Indonesië
Wilt u reageren op dit bericht? Maak met een paar klikken een account aan of log in om door te gaan.

Indonesië

Informatie- en nieuwsforum over Indonesië en Nederlands-Indië
 
IndexLaatste afbeeldingenRegistrerenInloggen

 

 Beleggers onderschatten de kracht van de hervorming in Indonesië

Ga naar beneden 
AuteurBericht
ElEl

ElEl


Aantal berichten : 8018
Registratiedatum : 08-12-08

Beleggers onderschatten de kracht van de hervorming in Indonesië Empty
BerichtOnderwerp: Beleggers onderschatten de kracht van de hervorming in Indonesië   Beleggers onderschatten de kracht van de hervorming in Indonesië Icon_minitimedo 6 aug 2015 - 20:00

Beleggers onderschatten de kracht van de hervorming in Indonesië

06 aug

Bijdrage geschreven door Anh Lu, portefeuillebeheerder van het T. Rowe Price Asian Ex Japan Equity Fund

Beleggers onderschatten de kracht van de hervorming in Indonesië Fv9yk1
Anh Lu

In ontwikkelend Azië voltrekt op dit moment de meest ingrijpende en diepgaande hervormingsbeweging in vele jaren, versterkt door de recente verkiezing van nieuwe leiders die vastberaden zijn de problemen waar de regio al zo lang mee kampt, aan te pakken.

Nieuw beleid
Gezien de omvang van deze taak zal dit niet zonder slag of stoot gaan. Toch zijn wij optimistisch over het hervormingspotentieel in Azië, vooral in de landen waar nieuwe regeringen zijn aangetreden. Het brede hervormingsoffensief zou bovendien kunnen helpen de hele regio in het komende decennium opnieuw vorm te geven en schept tal van interessante beleggingskansen. Een goed voorbeeld is Indonesië.

Hoge rendementen Indonesie vorig jaar
Het was geen toeval dat Indonesië in 2014 met een rendement van meer dan 20% een van de best presterende aandelenmarkten was, al nam het momentum in het tweede halfjaar af. Tijdens de Aziatische financiële crisis van 1997 was Indonesië was een van de zwaarst getroffen landen, maar in de afgelopen 16 jaar heeft het een politieke transformatie doorgemaakt en zich ontwikkeld van een militair bewind naar een democratisch gekozen regering. De spannende verkiezingsstrijd vorig jaar juli werd gewonnen door voormalig meubelexporteur Joko Widodo, die populariteit verwierf door zijn pragmatisme, efficiency, vasthoudendheid en zijn schone imago als gouverneur van Jakarta. De verwachtingen waren dan ook hooggespannen.

Sinds zijn beëdiging vorig jaar oktober heeft president Widodo de overheidsfinanciën gesaneerd en het merendeel van de brandstofsubsidies – een grote hap uit het overheidsbudget – afgeschaft met de bedoeling dit geld te besteden aan de broodnodige infrastructuur en sociale maatregelen.

Wie wel eens heeft geprobeerd zich een weg te banen door de beruchte verkeerschaos in Jakarta weet dat Indonesië dringend behoefte heeft aan infrastructuurinvesteringen om zijn weg-, spoorweg-, luchthaven- en havencapaciteit te verbeteren. Het is bemoedigend dat de geldverslindende brandstofsubsidies nu beschikbaar komen voor de hoog nodige infrastructuuruitgaven. Vanaf dit jaar vallen nieuwe projecten bovendien onder de grondaankoopwet, wat de economische groei en uitbreiding van de industriële capaciteit zal vergemakkelijken.

Het is een ontzagwekkende taak, dat is zeker. Net als in India zijn meer hervormingen nodig om de besluitvorming te versnellen en de corruptie aan te pakken. Er moeten fundamentele veranderingen in wet- en regelgeving worden doorgevoerd om investeringen in tal van sectoren, vooral energie, te stimuleren. Ook moet de arbeidswetgeving worden verbeterd om buiten- en binnenlandse investeringen aan te trekken. De vastberadenheid van de nieuwe regering is hoopgevend, hoewel de resultaten tot dusver gemengd zijn.

Comeback
Indonesië heeft echter een enorme comeback gemaakt sinds 2013, toen het werd aangemerkt als een van de 'fragile five' opkomende markten die het meest kwetsbaar waren voor kapitaalvlucht. Regeringsfunctionarissen verwachten dat de Indonesische economie dit jaar tussen 5,4% en 5,8% groeit, tegen 5% in 2014. De export van grondstoffen, een belangrijke motor van de economie, zwakt de laatste tijd af maar de verwachte monetaire verruiming en de hogere infrastructuuruitgaven zullen een gematigde groei ondersteunen.

Indonesië heeft bovendien een sterk structureel voordeel vanwege zijn jonge bevolking, goedkope arbeid, een opkomende middenklasse en het potentieel een groter aandeel van de rechtstreekse buitenlandse investeringen in Azië aan te trekken.

Vergeleken met India wordt het hervormingspotentieel van Indonesië door de beleggers vermoedelijk onderschat, wat betekent dat er misschien meer ruimte is voor positieve verrassingen. Deze veranderingen zullen echter nog jaren in beslag nemen. De komende tijd blijven we de politieke ontwikkelingen in het land op de voet volgen, met de bedoeling onze posities uit te breiden als er aantrekkelijke koopkansen ontstaan als de onzekerheid toeneemt.

Analist.be Nieuwsdienst: +31 084-0032-842
redactie@analist.be

Copyright Analist.be B.V.
All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. Analist.be doesn't warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or for any actions taken in reliance thereon.
Terug naar boven Ga naar beneden
http://www.tileng.nl
 
Beleggers onderschatten de kracht van de hervorming in Indonesië
Terug naar boven 
Pagina 1 van 1
 Soortgelijke onderwerpen
-
» Aardbeving met kracht van 6,5 in Indonesië
» Indonesië getroffen door aardbeving met kracht van 6.2 op schaal van Richter
»  Zware aardbeving treft oostelijk Indonesië, tsunami-alarm tijdlang van kracht
» Paul Verhoeven verfilmt ‘De stille kracht’
» Grote en kleine beleggers halen geld weg uit crisislanden

Permissies van dit forum:Je mag geen reacties plaatsen in dit subforum
Indonesië :: Diversen :: Praatcafé/Ngobrol-
Ga naar: