Indonesië

Informatie- en nieuwsforum over Indonesië en Nederlands-Indië
 
IndexKalenderFAQRegistrerenInloggen

Deel | 
 

 Veteranendag in Bloemendaal: 'Je werd gezien als moordenaar'

Ga naar beneden 
AuteurBericht
ElEl

avatar

Aantal berichten : 7869
Registratiedatum : 08-12-08

BerichtOnderwerp: Veteranendag in Bloemendaal: 'Je werd gezien als moordenaar'   ma 22 jun 2015 - 12:52

Veteranendag in Bloemendaal: 'Je werd gezien als moordenaar'

REGIO  |  22 juni 2015   |   Door de Dichtbijredactie, Mirjam Lennon (Haarlems Weekblad)Achterste rij, derde van links: Dirk Kassenberg, links van de burgemeester staat Reinier Wildschut (Foto: Mirjam Lennon)De kranslegging (Foto: Mirjam Lennon)BLOEMENDAAL - De gemeente Bloemendaal hield zaterdag 20 juni een veteranendag. In Restaurant de Uitkijk spraken burgemeester Emmens-Knol en de heer Verrijk van Stichting Oorlog Historie Bloemendaal (SOHB) de veteranen toe en werd er een krans gelegd op de Rooms Katholieke Begraafplaats in Bloemendaal.


Hoewel de veteranendag bedoeld is voor àlle veteranen en dus ook voor die in Mali, Irak of Afghanistan op een missie zijn geweest, zijn vooral de mensen die in de Tweede Wereldoorlog, in Nederlands Indië en in Korea hebben meegevochten aanwezig op deze dag. Hun aantal wordt steeds kleiner, want de heren zijn op leeftijd. Ieder met een eigen herinnering en een eigen verhaal.

'Je werd gezien als moordenaar'
Reinier Wildschut (88) vocht van 1947 tot 1950 in Nederlands Indië, eerst op Celebes, daarna op Java. 'Ik had geluk: de vierde compagnie waar ik chauffeur was arriveerde op het moment dat de ergste acties over waren. Wij verloren maar één manschap. Toch was het een harde tijd, beginnend bij de heenreis. Op het zeeschip Kota Baru werden 2200 man vervoerd, er was één eetzaal. In de slaapcabines hingen vier bedden onder elkaar, vast gemaakt met touwen. Die waren 's morgens zo uitgerekt dat je bijna bovenop je slapie lag. Toen we terug kwamen was er geen werk, zeker als je zei dat je uit Indië kwam. Je werd gezien als moordenaar terwijl wij ook werden gestuurd.' Later kreeg Reinier Wildschut een huis in Bloemendaal, trouwde, werkte als gasfitter en kreeg een zoon en vier kleinkinderen.

'Moeilijk'
Dirk Kassenberg (89) werkte als hospik (verpleger) op Java. 'Wij behandelden niet alleen oorlogsgewonden, wij trokken ook de kampong in om burgers te verzorgen. Je was verpleger, je had geen vijand, maar toch was het wel eens moeilijk iemand te helpen waar je een kijkje op had.' Dirk Kassenberg trouwde met zijn buurmeisjes waar hij in zijn Javatijd liefdesbrieven aan schreef, kreeg vier kinderen en liet zich omscholen tot elektromonteur.

Op de RK Begraafplaats legt de burgemeester, samen met Wim Turnhout die in het Vreemdelingenlegioen diende, een krans. Vervolgens wordt de vlag gehesen als symbool voor onze vrijheid.

Dichtbij.nl
Terug naar boven Ga naar beneden
http://www.tileng.nl
 
Veteranendag in Bloemendaal: 'Je werd gezien als moordenaar'
Terug naar boven 
Pagina 1 van 1
 Soortgelijke onderwerpen
-
» Indonesië werd onafhankelijk in 1945. Erken dit
» Leo Molenaar: 'Ik werd er snel volwassen'
» de Veteranendag
» 30 juni 2012, Nederlandse Veteranendag, Malieveld Den Haag
» Diederik van Vleuten: Daar werd wat groots verricht

Permissies van dit forum:Je mag geen reacties plaatsen in dit subforum
Indonesië :: Diversen :: Praatcafé/Ngobrol-
Ga naar: