Indonesië

Informatie- en nieuwsforum over Indonesië en Nederlands-Indië
 
IndexKalenderFAQRegistrerenInloggen

Deel | 
 

 Indiëlezing 8 maart 2016, OBA

Ga naar beneden 
AuteurBericht
ElEl

ElEl

Aantal berichten : 8018
Registratiedatum : 08-12-08

BerichtOnderwerp: Indiëlezing 8 maart 2016, OBA   wo 9 maa 2016 - 12:30

Indiëlezing 8 maart 2016

In de OBA in Amsterdam werd voor de 5e keer de Indiëlezing gehouden. Dezelezing wordt georganiseerd deeor Stichting 4/5 mei Comité Amsterdam Zuidoost, het Indisch Herinneringscentrum, Stichting De Brug, Indiëherdenking Amstelveen, Stichting Gastdocenten WOII, werkgroep Zuidoost-Azië en Stichting Nusantara.

Het thema stond in het teken van Japans-Indische nakomelingen en de opkomst was redelijk goed. De middag werd door Surya Nahumury (van Surinaams-Molukse afkomst) op een voortreffelijke manier aan elkaar gepraat.

 

Na het welkomstwoord van de directeur van de OBA Martin Berendse werd de middag geopend door Janneke Roos, voorziter 4, 5 mei Comité Amsterdam Zuidoost.

 

Daarna was het woord aan dr. Aya Ezawa (Japans-Duitse afkomst). Zij is sociologe en docent aan de Universiteit van Leiden. Zij schetste een beeld van de Japans-Indische nazaten.Vervolgens werd de film Arigato vertoond. Deze film gaat  over een oma die tijdens een stranddag met kleindochter Toet een Japans gezin ontmoet. Plots komen de oorlogsherinneringen aan de voormalige bezetter van Nederlands-Indië in alle hevigheid boven.

Silfraire Delhaye (Japans-Indische afkomst), o.a. voorzitter van het Indisch Platform, vertelde zijn persoonlijk verhaal . Het verhaal van zijn jeugd, waarin hij geen kind kon zijn.

 

Voordat er pauze was, was er een muzikaal intermezzo door Young Released en met percussionist  Nippy Noya (ook van Japans-Indische afkomst).Het tafelgesprek, onder leiding van Wim Manuhutu, werd er met de gasten dieper ingegaan over het kindzijn met een geschiedenis, hoe ga je om met die geschiedenis.
Voor vragen uit de zaal was erg weinig tijd ingepland, wat erg jammer was.De trailer van de documentaire Children's tears van Yuki Sunada werd vertoond. Prominent in de film zijn de lotgevallen van Nippy Noya, Mary Dehne, en Ron Meijer. Ook komt diens moeder aan het woord die dierbare herinneringen bewaart aan haar eerste liefde (dit verhaal is na te lezen in het boek ‘Liefde in oorlogstijd’ van Steffie van den Oord)Na nogmaals een optreden van Young Released en Nippy Noya werd het dankwoord uitgesproken door Cor van Drongelen.Meer foto's zijn hier te zien.
Terug naar boven Ga naar beneden
http://www.tileng.nl
ElEl

ElEl

Aantal berichten : 8018
Registratiedatum : 08-12-08

BerichtOnderwerp: Re: Indiëlezing 8 maart 2016, OBA   do 10 maa 2016 - 8:03

Terug naar boven Ga naar beneden
http://www.tileng.nl
 
Indiëlezing 8 maart 2016, OBA
Terug naar boven 
Pagina 1 van 1

Permissies van dit forum:Je mag geen reacties plaatsen in dit subforum
Indonesië :: Diversen :: Foto's en verslagen-
Ga naar: