Indonesië

Informatie- en nieuwsforum over Indonesië en Nederlands-Indië
 
IndexKalenderFAQRegistrerenInloggen

Deel | 
 

 Monument op Landgoed Eerde bij Ommen voor Molukse KNIL-militairen en hun gezinnen

Go down 
AuteurBericht
wu

avatar

Aantal berichten : 6613
Registratiedatum : 08-12-08

BerichtOnderwerp: Monument op Landgoed Eerde bij Ommen voor Molukse KNIL-militairen en hun gezinnen   di 15 sep 2015 - 16:50Monument op Landgoed Eerde bij Ommen voor Molukse KNIL-militairen en hun gezinnen


zaterdag 12 september 2015 | 19:12 Laatst bijgewerkt: 13-9-2015 | 17:42

Natuurmonumenten heeft samen met de Molukse oud-bewoners van Kamp Eerde een monument onthuld op Landgoed Eerde. Het monument staat symbool voor de periode dat de Molukse militairen die hebben gediend in het Koninklijk Nederlands-Indisch Leger (KNIL) er met hun gezinnen moesten verblijven in de jaren '50.

Van 1951 tot 1961 verbleven de KNIL-militairen in het kamp omdat ze niet meer veilig waren op de Molukken. Ze werden gezien als landverraders, doordat ze samenwerkten met de Nederlanders, de bezetter van de kolonie.

26 gezinnen en drie alleenstaanden kwamen op Landgoed Eerde terecht. In eerste instantie zou het om tijdelijke opvang gaan, maar uiteindelijk hebben de KNIL-militairen met hun gezinnen er 10 jaar gewoond.


Emotioneel

Een van de aanwezigen vandaag was Johannes Balubun. Hij was als klein jongetje de eerste kampbewoner. Z'n vader had op de Molukken gediend voor de Nederlandse staat. "Dit monument is voor mij een bijzondere en emotionele plek. Ik weet nog goed dat die vlaggenmast hier stond en mijn vader de vlag hees om te salueren. Ik ben heel blij dat die mast bewaard is gebleven."


Oude vlaggenmast

Kunstenaar Eric Schutte heeft van de voet van de oude vlaggenmast die jarenlang middenin het kamp stond een monument gemaakt. "De mast stond centraal als een tv in een woonkamer. Alle barakken waar de Molukkers verbleven stonden er eigenlijk omheen. Op deze plek salueerden de militairen iedere dag nadat ze de vlag hesen," zegt Schutte.

Inmiddels is Stichting Natuurmonumenten eigenaar van Landgoed Eerde. "We willen die geschiedenis niet vergeten en de Molukkers door middel van dit monument een plek geven om naar terug te keren," zegt Maaike Hoogland van natuurmonumenten die de onthulling heeft georganiseerd.

Op de het monument staat de tekst: De herinnering is het enige paradijs waaruit we niet verdreven kunnen worden.

RTV OOST
Terug naar boven Go down
http://indonesie.actieforum.com
 
Monument op Landgoed Eerde bij Ommen voor Molukse KNIL-militairen en hun gezinnen
Terug naar boven 
Pagina 1 van 1
 Soortgelijke onderwerpen
-
» Benefiet voor Bali
» Wedstrijd Djadjan-djadjan in Museum Maluku
» t/m 3 oktober 2009: Molukse klederdracht in Huizer Museum
» Zuidoost Molukken ontmoet Ommen – 29 september onthulling monument door ambassadeur van Indonesië
» Jan Uitham leest voor bij herdenking Indië-monument

Permissies van dit forum:Je mag geen reacties plaatsen in dit subforum
Indonesië :: Diversen :: Praatcafé/Ngobrol-
Ga naar: