bandung toe.
Neemt investeringscentjes mee
en krijgt bij de kopi tubruk zijn Kué.

En dan wordt er snel een zakelijke belastingvrije zone gecreëerd
en menig investeerder wordt dan op bijzondere wijze geëerd,
totdat over een poosje bijna een ieder weer scheldt
omdat er rondom in het Chinees wordt gebeld.

Dan breekt het moment aan dat ontevredenheid toeslaat
en menig Chinees ellende krijgt, veroorzaakt door een onverlaat.

Vergeten is dan de zooi uit de vorige eeuw jaren 60 en 90
maar voor velen zijn die beelden nog steeds levendig.
Terug naar boven Ga naar beneden
http://www.imexbo.nl
ElEl

avatar

Aantal berichten : 7856
Registratiedatum : 08-12-08

BerichtOnderwerp: Re: Xi bezoekt Pakistan en Indonesië   wo 22 apr 2015 - 16:15


Mogelijke ontmoeting tussen Japan en China in Indonesië


Gepubliceerd: 22 april 2015 07:16


De leiders van aartsrivalen China en Japan ontmoeten elkaar mogelijk in Indonesië. Premier Shinzo Abe van Japan en de Chinese president Xi Jinping schudden elkaar woensdag de hand, in de marge van een Azië-Afrika-top.

Dat heeft een Japanse regeringsfunctionaris bevestigd.

De ontmoeting wordt gezien als een voorzichtige toenaderingspoging en nieuw teken van politieke dooi tussen 's werelds tweede en derde economie. Abe en Xi ontmoetten elkaar vorig jaar ook, op een top in Peking.

De relatie tussen de landen is afgelopen jaren verder bekoeld door allerlei vetes, zoals ruzies over eilandjes. Belangrijk pijnpunt is nog altijd het oorlogsverleden van Japan. Herinneringen aan de troostmeisjes en het Japanse leger in de Tweede Wereldoorlog liggen gevoelig in China.

China is bang dat Abe op de top, zeventig jaar na dato, de eerder gemaakte verontschuldigingen over het oorlogsverleden zal afzwakken. Ook Japanse media schrijven daarover. Abe daarentegen zegt dat hij dat niet van plan is.

Nu.nl
Terug naar boven Ga naar beneden
http://www.tileng.nl
wu

avatar

Aantal berichten : 6613
Registratiedatum : 08-12-08

BerichtOnderwerp: Re: Xi bezoekt Pakistan en Indonesië   vr 24 apr 2015 - 9:33


Bandung 2015, het vervolg
Door redactie chinasquare.be op 23 april 2015

Indonesië organiseert een Topconferentie voor Aziatische en Afrikaanse landen van 22 tot en met 24 april. De aanleiding is de herdenking van een vergelijkbare top in 1955, die bekend staat als de Conferentie van Bandung. China speelt vandaag, net als toen, een hoofdrol: president Xi houdt een pleidooi voor vreedzame samenwerking en praat met collega’s van buurlanden.

De officiële naam van de Bandungconferentie in 1955 was Aziatisch-Afrikaanse conferentie. Die naam heeft de bijeenkomst van 2015 weer gekregen, nu met de aanvulling Herdenking. In 1955 waren er 29 deelnemende landen, deze week zullen er meer dan 100 zijn. Aziatische en Afrikaanse staten die onafhankelijk waren geworden namen aan deze conferentie deel, en leiders van organisaties die streden tegen het kolonialisme, het imperialisme en voor nationale bevrijding. De deelnemers besloten ‘alle vormen van kolonialisme’ te veroordelen en zich sterk te maken voor een mondiaal beleid van vrede en samenwerking.


Voor vrede, tegen dominantie

De officiële verklaring kreeg de titel ‘Tien principes van Bandung’ en bevatte onder meer de ‘Vijf principes van Vreedzame Co-existentie’. Die beginselen hebben een samenleven in wederzijds respect en vrede tot doel, onder andere door meningsverschillen te laten rusten en te zoeken naar gezamenlijke belangen. De legendarische minister van Buitenlandse zaken van China, Zhou Enlai, had die regels een eerste keer voorgesteld tijdens onderhandelingen met India. Hij drong in Bandung aan op de algemene toepassing ervan, met succes.

Zo ontstond de zogenaamde Bandung Spirit, die tot vandaag internationale politici kan bezielen. De Afrikaanse en Aziatische landen wilden zich verder onafhankelijker opstellen tegenover de twee grote machtsblokken van de jaren vijftig, respectievelijk geleid door de VS en de Sovjet-Unie, die een Koude Oorlog voerden. Het vervolg van Bandung was de Belgradoconferentie in 1961, met de oprichting van de Organisatie van Niet-gebonden Landen.


Driepuntenplan om samen te werken

In 2015 lijkt China een nieuw momentum te bespeuren en te stimuleren voor de mentaliteit om geschillen op vreedzame wijze te regelen en om dat te baseren op een economische samenwerking waarbij alle partijen kunnen winnen. China verzet zich ook tegen de wereldoverheersing door een of enkele Westerse mogendheden. Daarom heeft de Chinese President Xi Jinping in zijn toespraak op de Aziatisch-Afrikaanse Conferentie 2015 opgeroepen tot ‘een rechtvaardiger internationale orde en een internationale gemeenschap met een gemeenschappelijke toekomst’. Volgens hem is dat de kern van de Zuid-Zuid samenwerking, maar hoeft het niet daarbij te blijven.

Dit is Xi’s visie: China wordt steeds welvarender en wil zijn ontwikkeling en ervaringen met andere landen delen, om zo tot betere en duurzame betrekkingen te komen. China werkt in dat opzicht al goed samen met landen in Afrika en Azië. In die twee continenten leeft per slot van rekening driekwart van de wereldbevolking en ze tellen meer dan de helft van de staten aangesloten bij de VN. Xi heeft deze week in Bandung beloofd dat zijn land 100.000 stageplaatsen beschikbaar stelt voor burgers uit de derdewereldlanden. Die landen staan volgens China voor dezelfde uitdagingen om te zorgen voor betere levensomstandigheden. Ze hebben dus goede redenen om samen te werken op terreinen zoals infrastructuur, landbouw, groene energie en milieubescherming. Ook landen van andere continenten kunnen daarbij helpen en hebben daar belang bij.

Xi heeft zijn visie in een driepuntenplan gegoten. Punt één is de samenwerking tussen Azië en Afrika, die hun economische krachten op elkaar moeten aansluiten en bundelen. Punt twee, een algemene bondgenootschap waarbij ook Latijns-Amerika, het zuiden van de Stille Oceaan en andere regio’s betrokken zijn. Tenslotte, punt drie: de samenwerking tussen de landen van het Zuiden en die van het Noorden, die hun verplichtingen moeten nakomen (o.a. tegenover hun vroegere koloniën) en aan hun hulp geen politieke voorwaarden mogen verbinden. Uiteraard wees Xi nogmaals op de projecten die op gang komen: de twee hedendaagse zijderoutes (Silk Road Economic Belt en 21st-Century Maritime Silk Road), en de geplande infrastructuurprojecten van de AIIB.


Nieuw momentum voor Bandung?

De Chinese president heeft van zijn aanwezigheid in Indonesië ook gebruik gemaakt voor overleg met zijn collega’s U Thein Sein van Myanmar, Hassan Rouhani van Iran, Robert Mugabe van Zimbabwe, en met de premiers van Cambodja en van Japan. Xi en Abe, de premier van Japan, hadden voor de tweede keer een gesprek. Dat leek meer ontspannen te verlopen. Of Japan en China erin slagen om hun geschillen weer te laten rusten en productiever samen te werken, blijft een open vraag. Japan moet, behalve met zijn binnenlandse economische economie, natuurlijk ook rekening houden met de tactiek van het moment die in Washington wordt gehuldigd. Azië maakt zich op voor nog een herdenking: die van het einde van de Tweede Wereldoorlog. Zal Japan zich dan voor zijn rol in dat conflict verontschuldigen op de manier die door Zuid-Korea en China dringend wordt gevraagd?

Dat zou een grote overwinning zijn voor de Bandung Spirit. De ‘Topconferentie voor Aziatische en Afrikaanse landen, met Herdenking’ is uitgemond in drie documenten: de Boodschap van Bandung, de Verklaring voor de Hernieuwde kracht van het Strategische partnerschap tussen Azië en Afrika en de Verklaring over Palestina. Op 24 april maakten de deelnemers samen met de Indonesische president Joko Widodo een ‘herdenkingswandeling’ naar het gebouw waar de conferentie in 1955 werd gehouden en dat nu een museum is (zie foto boven). De deelnemende landen besloten om 24 april uit te roepen tot Dag van Azië-Afrika en Bandung tot hoofdstad van de solidariteit tussen die continenten.

artikel Chinasquare.be
Terug naar boven Ga naar beneden
http://indonesie.actieforum.com
Gesponsorde inhoud
BerichtOnderwerp: Re: Xi bezoekt Pakistan en Indonesië   

Terug naar boven Ga naar beneden
 
Xi bezoekt Pakistan en Indonesië
Terug naar boven 
Pagina 1 van 1
 Soortgelijke onderwerpen
-
» Xi bezoekt Pakistan en Indonesië
» Indonesië werd onafhankelijk in 1945. Erken dit
» 'Oorlog! Van Indië tot Indonesië 1945-1950' in bronbeek (febr.'15 / jan. '16)
» Wat je moet weten over de gewoontes van Indonesiërs - Bali Indonesië
» President Widodo van Indonesië brengt bezoek aan Nederland

Permissies van dit forum:Je mag geen reacties plaatsen in dit subforum
Indonesië :: Berichten :: Algemeen-
Ga naar: