Indonesië

Informatie- en nieuwsforum over Indonesië en Nederlands-Indië
 
IndexKalenderFAQRegistrerenInloggen

Deel | 
 

 Pustaha

Ga naar beneden 
AuteurBericht
wu

avatar

Aantal berichten : 6613
Registratiedatum : 08-12-08

BerichtOnderwerp: Pustaha   zo 26 apr 2015 - 15:18


Collectie Brands (2)
Geplaatst op zaterdag 25 april 2015 15:02


Vrijwilligers zijn nog steeds bezig om al die boeken en voorwerpen te beschrijven en te catalogiseren. Nog steeds worden er, bijna wekelijks, nieuwe ontdekkingen gedaan in de collectie, of wordt informatie verkregen over boeken en voorwerpen.

Waaruit blijkt hoe bijzonder ze zijn. De komende tijd, zal om de twee weken in deze rubriek een bijzonder boek of voorwerp besproken en gepresenteerd worden. Een van de raadselachtigste voorwerpen uit de Collectie Brands is de Pustaha, ook wel toverboekje of wichelarijboekje genoemd. De boekjes worden al vele honderden jaren gemaakt door de Bataksstammen op Sumatra (Indonesie). In de boekjes worden door de Datu, priester en/of medicijnman, gebeden, spreuken, magische formules, recepten voor medicijnen en wicheltekens opgetekend.


Aanwezige Pustaha

De boekjes worden gemaakt van heel dunne boombast in harmonicavorm met een houten kaft/omslag. Over de hele wereld bevinden zich in musea en privecollecties ongeveer duizend Pustaha; in ons land een tiental. De oudste Pustaha dateert van rond 1750 en komt uit de nalatenschap van een Zeeuws koopman. Van de in de Collectie Brands aanwezige Pustaha is niet bekend hoe oud die is en wat de inhoud van het boekje beschrijft. Verzamelaar Jans Brand kan zich helaas niet meer herinneren hoe hij aan dit boekje gekomen is.

Emmen.nu
Terug naar boven Ga naar beneden
http://indonesie.actieforum.com
wu

avatar

Aantal berichten : 6613
Registratiedatum : 08-12-08

BerichtOnderwerp: Re: Pustaha   zo 26 apr 2015 - 15:21


Nieuw-Dordrecht - Tweewekelijks een kijkje in het museum Collectie Brands in Nieuw Dordrecht. Die herbergt sinds vijf jaar de collecties van de in dat dorp geboren en opgegroeide Jans Brands.

Zijn collectie bestaat uit verschillende verzamelingen: (oude) boeken (70.000 stuks), en allerlei voorwerpen (30.000 stuks), variërend van gebruiksartikelen uit grootvaders tijd, tot echte oude, waardevolle museale stukken van historische en archeologische aard.* museum Collectie Brands deel 1, 11-04-2015 om 11:11
(alleen voor de volledigheid hier vermeld, deel 1 is niet iets voor op het IAF)
Terug naar boven Ga naar beneden
http://indonesie.actieforum.com
 
Pustaha
Terug naar boven 
Pagina 1 van 1

Permissies van dit forum:Je mag geen reacties plaatsen in dit subforum
Indonesië :: Diversen :: Praatcafé/Ngobrol-
Ga naar: