Indonesië

Informatie- en nieuwsforum over Indonesië en Nederlands-Indië
 
IndexKalenderFAQRegistrerenInloggen

Deel | 
 

 Premier Rutte naar Indië-herdenking in Roermond

Ga naar beneden 
AuteurBericht
ElEl

avatar

Aantal berichten : 7856
Registratiedatum : 08-12-08

BerichtOnderwerp: Premier Rutte naar Indië-herdenking in Roermond   vr 28 aug 2015 - 8:28


Premier Rutte naar Indië-herdenking in Roermond
REGIO | 27 augustus 2015 | 1 | Door onze verslaggever, Dichtbijredacteur


ROERMOND - Premier Rutte komt op 5 september naar Roermond voor het bijwonen van de herdenking bij het Nationaal Indië-monument. De Minister-president spreekt bij die gelegenheid de herdenkingstoespraak uit en legt namens de Ministerraad een krans. Dat maakte de stichting Nationaal Indië Monument 1945-1962 vandaag bekend.

Herdacht worden de Nederlandse militairen die in de periode 1945-1962 het leven lieten in voormalig Nederlands-Indië en Nederlands Nieuw-Guinea. Bij de herdenkingsplechtigheid die om 14.00 uur begint, zijn eveneens aanwezig de Generaal-majoor Hans van der Louw, Chef van het Militaire Huis, tevens adjudant-generaal van Zijne Majesteit de Koning die hierbij Zijne Majesteit vertegenwoordigt; verder Anne Flierman, Ondervoorzitter van de Eerste Kamer der Staten-Generaal en mevrouw Anoushka van Miltenburg, voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal, alsmede de Ridders Militaire Willems-Orde, Majoor Marco Kroon en Majoor Gijs Tuinman.
Naast voormalig stadsdichter Hans van Bergen die zijn jaarlijkse declamatie voordraagt, zal Luitenant-generaal b.d. Ted Meines, medeoprichter en voormalig voorzitter van de stichting Veteranen Platform, een toespraak houden.

Vertegenwoordigers van veteranenorganisaties, overheden, burgerlijke- en militaire autoriteiten zullen bij het Nationaal Indië-monument 1945-1962 ruim 80 kransen leggen. Er worden ook kransen gelegd bij het Monument voor Vredesoperaties. Leerlingen van groep 8 van Basisschool St. Alfonsus uit Roermond zijn daarbij behulpzaam.

Tijdens de minuut stilte zal een formatie van vier F-16 straaljagers van de Koninklijke Luchtmacht een flypast uitvoeren in de zogenoemde missing man formation.

Het Orkest de Koninklijke Luchtmacht en het Koninklijke Roermondse Zang- en Muziekvereniging samen met het Weerter Gemengd Koor Vivace, zorgen voor de muzikale omlijsting.

De erewachten worden gevormd door het 41 Pantser Genie Bataljon uit Oirschot, de Koninklijke Marechaussee en het 12 Infanterie Bataljon Regiment van Heutsz uit Schaarbergen.

Vele duizenden Indië- en Nieuw-Guineaveteranen, familieleden en nabestaanden, pelgrimeren jaarlijks naar het Nationaal Herdenkingspark Roermond om de ruim 6200 jonge mannen en vrouwen te eren en te gedenken bij het Nationaal Indië-monument 1945-1962 dat in 1988 door ZKH Prins Bernhard is onthuld.

Dichtbij.nl
Terug naar boven Ga naar beneden
http://www.tileng.nl
 
Premier Rutte naar Indië-herdenking in Roermond
Terug naar boven 
Pagina 1 van 1
 Soortgelijke onderwerpen
-
» Duizenden mensen bezoeken 70ste Indiëherdenking
» Indiëherdenking De Haag, 15 augustus 2013
» 3 t/m 28 augustus 2010: Tentoonstelling Vergeten Oorlog en Indië-herdenking in Breda
» Verzoening en hoop bij Indiëherdenking
» Jan Uitham leest voor bij herdenking Indië-monument

Permissies van dit forum:Je mag geen reacties plaatsen in dit subforum
Indonesië :: Berichten :: Algemeen-
Ga naar: