Indonesië
Wilt u reageren op dit bericht? Maak met een paar klikken een account aan of log in om door te gaan.

Indonesië

Informatie- en nieuwsforum over Indonesië en Nederlands-Indië
 
IndexLaatste afbeeldingenRegistrerenInloggen

 

 Dodenherdenking: voor 24.000 nabestaanden met uitkering zijn WOII en Indië nog niet voorbij

Ga naar beneden 
AuteurBericht
ElEl

ElEl


Aantal berichten : 8018
Registratiedatum : 08-12-08

Dodenherdenking: voor 24.000 nabestaanden met uitkering zijn WOII en Indië nog niet voorbij Empty
BerichtOnderwerp: Dodenherdenking: voor 24.000 nabestaanden met uitkering zijn WOII en Indië nog niet voorbij   Dodenherdenking: voor 24.000 nabestaanden met uitkering zijn WOII en Indië nog niet voorbij Icon_minitimewo 4 mei 2016 - 18:13

Dodenherdenking: voor 24.000 nabestaanden met uitkering zijn WOII en Indië nog niet voorbij

EINDHOVEN - In Nederland kregen vorig jaar bijna 24.000 nabestaanden van slachtoffers van de Tweede Wereldoorlog of de oorlog in Nederlands-Indië een oorlogsuitkering. Breda en Vught zijn in Brabant, maar ook landelijk, gemeenten met relatief veel uitkeringsgerechtigden. Van elke 10.000 inwoners krijgen in Breda twintig mensen een uitkering. In Vught is dat aantal negentien.

De uitkeringen worden uitbetaald door de Sociale Verzekeringsbank (SVB). In totaal werd er in 2015 164,5 miljoen euro uitgekeerd. Naast de directe slachtoffers kunnen weduwen, weduwnaars en wezen van vervolgden een financiële tegemoetkoming krijgen.

Breda en Vught spannen de kroon
Deze groep, die langzaam kleiner wordt, bestaat vooral uit naasten van slachtoffers van de vervolging en burgerslachtoffers, blijkt uit cijfers die LocalFocus middels een beroep op de Wet openbaarheid van bestuur (Wob) heeft ontvangen van de SVB.

De bedragen die de SVB uitkeert, kunnen oplopen tot rond de 40.000 euro op jaarbasis, afhankelijk van het soort slachtofferschap. Tijdens Dodenherdenking herdenken we Nederlandse oorlogsslachtoffers die zijn omgekomen tijdens de Tweede Wereldoorlog en andere missies.

Nederlands-Indië
Uit een specificatie van de cijfers kan afgeleid worden dat de meeste uitkeringen in Breda en Vught worden verstrekt aan slachtoffers van de oorlog in Nederlands-Indië. In Vught wonen veel bewoners van de Molukken. Zij streden tijdens de oorlog in Nederlands-Indië aan de zijde van de Nederlanders.

Na die oorlog werden zijn ze gerepatrieerd naar Nederland waar ze opgevangen werden in het voormalige concentratiekamp Vught. Veel Molukkers bleven in Vught wonen, zodat er nu nog steeds veel nabestaanden wonen van oud-strijders. Overigens twijfelt een specialist van de SVB aan die verklaring. Om privacy-redenen wordt geen specificatie gegeven.

Militaire stad
Breda is van oudsher een militaire stad met onder meer de Koninklijke Militaire Academie. Vanuit die stad werden indertijd veel mensen uitgezonden naar de oorlog in Nederlands-Indië. Nog steeds worden op de Trip van Zoutlandtkazerne in Breda 550 militairen uit Breda en Oosterhout herdacht die in Indië zijn gesneuveld.

In beide gemeenten zijn ook relatief meer nabestaanden van vervolging door de Duitse bezetter. Op de kaart is ook te zien dat er relatief veel nabestaanden zijn van slachtoffers in de zuidwesthoek van de provincie waar in de Tweede Wereldoorlog waar de slag om de Schelde werd gevoerd. Datzelfde geldt voor gemeenten die in de route van Market Garden lagen.

Joodse gemeenschappen
Veel meer nog dan Breda en Vught wonen de meeste ontvangers van financiële ondersteuning in Amstelveen: 46 personen per 10.000 inwoners. Dit aantal hangt samen met de grote joodse gemeenschap in deze gemeente (het hoogste percentage van Nederland). Overigens woont een groot deel, bijna een vijfde, van de oorlogsslachtoffers die een uitkering ontvangen in het buitenland.


Omroep Brabant
Terug naar boven Ga naar beneden
http://www.tileng.nl
 
Dodenherdenking: voor 24.000 nabestaanden met uitkering zijn WOII en Indië nog niet voorbij
Terug naar boven 
Pagina 1 van 1
 Soortgelijke onderwerpen
-
» Aandacht voor Indië op dodenherdenking in Oostburg
» Nederland Leest Oeroeg
» 65 jaar na de Tweede Wereldoorlog: Voorbij maar niet verdwenen
» 'Keizer Hirohito wilde WOII niet'
» Japanse premier Abe condoleert Amerikanen met verliezen die zijn geleden tijdens WOII

Permissies van dit forum:Je mag geen reacties plaatsen in dit subforum
Indonesië :: Berichten :: Algemeen-
Ga naar: