Indonesië
Wilt u reageren op dit bericht? Maak met een paar klikken een account aan of log in om door te gaan.

Indonesië

Informatie- en nieuwsforum over Indonesië en Nederlands-Indië
 
IndexLaatste afbeeldingenRegistrerenInloggen

 

 Culturele pionier op Bali

Ga naar beneden 
AuteurBericht
ElEl

ElEl


Aantal berichten : 8018
Registratiedatum : 08-12-08

Culturele pionier op Bali Empty
BerichtOnderwerp: Culturele pionier op Bali   Culturele pionier op Bali Icon_minitimedi 19 jan 2016 - 18:12

Culturele pionier op Bali
Gepubliceerd op 19 januari 2016

Culturele pionier op Bali 6zbgp3

Exotische en Hollandse taferelen door de ogen van kunstenaar W.O.J. Nieuwenkamp. Daarover gaat de tentoonstelling Op reis met Nieuwenkamp in de Universiteitsbibliotheek. Start 21 januari.

Sleutelfiguur Indonesische kunst
De veelzijdige kunstenaar Wijnand Otto Jan Nieuwenkamp (1874-1950) was een ‘sleutelfiguur’ voor het ontsluiten van de Indonesische kunst en cultuur, stelt Kasper van Ommen, medesamensteller van deze expositie. De tentoonstelling Op reis met Nieuwenkamp belicht Nieuwenkamps prenten en toegepaste kunst zoals boekbanden. De kunstenaar reisde door Nederland, Indonesië, Egypte en India en verwerkte impressies van deze omzwervingen in zijn kunstwerken.

Leven op Bali
Nieuwenkamp maakte vooral faam met zijn Indische werk. Van Ommen: ‘Hij was de eerste westerse kunstenaar die vijf keer langdurig het eiland Bali bezocht, voor de eerste keer in 1903, toen het nog niet geheel onder het Nederlands bewind was gebracht.’ In treffende tekeningen en prenten legde hij het leven op Bali vast. Daarnaast was Nieuwenkamp etnoloog en verzamelde hij een groot aantal kunst- en gebruiksvoorwerpen uit de Indische archipel die nu deel uitmaken van de collecties van diverse Nederlandse musea.

Culturele pionier op Bali Ziopki

Band met Leiden
De universiteit bezit ruim twintig tekeningen, prenten en boekbanden van Nieuwenkamp, maar de Leidse band met deze kunstenaar is niet alleen daarom bijzonder. Van Ommen: ‘Nieuwenkamp kwam naar Leiden om in de Universiteitsbibliotheek het werk van Indonesische kunstenaars te bestuderen en vervolgens maakte hij eigen interpretaties van hun werk.’

Culturele pionier op Bali 296dkxh

In Europa reisde Nieuwenkamp met een door hem zelf ontworpen boot, De Zwerver. Hij leefde op deze boot en organiseerde er exposities van zijn werk.


Collectie Nieuwe Kunst
Nieuwenkamp maakte ook veel boekomslagen die veelal onder de noemer Nieuwe Kunst vallen, een stroming binnen de Nederlandse kunstnijverheid die verwant is aan de internationale stijlbeweging Art Nouveau. De expositie zoomt in op deze Nederlandse variant.  De universiteit bezit een van de grootste collecties op het gebied van de Nieuwe Kunst rond 1900, met werk van beroemde kunstenaars als Toorop, Dijsselhof, Lion Cachet en Lebeau. Bij de opening van de tentoonstelling op 21 januari schenkt de kleindochter van de kunstenaar, Geertje van Erp Taalman Kip-Nieuwenkamp, enkele prenten van haar grootvader aan de Universiteitsbibilotheek.

Universiteit Leiden
Terug naar boven Ga naar beneden
http://www.tileng.nl
 
Culturele pionier op Bali
Terug naar boven 
Pagina 1 van 1
 Soortgelijke onderwerpen
-
» Nederlands-Indische pionier halfgeleiderindustrie Arthur del Prado overleden
» Indische Culturele middag - 21 nov in Lombok
» Culturele prijs voor zanger Sahuleka
» Culturele Molukse avond in Theater De Beun in Heiloo
» Molukse culturele middag in Huis van de Buurt de Pelkwijk

Permissies van dit forum:Je mag geen reacties plaatsen in dit subforum
Indonesië :: Diversen :: Praatcafé/Ngobrol-
Ga naar: