Indonesië

Informatie- en nieuwsforum over Indonesië en Nederlands-Indië
 
IndexKalenderFAQRegistrerenInloggen

Deel | 
 

 De Gouden Koets: nieuwe nationale splijtzwam

Go down 
AuteurBericht
wu

avatar

Aantal berichten : 6613
Registratiedatum : 08-12-08

BerichtOnderwerp: De Gouden Koets: nieuwe nationale splijtzwam   do 3 sep 2015 - 14:13


De Gouden Koets: nieuwe nationale splijtzwam
29-08-15 08:07
Koningshuis

Door redacteur Koninklijk Huis Piet van Asseldonk

Na Zwarte Piet lijkt een tweede oer-Hollands instituut, de Gouden Koets, onderwerp van polarisatie en verdeeldheid te worden. Vandaag en morgen kan het publiek dit koninklijke voertuig in Museum Paleis Het Loo nog van dichtbij bekijken. Na Prinsjesdag verdwijnt het voor minimaal drie jaar uit zicht om grondig gerestaureerd te worden. Maar eerst is er nog een demonstratie tegen de Gouden Koets.

Actiegroep ‘De Grauwe Koets’ organiseert die, samen met de buitenparlementaire groep Doorbraak, volgende week zaterdag op het Museumplein in Amsterdam. Hun protest is gericht tegen een paneel ‘met racistische afbeeldingen’ op de koets ‘waarop het koloniale verleden van Nederland verheerlijkt wordt’.

De actievoerders, van wie er velen ook actief zijn in de Zwarte Pietendiscussie, vinden het ‘schandalig dat de koning rondrijdt in een koets waarop koloniale propaganda wordt gevoerd alsof het de normaalste zaak van de wereld is’.


Discriminatoire trekjes

Het Landelijk Platform Slavernijverleden (LPS) zegt de kwestie inmiddels ook bij het VN-Comité voor de Uitbanning van Rassendiscriminatie in Genève (CERD) aangekaart te hebben. Tot nu toe zonder zichtbaar resultaat.

Dat comité riep Nederland gisteren wel op de aloude traditie rond Zwarte Piet te onderzoeken op discriminatoire trekjes. Echte macht heeft het comité niet, maar landen worden wel geacht de aanbevelingen ervan serieus te nemen.

De afbeeldingen op de Gouden Koets die weerstand oproepen tonen niet-blanke mensen uit de voormalige Nederlandse koloniën Indonesië en Suriname die ‘de Nederlandse maagd’ onderdanig goede gaven aanreiken.

De schilderingen willen volgens de verdedigers ervan alleen maar laten zien hoeveel welvaart en rijkdom Nederland te danken heeft aan zijn koloniale gebieden. Niets aan de hand dus.


Museum

Het steekt de tegenstanders echter dat daarbij voorbijgegaan wordt aan de praktijken van slavernij en uitbuiting waarmee het kolonialisme gepaard ging. Zij zeggen niet uit te zijn op geschiedvervalsing, maar vinden dat dit type historische afbeeldingen, vervaardigd in 1898, in een museum thuishoren en niet op een voertuig waarin het Nederlandse staatshoofd op het feest van de democratie (Prinsjesdag) rondrijdt. Vandaar hun advies om de Gouden Koets na de restauratie ‘in een museum te zetten, waar hij kan dienen als educatiemateriaal’.

In 2011 was er ook al protest tegen de panelen op de Gouden Koets die luisteren naar de onschuldige namen Hulde aan Nederland en Oranje en Hulde der koloniën. Dat gebeurde toen in een open brief in nrc.next van de Tweede Kamerleden Harry van Bommel (SP) en Mariko Peters (GroenLinks); samen met de voorzitter van het Comité Ereschulden en het Landelijk Platform Slavernijverleden.


Zwarte Piet

Dat protest doofde snel uit. Er werd zelfs enigszins lacherig over gedaan, net als een paar jaar geleden bij de eerste protesten tegen Zwarte Piet.

Wie de nu in Museum Paleis Het Loo tentoongestelde Gouden Koets gaat bekijken, zal weinig zien van het omstreden paneel. De koets is juist met die kant tegen een muur gezet. Even wachten dus tot 15 september, Prinsjesdag.

NOS
Terug naar boven Go down
http://indonesie.actieforum.com
wu

avatar

Aantal berichten : 6613
Registratiedatum : 08-12-08

BerichtOnderwerp: Re: De Gouden Koets: nieuwe nationale splijtzwam   za 12 sep 2015 - 14:49
"Racistische" panelen Gouden Koets zijn een lachertje
REGIO | 07 september 2015 | Door LoesK, Dichtbijmeeschrijver


"Racistische" panelen Gouden Koets zijn een lachertje (Foto: LoesK)


AMSTERDAM - De actiegroep De Grauwe Koets maakt momenteel een hoop stampei over de vermeend racistische beschilderingen op de Gouden Koets, die de inwoners van Amsterdam in het verleden cadeau hebben gedaan aan Koningin Wilhelmina. Maar deze panelen met de afbeeldingen van ons koloniale verleden zijn eigenlijk gewoon een lachertje.


Het lachwekkendst is het middenpaneel (afbeelding bijgevoegd). Dit paneel laat de "Nederlandse Maagd" zien voor wie de oorspronkelijke bewoners van de koloniën allerlei geschenken komen brengen. Er klopt een hoop niet aan deze afbeelding, tenminste wanneer men er met een hedendaags oog naar kijkt. Het postuur van de Nederlandse Maagd bijvoorbeeld: wanneer men haar postuur vergelijkt met de andere personages, moet zij zeker 2.50 meter (!) lang zijn. Dan valt wel te begrijpen waarom de donkere man linksonder op zijn knieën gaat: hij kiest het zekere voor het onzekere want tegen zo'n Bertha is hij immers niet opgewassen. Ook de inheemse heerser direct rechts van haar vertrouwt het niet helemaal. Hij heeft zijn wapen maar meegenomen (terwijl daar eigenlijk geen reden voor zou moeten zijn). Naast hem lijkt het alsof de andere inlanders zich verbazen over de robuustheid van de Nederlandse Maagd: "Ik zei toch dat ze lang was!"

Verder kijkt onze Maagd niet erg fris uit haar ogen. Ze staart in het oneindige alsof ze net te lang op die dance party is gebleven. En die kerel naast haar heeft ook al zo'n aparte, verveelde blik en lijkt te zeggen: "Nou hier jongen, een boekje voor je. IK vond er niks 'an. Misschien vind jij het wat." En de vader van die jongen: "Pak het nou maar aan. Die meneer probeert aardig te zijn."

Maar de bedroevende kwaliteit van het middenpaneel komt het "beste" tot uiting in de treurige blik van de karbouw, pontificaal midden onder: "in welk tweederangs toneelstukje ben ik in godsnaam beland".

Dus waar maken de leden van De Grauwe Koets zich eigenlijk druk over?

Dit artikel is voor het laatst aangepast op: 07 september 2015
Dichtbij
Terug naar boven Go down
http://indonesie.actieforum.com
OmSidAantal berichten : 861
Registratiedatum : 08-01-09
Woonplaats : Negeri Kincir Angin

BerichtOnderwerp: Re: De Gouden Koets: nieuwe nationale splijtzwam   za 12 sep 2015 - 21:31

De actiegroep De Grauwe Koets maakt momenteel een hoop stampei over de vermeend racistische beschilderingen op de Gouden Koets,
en dan lees je :
Ook de inheemse heerser direct rechts van haar vertrouwt het niet helemaal. Hij heeft zijn wapen maar meegenomen (terwijl daar eigenlijk geen reden voor zou moeten zijn).
================================================
Ha ha ha ha , je lah je kripoet.
Terug naar boven Go down
Henri R. Cingoor

avatar

Aantal berichten : 2327
Registratiedatum : 04-01-09
Woonplaats : Op de oevers van de Kali Brantas

BerichtOnderwerp: Re: De Gouden Koets: nieuwe nationale splijtzwam   wo 16 sep 2015 - 9:17

Binnenkort komt een nieuwe actie groep op de proppen:

1) De parang op de sarong van de Raden is niet groot genoeg in vergelijking met de parang op de sarong van de mindere.
2) De kleur van de hoofddoek van de mindere is bijna hetzelfde als die van de Raden. Mag niet. Moet anders van kleur zijn.
3) De slagtanden van de olifant zijn te klein.
4) Er is geen durian op de stapel fruit en groente.
5) Het haar van de Nederlandsche Maagd doet teveel denken aan de kleur van de tropen. Mag niet. Moet blond zijn. (Maar hoeft niet dom te zijn.)
6) het aantal zeilen op het schip op het linker schild klopt niet. Is een belediging voor de scheepswerf die al een klacht heeft ingediend.
7) Ouders van de Ned. Maagd hebben ook al een klacht ingediend: Hun dochter was allang geen maagd meer.

En zo kunnen we nog jaren door gaan, totdat er eindelijk claims worden betaald toch. Is dat niet het doel van al doelgroepen?
Terug naar boven Go down
http://www.imexbo.nl
Gesponsorde inhoud
BerichtOnderwerp: Re: De Gouden Koets: nieuwe nationale splijtzwam   

Terug naar boven Go down
 
De Gouden Koets: nieuwe nationale splijtzwam
Terug naar boven 
Pagina 1 van 1
 Soortgelijke onderwerpen
-
» Gouden priesterjubileum voor Pater Kees van der Geest
» Indische verhalen in Nieuwe Veste Breda
» Nederlanders te positief over Gouden Eeuw
» Mai-Lan, de nieuwe Playmate
» Toiletdame met gouden hart

Permissies van dit forum:Je mag geen reacties plaatsen in dit subforum
Indonesië :: Diversen :: Praatcafé/Ngobrol-
Ga naar: