Indonesië

Informatie- en nieuwsforum over Indonesië en Nederlands-Indië
 
IndexKalenderFAQRegistrerenInloggen

Deel | 
 

 Gouden Buffel 2015 voor Reggie Baay

Ga naar beneden 
AuteurBericht
ElEl

avatar

Aantal berichten : 7869
Registratiedatum : 08-12-08

BerichtOnderwerp: Gouden Buffel 2015 voor Reggie Baay   wo 1 jun 2016 - 18:21

Gouden Buffel 2015 voor Reggie Baay

Geplaatst op 1 juni 2016 door buitenzorg
In het Haagse is het voorjaar aangebroken, en dus is het weer tijd voor de grote Indische lappenmarkt, de Tong Tong Fair. Onder de weeë geur van de doerian vindt, zoals altijd, ook een cultureel programma plaats, een voor elk wat wils met betrekking tot ‘een van de oudste mengculturen der wereld.’ Meerdere van de corifeeën die op de TTF aanwezig zullen zijn, gaven de geschiedenis van Nederlands-Indië het afgelopen jaar kleur. De bijzondere Java Post prijs voor degene die daarin het meest heeft uitgeblonken, zou daarom ook op de TTF kunnen worden uitgereikt. Echter, eigenzinnig als we zijn, doen we dat gewoon op ons eigen virtuele podium.

De prijs voor degene die het afgelopen jaar de geschiedenis van Nederlands-Indië onder de aandacht van het grote publiek heeft gebracht, de Gouden Buffel 2015, gaat naar: Reggie Baay!  

Het juryrapport:


Reggie Baay


“Reggie Baay (1955) merkte thuis op jonge leeftijd dat het onderwerp Nederlands-Indië en de persoonlijke ervaringen van zijn vader nauwelijks bespreekbaar waren. Om op een andere manier toch meer te weten komen over die onbesproken geschiedenis, studeerde hij Nederlandse taal- en letterkunde en geschiedenis aan de Rijksuniversiteit Leiden, waar hij zich specialiseerde in de koloniale en postkoloniale literatuur en geschiedenis. Van 1985 tot 2005 was hij als redacteur verbonden aan het tijdschrift Indische Letteren en publiceerde hij vele artikelen op het gebied van koloniale geschiedenis en koloniale literatuur.

Hij heeft zich een missie voorgenomen: zoveel mogelijk kennis van de ‘Indische’ geschiedenis verspreiden en doorgeven aan volgende generaties, opdat zoiets nooit meer kan gebeuren. Vanuit de overtuiging dat ‘het onbesprokene vaak meer impact heeft dan het besprokene’ ziet hij deze missie ook als een ‘hormat’ (eerbewijs) aan hen, die de verschrikkingen van de oorlog en van de bersiap tijd zo indringend hebben meegemaakt.

Reggie Baay publiceerde weliswaar een keur aan interessante boeken en artikelen, twee daarvan stonden de afgelopen jaren wel bijzonder in de aandacht. In 2009 verscheen van zijn hand De Njai; Het concubinaat in Nederlands-Indië, het verhaal van de oermoeder van Indisch Nederland, en het afgelopen jaar Daar werd wat gruwelijks verricht, over de slavernij in Nederlands-Indië. Twee geheel verschillende onderwerpen die gemeen hebben dat zij nooit eerder goed waren onderzocht. Dit laatste tekent Baay: hij heeft een scherpe neus voor nieuwe onderwerpen, en weet deze op een prettig leesbare wijze door te geven aan zijn lezers.

De jury onderschrijft de missie van Baay ten volle, en ziet reikhalzend uit naar zijn volgende publicaties. We hopen dat hij nog zeer vele nieuwe bronnen aan zal boren, en de de inhoud daarvan zal delen met een breed publiek. Van harte!

De jury,

Prof. dr. G.J. Oostindie
Dr. J. Somers
Drs. B.R. Immerzeel

PS Natuurlijk kunnen de lezers van de Java Post ook persoonlijk kennis maken met Reggie Baay. Vrijdag a.s., om 14.00 uur, wordt hij op de TTF geïnterviewd door Sanne Ravensbergen over de impact van zijn boek De Njai; Het concubinaat in Nederlands-Indië. Gaat dat zien en horen!

Javapost
Terug naar boven Ga naar beneden
http://www.tileng.nl
 
Gouden Buffel 2015 voor Reggie Baay
Terug naar boven 
Pagina 1 van 1
 Soortgelijke onderwerpen
-
» Reggie Baay: Gebleekte ziel
» Benefiet voor Bali
» Gouden priesterjubileum voor Pater Kees van der Geest
» Uitzending gemist - Schaep Ahoy, 02-05-2015
» Interview – Geen schaamte voor geestelijk gehandicapten op Bali

Permissies van dit forum:Je mag geen reacties plaatsen in dit subforum
Indonesië :: Diversen :: Praatcafé/Ngobrol-
Ga naar: