Indonesië
Wilt u reageren op dit bericht? Maak met een paar klikken een account aan of log in om door te gaan.

Indonesië

Informatie- en nieuwsforum over Indonesië en Nederlands-Indië
 
IndexLaatste afbeeldingenRegistrerenInloggen

 

 Ontslagen werkneemsters van sportmerk Mizuno in Indonesië vechten door

Ga naar beneden 
AuteurBericht
ElEl

ElEl


Aantal berichten : 8018
Registratiedatum : 08-12-08

Ontslagen werkneemsters van sportmerk Mizuno in Indonesië vechten door Empty
BerichtOnderwerp: Ontslagen werkneemsters van sportmerk Mizuno in Indonesië vechten door   Ontslagen werkneemsters van sportmerk Mizuno in Indonesië vechten door Icon_minitimedi 8 maa 2016 - 18:47

Ontslagen werkneemsters van sportmerk Mizuno in Indonesië vechten door

08-03-2016

Staken wordt nog steeds bestraft. Dat blijkt wel uit de casus van de 346 ontslagen werkneemsters in Indonesië, die in 2012 opkwamen voor hun rechten en daarop een staand voetje kregen. Op deze Internationale Vrouwendag vraagt de Clean Clothes Campaign aandacht voor hun situatie.

De vrouwen werkten voor een toeleverancier van het Japanse sportmerk Mizuno en in mindere mate voor het Amerikaanse Adidas. De leidinggevenden van beide merken weigeren tot op heden voor deze vrouwen op te komen. De Clean Clothes Campaign (CCC), een ngo die ijvert voor betere arbeidsomstandigheden in de textielsector wereldwijd, roept op tot het schrijven van protestbrieven naar Mizuno.

Internationale vrouwendag

Het doet denken aan lang vervlogen tijden, aan 1908 om precies te zijn. Toen vond op 8 maart in New York de eerste staking door vrouwen plaats. De staking was gericht tegen de slechte arbeidsomstandigheden in de textielindustrie en wordt nu gezien als het prille begin van de strijd voor emancipatie en tegen vrouwendiscriminatie. Dankzij de Duitse socialiste Clara Zetkin is 8 maart de internationale vrouwendag geworden.

Achterstallig loon


Het conflict tussen de Indonesische werkneemsters en de fabrieksleiding van PT Panarub Dwikarya Benoa (PDK) ontstond in juli 2012 toen een groep van 1300 voornamelijk vrouwelijke werknemers vrijheid van vakvereniging eiste en uitbetaling van achterstallig loon. De vrouwen leden ook onder verbaal en fysiek geweld. Eerder dat jaar hadden ze al de vakbond SBGTS-GSBI opgericht. Toen de fabriekleiding onderhandelingen over het loon uitstelde, gingen de vrouwen spontaan in staking, die door in totaal 2000 werknemers gesteund werd. Na 5 stakingsdagen ontsloeg het management de stakers.

“PT PDK was jarenlang primair toeleverancier voor Mizuno”, stelde SBGTS-GSBI voorzitter Kokom Komalawati. “Als vakbondsleden hebben we een hoop intimidatie moeten verdragen van het management, voor, tijdens en na de staking. Ook hebben we geen ontslagvergoeding gekregen. Mizuno verdedigt de beslissing van het PDK-management, in plaats van de mensen te beschermen die hun winst mogelijk maken.”

150 paar schoenen

Sommige werkneemsters van de sportschoenenfabriek verloren hun huis en familie na het ontslag. Ze naaiden jarenlang 150 paar sportschoenen per uur voor Mizuno. Toen ze hun eigen vakbond binnen de fabriek opzetten, werden ze geïntimideerd door het management. Later dus onmiddellijk ontslagen toen ze in staking durfden te gaan. ‘This is a NO-GO Mizuno!’, schrijft de CCC.

Van de 1300 ontslagen werkneemsters vechten nog steeds 346 hun ontslag aan. Ze eisen een eerlijke ontslagvergoeding. De andere werkneemsters gingen akkoord met een magere vergoeding onder druk van het management en het nijpende geldgebrek. De doorvechtende werkneemsters hebben onlangs hun financiële eisen bijgesteld in de hoop op een snelle afwikkeling. Mizuno en het management van PT PDK hebben dit voorstel eveneens afgewezen.

Niet naar de rechtbank

“Meer dan 3,5 jaar na deze unfaire ontslagen is het de hoogste tijd dat de werknemers een schikking wordt aangeboden, zodat ze verder kunnen gaan met hun leven”, zegt Mirjam van Heugten van de CCC. “Mizuno stelt nu al maanden een regeling uit, omdat die ervan overtuigd is dat de staking illegaal was waardoor de werkneemsters geen recht hebben op een ontslagvergoeding, maar de fabriek is nooit naar de rechtbank gegaan om dit te bewijzen. Merken als Mizuno zouden het recht op vrije vakvereniging moeten beschermen, in plaats van fabrieken die dit recht schenden.”

Steun deze vrouwen!

Dit kan door te tweeten: ‘Tell @MizunoRunningEU on #IWD2016 to stop denying support to the Indonesian women workers!’

en door een bericht te schrijven op de Europese Facebookpagina van Mizuno. Kijk hier voor een voorbeeld en meer informatie>>

Bron: Clean Clothes Campaign
FNV
Terug naar boven Ga naar beneden
http://www.tileng.nl
 
Ontslagen werkneemsters van sportmerk Mizuno in Indonesië vechten door
Terug naar boven 
Pagina 1 van 1
 Soortgelijke onderwerpen
-
» Doden door helikopterongeluk in Indonesië
» Doden door aardverschuiving in Indonesië
» Met de benenwagen door Indonesië
» Doden door aardverschuiving Indonesië
» Corruptieschandaal leidt tot ontslagen

Permissies van dit forum:Je mag geen reacties plaatsen in dit subforum
Indonesië :: Berichten :: Algemeen-
Ga naar: