Indonesië

Informatie- en nieuwsforum over Indonesië en Nederlands-Indië
 
IndexKalenderFAQRegistrerenInloggen

Deel | 
 

 Gouden Buffel voor Herman Bussemaker

Go down 
AuteurBericht
ElEl

avatar

Aantal berichten : 7762
Registratiedatum : 08-12-08

BerichtOnderwerp: Gouden Buffel voor Herman Bussemaker   di 7 jul 2015 - 15:17

Gouden Buffel voor Herman Bussemaker

Geplaatst op 7 juli 2015 door buitenzorg


De geschiedenis van Nederlands-Indië lijkt de laatste tijd steeds meer te worden gepolitiseerd. Vroeger noemden we dat een pennenstrijd, tegenwoordig moeten we misschien meer spreken van een digitale polemiek. Het begrip ‘tijd’ heeft daarin meerdere dimensies: het gaat over ons verleden, maar evenzeer over hoe we met dat verleden zijn omgegaan. Meer dan bij eerdere edities werd de besluitvorming zo onderhevig aan twijfel.
Later dan gebruikelijk, maar niet zonder overtuiging, heeft de jury alsnog een beslissing genomen.

De prijs voor degenen die het afgelopen jaar de geschiedenis van Nederlands-Indië onder de aandacht van het grote publiek heeft gebracht, de Gouden Buffel 2014, gaat naar: Herman Bussemaker!

Het juryrapport:

“Na zijn pensionering als ingenieur gooide Herman Bussemaker het roer om en werd historicus. Bijzonder genoeg groeide hij de afgelopen jaren uit tot de meest spraakmakende geschiedkundige uit Indische kring. Zijn boek ‘Bersiap! Opstand in het paradijs’ (2005) is nog steeds het belangrijkste werk over de jaren 1945-1946. Met zijn laatste publicatie ‘Indisch Verdriet’ (2014) heeft Bussemaker niet alleen getoond een historicus pur sang, maar ook nog strijdbaar te zijn. Indisch Verdriet is een zeer scherpe analyse van het lot dat de Indische gemeenschap heeft getroffen na haar aankomst in Nederland. Op de cover van het boek zien we repatrianten de scheepstrap afdalen. Onderaan de trap een ambtenaar. Het zou de ambtenaar kunnen zijn die Bussemaker in zijn boek beschuldigt van de kille ontvangst; de jury ziet er echter graag een beeltenis in van Bussemaker zélf, op de rug gezien, die de nieuw-aangekomenen vraagt naar hun ervaringen, en daar verslag van doet. Zonder al te veel rancune, maar zakelijk, zoals dat hoort. Dat hij in Indisch Verdriet soms moeite heeft met de beschrijving van zijn eigen rol in deze belangrijke geschiedenis, en af en toe te veel in details treedt, zij hem licht vergeven. De waarde van deze publicatie zal met de jaren groeien, niet alleen door zijn heldere en controleerbare beschrijving van alle na-oorlogse contacten van de Indische gemeenschap met de Nederlandse overheid, maar ook omdat het de basis vormt voor recente onderhandelingen tussen het Indisch Platform en diezelfde overheid.”

De jury feliciteert Herman van harte, en hoopt dat Indisch Verdriet datgene bewerkstelligt wat het heeft beoogd: erkenning – ten volle – van de wensen van de Indische gemeenschap.

De jury,

Prof. dr. G.J. Oostindie
Dr. J. Somers
Drs. B.R. Immerzeel

Javapost
Terug naar boven Go down
http://www.tileng.nl
 
Gouden Buffel voor Herman Bussemaker
Terug naar boven 
Pagina 1 van 1
 Soortgelijke onderwerpen
-
» Gouden priesterjubileum voor Pater Kees van der Geest
» Benefiet voor Bali
» Indonesië-reis verzoent vader en dochter Bussemaker
» Interview – Geen schaamte voor geestelijk gehandicapten op Bali
» Komodo National Park in race voor nieuw natuurwereldwonder

Permissies van dit forum:Je mag geen reacties plaatsen in dit subforum
Indonesië :: Diversen :: Praatcafé/Ngobrol-
Ga naar: