Indonesië

Informatie- en nieuwsforum over Indonesië en Nederlands-Indië
 
IndexKalenderFAQRegistrerenInloggen

Deel | 
 

 Stichting Samenwerking Vlissingen-Ambon viert 700 jaar Vlissingen

Go down 
AuteurBericht
wu

avatar

Aantal berichten : 6613
Registratiedatum : 08-12-08

BerichtOnderwerp: Stichting Samenwerking Vlissingen-Ambon viert 700 jaar Vlissingen   wo 27 mei 2015 - 23:33


Stichting Samenwerking Vlissingen-Ambon viert 700 jaar Vlissingen


VLISSINGEN – Het atrium van het stadhuis in Vlissingen moet een huis vol ontmoetingen worden vrijdag (29 mei). Dat hopen de drijvende krachten van de Stichting Samenwerking Ambon-Vlissingen, die op die dag een ontmoetingsavond houden voor alle Vlissingers. Met de avond willen zij het 700-jarig bestaan van Vlissingen een bijzonder muzikaal, culinair en informatief cachet geven. Het mag meer worden dan een gezellig samenzijn.

“Dat Vlissingen een kleurrijke en multiculturele samenleving is, zal niemand ontkennen. Maar we zien de kracht daar nog niet altijd van”, zegt Bob Latuheru. Hij is voorzitter van de Stichting Samenwerking Vlissingen-Ambon (SSVA). De stichting zet zich voornamelijk in om op Ambon, een van de Molukse eilanden, de levensstandaard te verbeteren. Door armoede en een tekort aan voorzieningen lukt het de bevolking nog niet zelfstandig uit een dal te komen.

Stedenband
De geschiedenis van Ambon vertelt over overheersing door zowel de Portugezen, de Engelsen als de Nederlanders. “Omdat we 700 jaar Vlissingen vieren willen we ook terugkijken naar de geschiedenis van Ambon”, vertelt Jolanda Sinay, coördinator van de ontmoetingsavond. Al vanaf 1600 zijn er handelsbetrekkingen tussen Nederland en Indonesië, het voormalige Nederlands-Indië, geweest. Sinds 1996 is er een hechte stedenband tussen Vlissingen en Ambon-stad en sinds 2001 zet de SSVA zich in om de voorzieningen rond educatie, milieu en medische zorg daar te verbeteren. De toenmalige Vlissingse burgemeester Jaap van der Doef omarmde het initiatief. Latuheru: “Sinds begin jaren zestig maakt de Molukse bevolking deel uit van onze samenleving. Zo heeft er in Oost-Souburg, maar ook in Middelburg een grote gemeenschap een thuisplek gevonden. Dat is bijzonder.” Dat de ontmoetingsavond plaatsvindt in het stadhuis, is een bewuste keuze van de organiserende werkgroep. “Het stadhuis is het huis van het volk en dat volk willen wij samenbrengen, er is geen betere plek.” Iedereen is dan ook welkom, selamat datang. En het maakt niet uit of je Turks, Italiaans of Belg bent.

Tromgeroffel
Om even voor 19.00 uur wordt de bevolking van Vlissingen er met opzwepend tromgeroffel op attent gemaakt dat er iets staat te gebeuren. Voor het stadhuis zal een groep muzikanten met tifa’s (Molukse trommels) een aanzwellend ritme slaan. Komt dat zien, komt dat beleven, is de boodschap. “Zo gebeurde het vroeger ook in de dorpen. Als de trommels klonken dan was er wat aan de hand”, vertelt Jolanda met een glimlach. En op de 29e vált er wat te beleven. Zo zijn er traditionele dansen en kinderdansen waar iedereen aan kan deelnemen, is er muziek van onder meer de beroemde gitarist Rudy de Queljoe (Brainbox, Massada) en zijn er volop heerlijke kruidige traditionele hapjes als lemper, spekkoek, Molukse cakes en nog veel meer te nuttigen. Speciaal voor de gelegenheid is de Indonesische interim ambassadeur Ibno Wahyatomo tijdens de avond aanwezig, deze wordt door burgemeester Letty Demmers verwelkomd. Op symbolische wijze wordt de stedenband versterkt. Ariane Lafort zal als gastvrouw de avond presenteren. Jos Broeke zal als Vlissinger een warm betoog houden over zijn stad, met een knipoog naar het weer en Theo de Badts vertelt op onnavolgbare wijze Vlissingse verhalen. Er is een presentatie door Zeeuwse medisch specialisten over hun werk op Ambon en het publiek wordt uitgedaagd met een kennisquiz. Er zijn leuke prijzen te winnen.

Oproep
“We nodigen mensen uit om met hun verhalen, ervaringen en fotoalbums te komen”, vertelt Sinay. “We hebben een hoek ingericht, de ‘Trugkieke Tempo Doeloe Hoek’ waar we aan een praattafel met elkaar in gesprek gaan over vroeger en nu. Met elkaar hebben we zoveel beleefd, het is leuk om dat te delen. En als er voldoende animo is willen we deze bijzondere levensverhalen optekenen voor later en wordt er een boek over gemaakt.” Sinay en Mary de Lima, Alex Soplantila, Mesak Lopulissa, Bob Latuheru en Conny Alfons hebben er als werkgroep alles aan gedaan een bijzondere avond te organiseren. “Kom ook en breng je verhalen mee”, zeggen Jolanda en Bob in koor.Tifaspeler Eddy Latuheru zorgt samen met anderen voor tromgetroffel in Vlissingen vrijdag. FOTO JAN PARENT

BIJDRAGE BO VAN SCHEYEN

internetbode.nl/editie/vlissingen, 27-05-2015
Terug naar boven Go down
http://indonesie.actieforum.com
wu

avatar

Aantal berichten : 6613
Registratiedatum : 08-12-08

BerichtOnderwerp: Re: Stichting Samenwerking Vlissingen-Ambon viert 700 jaar Vlissingen   wo 27 mei 2015 - 23:34


Foto's gezocht voor Moluks-Vlissings TrugkiekeVLISSINGEN - De stichting Samenwerking Vlissingen Ambon zoekt met spoed foto's van de Molukse gemeenschap in de jaren 50, 60 en 70. Ze worden vrijdag gebruikt op een ontmoetingsavond in het stadhuis van Vlissingen.

Herinneringen
Volgens Bob Latuheru van de Stichting samenwerking Vlissingen Ambon moeten die foto's helpen om de herinneringen op te frissen zodat de aanwezigen elkaar verhalen kunnen vertellen over die decennia. "We willen op deze manier een soort eigen Trugkieke houden, maar dan met foto's."

Stedenband
Op de ontmoetingsavond komende vrijdag zijn presentaties over de stedenband van Vlissingen met Ambon, en over de medische projecten die Vlissingen daar steunt. En er is een optreden van de in Vlissingen opgegroeide gitarist Rudy de Queljoe.

Tijdelijk
In de jaren vijftig kwamen Molukkers die in Nederlands-Indië in het Nederlandse leger hadden gediend, naar Nederland om er tijdelijk te wonen. De gemeenschappen in Nederland en dus ook in Zeeland bestaan nog steeds.


laatste keer aangepast: di 26-05-2015, 11:56
geplaatst op: di 26-05-2015, 07:26

Omroep Zeeland
Terug naar boven Go down
http://indonesie.actieforum.com
 
Stichting Samenwerking Vlissingen-Ambon viert 700 jaar Vlissingen
Terug naar boven 
Pagina 1 van 1
 Soortgelijke onderwerpen
-
» 50 jaar Indische Vereniging Curaçao
» Stichting Pelita 65 jaar - za. 22-09 in Apeldoorn
» 'Treinkapers De Punt geliquideerd', Na 36 jaar alsnog onderzoek naar dood treinkapers ?
» SIFA - Stichting Indisch Familie Archief
» Multicultureel Festival viert eerste lustrum in Mare Nostrum

Permissies van dit forum:Je mag geen reacties plaatsen in dit subforum
Indonesië :: Diversen :: Praatcafé/Ngobrol-
Ga naar: