Indonesië

Informatie- en nieuwsforum over Indonesië en Nederlands-Indië
 
IndexKalenderFAQRegistrerenInloggen

Deel | 
 

 Herdenking 65 jaar RMS

Go down 
AuteurBericht
wu

avatar

Aantal berichten : 6613
Registratiedatum : 08-12-08

BerichtOnderwerp: Herdenking 65 jaar RMS    zo 26 apr 2015 - 15:37


Waardige herdenking RMS in Vaassen

Geplaatst op 26 april 2015  |  Laatste update 26 april, 15:30


VAASSEN - Aan de vooravond van de viering van 65 jaar RMS (Republiek der Zuid-Molukken) is zaterdag onder grote belangstelling een krans bij het Moluks monument in Vaassen gelegd.

door Dorina Sedoeboen

De atmosfeer was deze keer anders dan anders. Het leek alsof sommigen zich meer bewust waren van de jaren die ze achter zich hebben gelaten. Vooral toen Benny Pattipeilohy het traditioneel Molukse lied Hio, Hio begon te zingen. Menigeen kon het niet laten om in bijna hoorbare stilte een traan te laten. Men dacht aan de eerste generatie; ouders, grootouders.

Tijdens de kerkdienst zou blijken hoe klein die groep nu is. Van de vijftien personen van de eerste generatie konden er zaterdag maar vijf aanwezig zijn.

Na de kerkdienst werd de eerste generatie gehuldigd met een aandenken aan het schip waarmee ze naar Nederland zijn gekomen, op naam en datum.

De ceremonie begon zaterdag in de stromende regen. De belangstelling was desondanks nog nooit zo groot. Het kwam voor velen als een verrassing dat Tommy Smoukil, zoon van de door het Indonesische leger geëxecuteerde Molukse vrijheidsstrijder Christiaan Smoukil, de vlag aanreikte. Het volkslied Maluku Tanah AirKu (Maluku mijn Vaderland) werd ingezet toen de vlag werd gehesen. Nadat het Vaassens luchtruim zich vulde met witte en de Molukse vierkleur-ballonnen brak de zon door. Het leek alsof het zo was geregisseerd.

President Watilete kreeg met zijn kabinet naar eigen zeggen een ''memorabele'' ontvangst. Bij aankomst in de Molukse wijk in Vaassen wachtten menari danseresjes en slagwerk van de tifa. Het zorgde voor enige tropische warmte in de kou.

Andre Amahorseja, een van de initiatiefnemers, complimenteerde de organisatie en de Molukse gemeenschap voor hun inzet en aanwezigheid. ''Samen met de gemeenschap in Vaassen kunnen we terugkijken op twee mooie, waardige dagen.''

de Stentor
Terug naar boven Go down
http://indonesie.actieforum.com
wu

avatar

Aantal berichten : 6613
Registratiedatum : 08-12-08

BerichtOnderwerp: Re: Herdenking 65 jaar RMS    zo 26 apr 2015 - 15:46


Molukkers vieren jubileum
24-04-2015 | 22:26


Molukkers in Nederland hebben zaterdag gevierd dat het 65 jaar geleden is dat de Republiek der Zuid-Molukken (RMS) werd uitgeroepen. Zo waren er festiviteiten in Capelle aan den IJssel en Krimpen aan den IJssel.

In Capelle werd zaterdag om 6 uur in de ochtend de Molukse vlag gehesen bij de Molukse kerk. Daarna was er een optocht door de wijk met muziek. Ook was er een tentoonstelling.

Vlaggen
Overal in de Molukse wijk kon men de Molukse vlag zien wapperen. Een vlag die in Indonesië verboden is. "In 2007 werden mensen die de vlag uithingen nog opgepakt en gemarteld door de Indonesische regering. Ze moesten vijf tot vijftien jaar de cel in", vertelt Nel Pattinama van de wijkraad.

Volgens Pattinama wordt het verbod nog steeds gebruikt om mensen er van te weerhouden door te gaan. "Maar het is een rechtmatige strijd. Nederland heeft het recht op onafhankelijkheid zelf ondertekend met de Verenigde Naties op 27 december 1949."

Feestje
Hoewel de beloofde onafhankelijke Molukken er nog steeds niet van zijn gekomen, vindt Joop Abraham, bewoner van de Molukse wijk in Capelle wel degelijk dat er een feestje gevierd kan worden.

"We zijn nog steeds niet erkend als land, maar het feit dat we er zijn, is een viering op zich. We zijn hier niet gekomen zoals de meeste niet-Nederlanders. We zijn hier om politieke redenen naartoe gehaald. Nederland moest het toen ineens doen met 5000 Molukse militairen en hun gezinnen, die in voormalige concentratiekampen werden gestopt. De eerste generatie ging er vanuit dat ze terug zouden gaan." Inmiddels wonen er zo'n 80.000 Molukkers in Nederland.

In 1950 weigerden de Molukken zich aan te sluiten bij Indonesië, nadat de voormalige Nederlandse kolonie onafhankelijk werd.

audio op RTV Rijnmond
Terug naar boven Go down
http://indonesie.actieforum.com
 
Herdenking 65 jaar RMS
Terug naar boven 
Pagina 1 van 1
 Soortgelijke onderwerpen
-
» Herdenking opheffing Koninklijk Nederlands-Indisch Leger - 26 juli
» 50 jaar Indische Vereniging Curaçao
» Herdenking 70 jaar capitulatie Japan
» Jan Uitham leest voor bij herdenking Indië-monument
» 70-Jarige herdenking Slag in de Javazee februari 2012. !!!!

Permissies van dit forum:Je mag geen reacties plaatsen in dit subforum
Indonesië :: Diversen :: Praatcafé/Ngobrol-
Ga naar: