Indonesië

Informatie- en nieuwsforum over Indonesië en Nederlands-Indië
 
IndexKalenderFAQRegistrerenInloggen

Deel | 
 

 Indonesië heeft buik vol van ramadanpolitie

Ga naar beneden 
AuteurBericht
wu

wu

Aantal berichten : 6613
Registratiedatum : 08-12-08

BerichtOnderwerp: Indonesië heeft buik vol van ramadanpolitie   di 14 jun 2016 - 11:50

Indonesië heeft buik vol van ramadanpolitie

'Sociale media zijn geweldig!' jubelt een tweet. Twitter en Facebook hebben een overwinning geboekt, een kleine overwinning, maar eentje die verstrekkende gevolgen kan hebben. Het eethuisje van ibu Saeni mag tijdens de vastenmaand 's middags gewoon open zijn, en er is niemand die het haar nog mag verbieden. Dank zij het internet.

Door: Michel Maas 14 juni 2016, 02:00
 


Indonesië was al gewend geraakt aan knokploegen die met een beroep op de Koran café's in elkaar sloegen. Het raakte ook gewend aan het feit dat de islam steeds zwaarder begon te wegen, en leek niet meer op te kijken van islamitische regels en verordeningen die her en der in het land werden ingevoerd. Toen het eethuisje van ibu Saeni vrijdagmiddag werd gesloten omdat zij zondigde tegen de ramadan leek ook dat een beklonken zaak.

De 'Polisi PP', de ordedienst van de gemeente Serang, viel op last van de burgemeester haar povere neringkje binnen. Een lokale verordening verbood de verkoop van eten tijdens vastenuren. De 53-jarige Saeni smeekte om genade, maar de ordebewaarders gaven geen krimp: zij goten alle etenswaren in plastic zakken en namen die mee. Saeni bleef achter in haar eethuisje. Alles wat zij bezat waren een paar gebarsten plastic krukken, een kleine glazen vitrine en dat eten, waar zij al haar geld in had gestoken. Nu had zij geen eten meer, en geen geld om nieuw eten te kopen.


Een brug te ver
De ontruiming was live op de televisie. De beelden zouden die dag honderden keren herhaald worden, en worden overgenomen door alle televisiestations van het land. Saeni's tranen raakten een snaar bij veel Indonesiërs. Zij hadden zich de islamisering altijd laten welgevallen, hadden nooit geklaagd, maar dit ging te ver.

Op Twitter en Facebook stak een storm op. 'Ibu Eni' was trending, en het duurde niet lang of haar zaak drong door tot in de hoogste regionen van het land. Vice-president Jusuf Kalla was een van de eersten die commentaar leverde. Er bestond geen wet, ook niet in de Koran, die mensen verbood tijdens de vastenmaand eten te verkopen, zei hij: 'Waar moeten anders al die mensen die niet vasten gaan eten?'


In strijd met godsdienstvrijheid en tolerantie
De minister van Godsdienstzaken, leidende figuren uit de islamitische wereld, iedereen schoof aan om uit te leggen dat de Koran niets zei over de verkoop van eten, en dat deze actie in strijd was met godsdienstvrijheid en tolerantie. President Joko Widodo zelf mengde zich in de discussie en zei dat de actie van de burgemeester van Serang 'op geen enkele manier te rechtvaardigen was'.

De storm ging maar niet liggen en werd ten slotte zo hevig dat de burgemeester deemoedig op de televisie verscheen om zijn excuses te maken. Hij sprak van 'een vergissing' en kondigde aan dat het eetverbod in de vastenmaand onmiddellijk werd ingetrokken.


Drieduizend verordeningen schrappen

"Ik heb nog nooit in mijn leven twintig miljoen rupiah gezien"
Een snikkende Saeni

De zaak 'Ibu Eni' is daarmee nog niet afgesloten. Dit is nog maar het begin. President Widodo heeft aangekondigd dat hij op zeer korte termijn drieduizend plaatselijke verordeningen gaat schrappen, omdat die in strijd zijn met de nationale wetgeving. Onder die drieduizend zijn ongetwijfeld meer verordeningen die een islamitisch karakter hebben. De verontwaardiging over het lot van Saeni kan de president een belangrijke steun in de rug geven. Die zal hij nodig hebben, want tot nu toe is het niemand gelukt om de sluipende islamisering van Indonesië een halt toe te roepen.

Saeni zelf kon nauwelijks bevatten wat haar overkwam. De ene na de andere omroep kwam bij haar langs om haar verhaal te horen en op het internet kwam een inzamelingsactie voor haar op gang. President Widodo schonk persoonlijk 10 miljoen rupiah (een kleine 700 euro). Dat alleen al was een kapitaal voor iemand die gewend was van een euro per dag rond te komen. Opnieuw kwam zij op de televisie, opnieuw huilend, maar nu van geluk. 'Ik heb nog nooit in mijn leven twintig miljoen rupiah gezien', huilde zij. 'Het is geen twintig miljoen. Het is meer', zei de interviewster, 'het is al vijftig miljoen'. Dat was in het weekeinde. Maandag stond de teller al op 265 miljoen, 17.500 euro. Genoeg om een heel restaurant te kopen.

http://s.vk.nl/s-a4319597/
Terug naar boven Ga naar beneden
http://indonesie.actieforum.com
OmSidAantal berichten : 861
Registratiedatum : 08-01-09
Woonplaats : Negeri Kincir Angin

BerichtOnderwerp: Re: Indonesië heeft buik vol van ramadanpolitie   do 16 jun 2016 - 8:57

Een WARTEG te ver ????
Terug naar boven Ga naar beneden
wu

wu

Aantal berichten : 6613
Registratiedatum : 08-12-08

BerichtOnderwerp: Re: Indonesië heeft buik vol van ramadanpolitie   do 16 jun 2016 - 15:16


Indonesië en afkortingen.... warteg... Rolling Eyes
warung apa? of is dat 'war' niet van warung?

Terug naar boven Ga naar beneden
http://indonesie.actieforum.com
wu

wu

Aantal berichten : 6613
Registratiedatum : 08-12-08

BerichtOnderwerp: Re: Indonesië heeft buik vol van ramadanpolitie   za 18 jun 2016 - 17:08


'Bezoek ramadanpolitie aan eettentje zet Indonesië op z'n kop'
18-06-2016, 09:46 BUITENLAND

Niemand had verwacht dat een inval in een eethuisje in Serang zoveel teweeg zou brengen in Indonesië.

Het eethuisje was open – er stonden twee bordjes met rijst – en dat was verboden in de vastentijd. Daarom werd de toko van Ibu Saeni door de ramadanpolitie live op televisie ontruimd en gesloten. "Het waren zoveel mensen", zegt Saeni. "Ik denk wel dertig man die mijn eethuisje binnenstormden. Ik zei nog 'niet doen', maar ze namen alles mee. Ik had geen eten meer om te koken."

De inval leverde veel reacties op. Zelfs president Widodo bemoeide zich ermee. Hij stortte geld in een fonds om Saeni er weer bovenop te helpen. En van de minister van Godsdienstzaken tot leidende figuren uit de islamitische wereld: iedereen schoof aan om uit te leggen dat de Koran niets zei over de verkoop van eten en dat deze actie in strijd was met godsdienstvrijheid en tolerantie.


Ramadanpolitie doet inval bij Indonesisch eethuisje  Video afspelen 00:55


De president had eerder aangekondigd dat hij op korte termijn ruim 3000 plaatselijke verordeningen zou schrappen. Gehoopt werd dat daardoor ook honderden regels zouden worden afgeschaft met een islamitisch karakter. De regering heeft vandaag laten weten dat dit niet zal gebeuren.

Maar de openlijke discussie over de islamisering van Indonesië woedt voort. Indonesiërs zijn boos over de brutaliteit van de inval, maar ook over het verbod. Waarom mag een eethuisje niet open zijn tijdens de ramadan? En waarom komen er in Indonesië steeds meer religieuze regels?

"De stroom van reacties maakt duidelijk dat veel mensen het zat zijn dat shariawetgeving het dagelijks leven steeds meer belemmert", zegt correspondent Michel Maas. "Dit is misschien het moment er wat aan te doen."

Islamitische wetten sluipen er volgens Maas steeds meer in: uitgaansverboden, vrouwen die niet na negen uur 's avonds naar buiten mogen zonder begeleiding van een echtgenoot en heel kuise kledingvoorschriften.

"Als je je daar tegen verzet wordt je gebrandmerkt als slechte moslim, ongelovige, tegenstander van het geloof", zegt Maas. "Dat wil niemand graag. Dat maakt het moeilijk om van shariawetgeving af te komen."


Ibu Saeni door het stof

Er is iets aangewakkerd waar critici hoop uit putten. En dat is bijzonder, vindt Maas. "Voorgaande jaren was er geen gesprek. Nu wordt de regering erop aangesproken, is het voorpaginanieuws en zijn er commentaren. Dat is hier nog nooit vertoond. Het land staat op z'n kop."

Die discussie kan de regering niet uit de weg gaan, denkt Maas. "Als ze dat laten lopen is het de vraag wanneer volgende moment zich voordoet."

En Ibu Saeni? Zij heeft er net een hele interviewtournee opzitten. Het buurthoofd heeft Saeni toegesproken, want ondanks de steun van de president zijn ze in Serang niet blij met alle aandacht. Saeni mag geen negatieve dingen meer zeggen en niet met journalisten praten. Ze maakt excuses aan iedereen. Het land, de moslims, de burgemeester en doet er daarna het zwijgen toe. Maas: "Dat maakt duidelijk dat het nog heel lang kan duren voordat iedereen in Indonesië kan zeggen wat hij of zij wil."


NOS
Terug naar boven Ga naar beneden
http://indonesie.actieforum.com
OmSidAantal berichten : 861
Registratiedatum : 08-01-09
Woonplaats : Negeri Kincir Angin

BerichtOnderwerp: Re: Indonesië heeft buik vol van ramadanpolitie   zo 19 jun 2016 - 10:06

Ee WAR-TEG is Warung - TEGAL de verzamelnaam van die eet tentjes langs de straat /trotoirs ( of kaki-lima= 5 feet  area een erfenis uit de Engelse periode )
Vroeger waren de uitbaatsters Javanen , nu niet meer .

In mijn jonge jaren heb je tijdens de vasten maand ook open gebleven warung makan of warteg , toen was het nog leven en laten leven.
Men gaat "discreet" ontbijten , lunchen en avond eten achter zo'n stukje "gordijn".
Niet iedere moslim/moslima kan vasten , men kan ziek zijn , of aan het reizen of heeft andere redenen.
Ik praat over mijn kampung/roots (Tasikmalaya , Singaparna) van huis uit de backyard van Darul Islam (Kartosuwirjo).

In Jakarta , grote steden gaat men naar de food court van een grote mall.
Pssst , niet verder vertellen , dat doet OmSid ook Laughing
Terug naar boven Ga naar beneden
wu

wu

Aantal berichten : 6613
Registratiedatum : 08-12-08

BerichtOnderwerp: Re: Indonesië heeft buik vol van ramadanpolitie   zo 19 jun 2016 - 20:15


makasih OmSid voor de uitleg, enne... ik beloof dat ik niet verder zal vertellen Laughing
Terug naar boven Ga naar beneden
http://indonesie.actieforum.com
Gesponsorde inhoud
BerichtOnderwerp: Re: Indonesië heeft buik vol van ramadanpolitie   

Terug naar boven Ga naar beneden
 
Indonesië heeft buik vol van ramadanpolitie
Terug naar boven 
Pagina 1 van 1

Permissies van dit forum:Je mag geen reacties plaatsen in dit subforum
Indonesië :: Berichten :: Actueel-
Ga naar: