Indonesië

Informatie- en nieuwsforum over Indonesië en Nederlands-Indië
 
IndexKalenderFAQRegistrerenInloggen

Deel | 
 

 Sumatraanse neushoorn is uitgestorven in Maleisië

Go down 
AuteurBericht
wu

avatar

Aantal berichten : 6613
Registratiedatum : 08-12-08

BerichtOnderwerp: Sumatraanse neushoorn is uitgestorven in Maleisië   wo 26 aug 2015 - 10:05


Sumatraanse neushoorn is uitgestorven in Maleisië
Geschreven door Tim Kraaijvanger op 20 augustus 2015 om 19:04 uur


De kleinste neushoornsoort ter wereld is uitgestorven in Maleisië. Dit betekent dat alle hoop is gevestigd op Indonesië, waar minder dan honderd exemplaren in het wild leven.

Er zijn sinds 2007 geen nieuwe Sumatraanse neushoorns gevonden in Maleisië. De enige uitzonderingen zijn twee vrouwtjes, die in 2011 en 2014 zijn gevangen om deel te nemen aan fokprogramma’s.

De Sumatraanse neushoorn is de kleinste levende neushoornsoort en heeft een schouderhoogte van één meter. Vroeger kwam de soort in een groot deel van Zuidoost-Azië voor, maar tegenwoordig leeft het dier alleen nog maar op de eilanden Sumatra en Borneo (Indonesië). De Sumatraanse neushoorn staat op de Rode Lijst van de IUCN en heeft de status ‘kritiek’.

    Redden of niet?Wanneer een dier met uitsterven wordt bedreigd, zetten wetenschappers fokprogramma’s op om de soort te redden. Maar kunnen dieren niet beter in het wild worden gehouden? Wetenschappers denken van wel.

Eén metapopulatie
“Het is van groot belang dat de overige Sumatraanse neushoorns als één metapopulatie worden gezien”, zegt hoofdauteur en promovendus Rasmus Gren Havmøller van de universiteit van Kopenhagen. “Dit betekent dat alle neushoorns in één programma worden gestopt, waardoor het aantal geboorten verhoogd kan worden. Dit geldt ook voor neushoorns die nu in gevangenschap leven.” Op dit moment leven er negen Sumatraanse neushoorns in gevangenschap.

Krimp
Het is de vraag of de Sumatraanse neushoorn überhaupt gered kan worden. Minder dan honderd neushoorns leven in drie verschillende groepen. Ruim 30 jaar geleden wandelden alleen in het Kerinci Sebelat National Park op Sumatra zeker 500 Sumatraanse neushoorns. Dit betekent dat de populatie in enkele decennia sterk is afgenomen. Vrouwtjes kunnen iedere vier jaar slechts één kalf baren, dus er is weinig hoop dat de groep de komende jaren sterk zal groeien.


scientias.nl
Terug naar boven Go down
http://indonesie.actieforum.com
ElEl

avatar

Aantal berichten : 7812
Registratiedatum : 08-12-08

BerichtOnderwerp: Re: Sumatraanse neushoorn is uitgestorven in Maleisië   wo 26 aug 2015 - 22:23


Deze neushoorn maakt een lange reis om zijn soort te redden

Gisteren om 15:09 door jva | Bron: Mashable, CBS News


Foto: AP


Harapan is de laatste Sumatraanse neushoorn in de zoo van Cincinnati en de enige van zijn soort in het westelijke halfrond. Toch zal het mannetje helemaal van de VS naar Indonesië verhuizen om het uitsterven van zijn soort te voorkomen.

De zoo van Cincinnati, in de Amerikaanse staat Ohio, wist in gevangenschap drie Sumatraanse neushoorns te kweken. De soort stamt nog uit de IJstijd, vandaar de vacht met lange haren en de dubbele hoorn. Harapan is echter de laatste die is overgebleven in de zoo, nadat zijn ouders en zusje stierven en zijn broer Andalas reeds naar Indonesië verhuisde.

In Zuidoost-Azië, de natuurlijke habitat van de Sumatraanse neushoorn, is de populatie intussen geslonken tot minder dan 100. Hun aantal is sinds de jaren ‘80 met maar liefst 90 procent afgenomen. De grootste oorzaken zijn de ontbossing en de jacht op hoorns. In de bossen van Maleisië zijn onderzoekers jaren op zoek geweest naar sporen, maar ze zijn nu tot de conclusie gekomen dat de diersoort in hun land volledig is uitgestorven.

Met de komst van de achtjarige Harapan is er echter terug hoop dat lokale kweekprogramma’s nieuwe nakomelingen zullen voortbrengen. Zijn broer Andalas, nu 14 jaar oud, wist in Indonesië al met succes een kleine Sumatraanse neushoorn te verwekken. ‘Het is een enorm verlies voor onze zoo, we hadden liever gehad dat een vrouwtje naar Cincinnati kwam’, reageert verzorgster Terri Roth. ‘Maar Indonesië staat niet toe dat hun neushoorns het land verlaten. Uiteindelijk zijn we vooral blij dat ook Harapan zal kunnen bijdragen tot het voortbestaan van zijn soort.’

Maar eerst moet Harapan nog veilig in Indonesië geraken. Hij zal met een vliegtuig naar hoofdstad Jakarta reizen, vervolgens zal een ferry hem naar het eiland Sumatra brengen. Om zeker te zijn dat de reis in een krat optimaal verloopt, zal er altijd een dierenverzorger in de buurt blijven.

Nieuwsblad.be
Terug naar boven Go down
http://www.tileng.nl
ElEl

avatar

Aantal berichten : 7812
Registratiedatum : 08-12-08

BerichtOnderwerp: Re: Sumatraanse neushoorn is uitgestorven in Maleisië   ma 2 nov 2015 - 18:57

Neushoorn is laatste ‘hoop’ voor zijn soort
Vandaag om 15:08 | Bron: BELGA


Foto: AP

Een Sumatraanse mannetjesneushoorn is maandag na een lange reis van 36 uur in Indonesië gearriveerd. De autoriteiten hopen dat Harapan ertoe bijdraagt de met uitsterven bedreigde soort in stand te houden.
Het acht jaar oude mannetje, wiens naam letterlijk ‘Hoop’ betekent, is maandag aangekomen in een opvangcentrum voor de conservatie van neushoorns . Harapan stelt het wel na een reis van 36 uur per vliegtuig, boot en vrachtwagen naar zijn nieuw verblijf in het nationaal park van Way Kambas. “Hij verkeert in goede gezondheid en heeft een gezonde eetlust. Vanmorgen heeft hij alle bladeren opgegeten”, deelde een verantwoordelijke van het ministerie van Bosbeheer mee.

De Sumatraanse neushoorns behoren tot de zeldzaamste dierenter wereld. Er bestaan er nog nauwelijks honderd van. Sumatraanse neushoorns zijn de enige soort in Azië met twee horens en een langere vacht. Harapan was de laatste van zijn soort in de VS, waar hij werd geboren en verbleef in de zoo van Cincinnatti. Daarom werd beslist hem naar Sumatra, een eiland van Indonesië, te sturen.

Het parkbestuur hoopt dat Harapan het voorbeeld van zijn tweelingbroer volgt en paart met een van de drie vrouwtjes in het dierenpark.

Nieuwsblad.be
Terug naar boven Go down
http://www.tileng.nl
wu

avatar

Aantal berichten : 6613
Registratiedatum : 08-12-08

BerichtOnderwerp: Re: Sumatraanse neushoorn is uitgestorven in Maleisië   vr 1 apr 2016 - 21:55


Hoop voor ‘gedoemde’ neushoorn

Uitsterven
De Sumatraanse neushoorn is bijna uitgestorven, maar nu is toch nog een groepje ontdekt. Vangen en fokken is hun enige redmiddel.

Michiel Hegener
1 april 2016


Er leeft nog een kleine groep Sumatraanse neushoorns op Borneo. Natuurbeschermers zijn begonnen de dieren te vangen, om ze te beschermen. Eénvrouwtje werd op 12 maart gevangen in een valkuil.

In de oerwouden van Borneo bivakkeert nog een kleine populatie Sumatraanse neushoorns. Dat maakte het Wereldnatuurfonds (WNF) vorige week bekend.


Ooit leefden Sumatraanse neushoorns in heel Birma, Thailand, Maleisië, Borneo en Sumatra. Maar nu is Dicerorhinus sumatrensis een van ’s werelds meest bedreigde zoogdieren. Behalve de net ontdekte dieren resteren er 9 in gevangenschap, en 70 à 100 verdeeld over drie nationale parken op Sumatra. Niemand weet het goed, want ze laten zich nagenoeg nooit zien. Ze zijn zo klein als een pony en als enige neushoornsoort zijn ze licht behaard. Van de vijf soorten zijn ze het nauwst verwant aan de prehistorische wolharige neushoorn.


De neushoornpopulatie in het Indonesische deel van het eiland Borneo gold al decennialang als uitgestorven; die in het Maleisische deel van het eiland werd vorig jaar uitgestorven verklaard. In 2013 echter werden er in Indonesisch Borneo tot ieders verbazing één of twee dieren vastgelegd door automatische camera’s (cameravallen).

Er volgde een zoekprogramma van het WNF met tientallen cameravallen waarbij 6 à 15 dieren werden ontdekt. Dat ze zo op elkaar lijken en doorgaans onder een laag modder zitten, maakt onderscheid op foto’s lastig. Femke Koopmans, verantwoordelijk voor het Aziatische neushoornprogramma van het WNF: „Er is een groepje gevonden van drie dieren, een groepje van drie of vier en een mogelijk wat grotere groep. Die eerste twee groepjes leven in gebieden waar dit jaar houtkap- en mijnbouwconcessies van kracht worden. Topprioriteit is nu die twee groepen te vangen en in veiligheid te brengen.” Op 12 maart liep de eerste neushoorn in een voor de vangst gegraven valkuil: een vrouwtje van een jaar of vier.

Hoe nu verder? Daarover bestaan twee conflicten. Ten eerste: is voortplanting in het wild nog mogelijk, of moeten alle dieren nu supersnel worden gevangen en samengebracht? De Indonesische overheid neigt naar het eerste. Dat heeft te maken met een mislukt vangstprogramma in 1985-1994. Toen werden veertig Sumatraanse neushoorns gevangen voor twee fokcentra. Ze kregen daar nul jongen, doordat niemand inzicht had in de bijzondere vruchtbaarheidscyclus van de neushoorn. Sinds daar eind jaren negentig inzicht in kwam, zijn er vier jongen in gevangenschap geboren. Een vijfde volgt in mei.

Voortplanting in het wild wordt echter steeds moeilijker, omdat de neushoorns zo zeldzaam zijn dat ze elkaar nauwelijks meer ontmoeten. Toen de populatie in de jaren tachtig door stroperij en versnippering van hun leefgebied tot 800 dieren was afgenomen, daalden de aantallen daarna pijlsnel verder.

Francesco Nardelli, bij de internationale natuurorganisatie IUCN expert inzake de Sumatraanse neushoorn, stelt dat vangen en fokken voor de meeste in het wild levende exemplaren de enige mogelijkheid is om nog nageslacht te krijgen. Het idee dat de soort zich in het wild nog kan herstellen, noemt hij onzin. „Alle wilde Sumatraanse neushoorns zijn nu gedoemd. Een lichtpunt is dat fokken in gevangenschap, en daarna uitzetten, al meer soorten op het nippertje van de ondergang heeft gered, zoals de wisent en de Arabische oryx.”

Op dit moment heeft de Borneo Rhino Alliance (BORA) een fokcentrum in Maleisisch Borneo met drie dieren. Het Way Kambas-centrum in het zuiden van Sumatra heeft zes dieren. En waarschijnlijk komt er een nieuw centrum in oostelijk Borneo voor de gevangen dieren van de recent gevonden groep.

Maar bij vangen en fokken loert conflict twee. De Sumatraanse neushoorns van Sumatra en Borneo verschillen uiterlijk en genetisch een beetje van elkaar. Is dat verschil het behouden waard? Koopmans: „Het WNF stond lang op het standpunt om ze gescheiden te houden. Maar nu de nood zo hoog is, gaan er steeds meer stemmen op om ze als één soort te beschouwen.”

BORA-directeur John Payne: „De enige reddingskans is het vormen van één grote ‘metapopulatie’ van de neushoorns van Borneo en Sumatra waarbij ieder resterend dier meetelt als leverancier van zaad- en eicellen: met gewoon fokken maar ook met IVF en kunstmatige inseminatie.”


NRC
Terug naar boven Go down
http://indonesie.actieforum.com
wu

avatar

Aantal berichten : 6613
Registratiedatum : 08-12-08

BerichtOnderwerp: Re: Sumatraanse neushoorn is uitgestorven in Maleisië   di 5 apr 2016 - 19:26Zeer zeldzame Sumatraanse neushoorn in Indonesië dood

Gepubliceerd: 05 april 2016 20:49
Laatste update: 05 april 2016 20:49

Een zeer zeldzame en bedreigde Sumatraanse neushoorn is in Indonesië doodgegaan, slechts enkele weken nadat ze werd gevonden.
Het was voor het eerst in ruim veertig jaar dat een levend exemplaar van de neushoorn in het wild was gezien op het eiland Borneo. Er werd lange tijd gedacht dat de Sumatraanse neushoorn was uitgestorven.

De vrouwelijke neushoorn was in maart in een val gelopen in de provincie Oost-Kalimantan, waar het dier slechts een klein leefgebied zou hebben vanwege mijn- en plantagebouw, schrijft persbureau AFP.

Infectie
Volgens het Indonesische ministerie van Milieu liep de vrouwelijke neushoorn een infectie aan de poten op toen haar gezondheid de afgelopen dagen sterk verslechterde. Het is nog niet bekend wat de doodsoorzaak was.

De Sumatraanse neushoorn is de enige Aziatische neushoorn met twee hoornen. Naar schatting leven er nog maar honderd in de wereld. Tot 2013 werd gedacht dat het dier was uitgestorven.

Het Indonesische ministerie van Milieu belooft de dieren beter te beschermen, nu duidelijk is dat er waarschijnlijk meer van op het eiland rondlopen.

Door: NU.nl
Terug naar boven Go down
http://indonesie.actieforum.com
ElEl

avatar

Aantal berichten : 7812
Registratiedatum : 08-12-08

BerichtOnderwerp: Re: Sumatraanse neushoorn is uitgestorven in Maleisië   di 17 mei 2016 - 20:07

Bijzonder zeldzame Sumatraanse neushoorn geboren in Indonesië
16-05-2016om 16:21 door nvdvEr werd afgelopen donderdag 12 mei een bijzonder zeldzame Sumatraanse neushoorn geboren in Indonesië. De beelden van deze zware bevalling werden vandaag online geplaatst.
De geboorte van het dier is bijzonder goed nieuws in het dierenrijk, want de soort is met uitsterven bedreigd en komt alleen nog voor in Indonesië en Maleisië. Het neushoornkalfje werd geboren door de 15-jarige mama Ratu en papa Andalas.

Filmpje bij Gazet van Antwerpen
Terug naar boven Go down
http://www.tileng.nl
Gesponsorde inhoud
BerichtOnderwerp: Re: Sumatraanse neushoorn is uitgestorven in Maleisië   

Terug naar boven Go down
 
Sumatraanse neushoorn is uitgestorven in Maleisië
Terug naar boven 
Pagina 1 van 1
 Soortgelijke onderwerpen
-
» Sumatraanse neushoorn is uitgestorven in Maleisië
» ‘Oorlog’ tussen Indonesië en Maleisië
» 2012 Internationaal Jaar van de Neushoorn

Permissies van dit forum:Je mag geen reacties plaatsen in dit subforum
Indonesië :: Diversen :: Praatcafé/Ngobrol-
Ga naar: