Indonesië

Informatie- en nieuwsforum over Indonesië en Nederlands-Indië
 
IndexKalenderFAQRegistrerenInloggen

Deel | 
 

 Waltzing Mathilda in Fries Landbouwmuseum

Go down 
AuteurBericht
ElEl

avatar

Aantal berichten : 7813
Registratiedatum : 08-12-08

BerichtOnderwerp: Waltzing Mathilda in Fries Landbouwmuseum   ma 11 mei 2015 - 16:49

Waltzing Mathilda in Fries Landbouwmuseum


EARNEWALD – Gerrit Breteler en Hylke Speerstra komen met de speciale voorstelling ‘Waltzing Mathida’ in het Fries Landbouwmuseum in Earnewâld op zondagmiddag 17 mei om 15:00 uur.

‘Waltzing Mathida’ is een wereldberoemde ballade over het lot van jongemannen die een oorlog worden ingestuurd. Het meeslepende lied werd tussen 1945 en 1950 ook in Indië gezongen. Breteler en Speerstra voelden zich altijd al in de kunsten verwant. Onlangs bleek dat zij beiden ook iets met Nederlands-Indië hebben. Zo publiceerde Hylke recent de bestseller ‘’Op klompen troch/door de dessa’’, waarin oude Indiëgangers het zwijgen verbreken. Een oom van Gerrit, ook een Gerrit Breteler, was een van de jongens die op Java sneuvelden. ‘Aan hem en alle veteranen– ‘ aan de levenden en de doden’ – wordt de voorstelling opgedragen.’ Het is een programma van 2 x 40 minuten met vertellingen en liederen. De muzikale begeleiding is in handen van Peter van der Zwaag. Opgave via www.aanmelder.nl/vet.

Waltzing Mathilda

Het is het voorjaar van de herdenkingen van oorlog en bevrijding. Met het boek van Speerstra en de aangrijpende theatervoorstelling ‘Feteranen’ blijken in Friesland veel emoties over de Indiëtijd los te komen. In het verleden werden bij de herdenkingen de Indiëgangers wel eens wat vergeten. Bij deze speciale gelegenheidsvoorstelling Waltzing Mathilda in Earnewâld, willen Speerstra en Breteler proberen recht te doen ‘oan ús jonges’ dy’t yn Indië hiel wat meimeitsje moasten’.

Indische sfeer

Voor en na de voorstelling kan in het Landbouwmuseum vanaf 14:00 een beetje van de Indische sfeer geproefd worden. Er worden oude Indische en Friese beelden getoond uit het laatst van de jaren veertig. Ook is er ruimte gemaakt voor brieven en attributen die veteranen uit Indië mee naar huis hebben genomen. Wie spullen over dit onderwerp wil meenemen, tonen of er over vertellen kan zich melden via museumtelefoonnummer 0511-539420.

Na de voorstelling is er in het restaurant een Indische maaltijd verkrijgbaar: hiervoor dienen belangstellenden zich op te geven via www.aanmelder.nl/eet.

De toegangsprijs is 12,50 euro. Indiëgangers hebben gratis toegang.


Artikel geplaatst door Redactie op 11-05-15 10:07.
Drachtster Courant
Terug naar boven Go down
http://www.tileng.nl
 
Waltzing Mathilda in Fries Landbouwmuseum
Terug naar boven 
Pagina 1 van 1

Permissies van dit forum:Je mag geen reacties plaatsen in dit subforum
Indonesië :: Diversen :: Praatcafé/Ngobrol-
Ga naar: