Indonesië

Informatie- en nieuwsforum over Indonesië en Nederlands-Indië
 
IndexKalenderFAQRegistrerenInloggen

Deel | 
 

 Moslims protesteren tegen gouverneur Jakarta

Ga naar beneden 
AuteurBericht
ElEl

ElEl

Aantal berichten : 8018
Registratiedatum : 08-12-08

BerichtOnderwerp: Moslims protesteren tegen gouverneur Jakarta    wo 2 nov 2016 - 16:17

Indonesië verwacht massademonstratie islamextremisten
02 november 2016
Auteur: Redactie KN


'Grijp Ahok', staat op dit spandoek. 'Ahok vrij betekent dat de Koran vrij beledigd kan worden'. (Foto: islaminindonesia)

Indonesië maakt zich op voor een moslimextremistische massademonstratie die gericht is tegen de christelijke gouverneur, maar bedoeld zou zijn om het land te destabiliseren.
Aanleiding voor het protest is een opmerking van de christelijke gouverneur van Jakarta, Basuki Tjahaja Purnama, dat de Koran niet voor politieke zaken misbruikt zou mogen worden.

Stemverbod
Extremistische groeperingen hadden een Koranvers aangehaald waarin moslims wordt verboden zich bij Joden of christenen aan te sluiten. Daarmee probeerden zij moslims ervan te weerhouden om bij de komende gouverneursverkiezingen op de etnisch Chinese Purnama, beter bekend als 'Ahok', te stemmen.

'Blasfemie'
De uitspraak werd onmiddellijk als 'blasfemie' uitgelegd en Purnama zag zich genoodzaakt zijn excuses aan te bieden.

Uitsluiting geëist
Hoewel de grootste gematigde moslimorganisatie van Indonesië daar genoegen mee nam eisten radicale groepen strafvervolging van de gouverneur. Op 15 oktober, een week na de gewraakte uitspraak, eisten 15.000 radicale moslims dat Purnama uitgesloten zou worden van de verkiezingen.

Doel te destabiliseren
Volgens Kiai Hajj Said Agil Sirodj, president van Nahdlatul Ulama (NU), een moslimorganisatie met rond veertig miljoen aanhangers, is het protest in werkelijkheid bedoeld om het land te destabiliseren en de gematigde NU te vernietigen.
Hij suggereerde dat de organisatoten banden hebben met IS en proberen het latente moslimfundamentalisme wakker te schudden.

Gericht tegen gematigde islam

Volgens Agil Sirodj gaat het niet “om de verkiezing van de gouverneur van Jakarta” hij “is het vehikel om de gematigde islam in dit land kapot te maken.”

Leger paraat
Onbekend is hoeveel mensen zullen deelnemen aan de demonstratie, maar de politie houdt rekening met vele duizenden. Ook het leger staat paraat. “Het leger zal nooit enige beweging of actie tolereren die het land willen verdelen door een provocatieve of racistische houding die negatieve sentimenten oproept van de ene groep tegenover de andere”, liet generaal Gatot Nurmantyo weten.
Leiders van de NU hebben hun leden opgeroepen kalm te blijven en zich niet door de extremisten op sleeptouw te laten nemen.

Angst onder bevolking
De etnisch-Chinese Indonesiërs in Jakarta maken zich grote zorgen over de op handen zijnde demonstratie. Een groot deel van hen is geen moslim. Zij vrezen voor een herhaling van mei 1998, toen een golf van etnisch geweld Jakarta trof, waarbij op grote schaal werd geplunderd, verkracht en gemoord.

Waarschuwing
Ook president Joko Widodo heeft tot kalmte gemaand. “Democratie respecteert de burgerrechten van demonstranten, maar laat geen ruimte voor geweld en vandalisme”, waarschuwde hij. “Ik heb de nationale politie en het leger opgedragen alert te zijn en hun taken op professionele wijze uit te voeren om ieder incident te vermijden.”

Berucht
De demonstratie wordt onder meer georganiseerd door de extremistische FPI, het Islamitisch Verdedigingsfront. Die riepen in oktober op nooit een “ongelovige” als leider te accepteren en dreigden de gouverneur bij herverkiezing Jakarta uit te slepen. Hoewel de groepering een kleine harde kern heeft slaagde zij er 2012 in een concert van Lady Gaga te laten afzeggen vanwege het “onislamitische karakter” ervan. (KN/AN)

Katholiek Nieuwsblad


Laatst aangepast door ElEl op vr 4 nov 2016 - 17:18; in totaal 1 keer bewerkt
Terug naar boven Ga naar beneden
http://www.tileng.nl
ElEl

ElEl

Aantal berichten : 8018
Registratiedatum : 08-12-08

BerichtOnderwerp: Re: Moslims protesteren tegen gouverneur Jakarta    vr 4 nov 2016 - 17:17

Moslims protesteren tegen gouverneur JakartaGepubliceerd: 04 november 2016 09:08
Laatste update: 04 november 2016 09:08
 
Tienduizenden conservatieve moslims hebben vrijdag in Jakarta gedemonstreerd tegen de gouverneur van de Indonesische hoofdstad. Ze beschuldigen Basuki Tjahja Purnama van het beledigen van de Koran.
Hij had volgens de demonstranten als christen zijn mond moeten houden over Koranverzen.

''Ahok moet worden vastgezet'', riepen de in het wit geklede betogers. Ahok is de bijnaam van de gouverneur. Hij hoopt volgend jaar te worden herkozen. Enkele politieke tegenstanders proberen kiezers met religieuze argumenten er echter van te weerhouden op hem te stemmen. Moslims zouden niet op niet-moslims mogen stemmen.

Ahok vindt dat onzin en citeerde zelf uit het heilige boek van de islam om zijn punt te maken. Volgens de mensen die de straat op zijn gegaan, heeft hij daar het recht niet toe.

Politie
Veel scholen en bedrijven in Jakarta hebben uit vrees voor ongeregeldheden hun deuren gesloten. Politie en leger hebben zo'n 18.000 manschappen ingezet om de protesten in goede banen te leiden.

De politie onderzoekt de uitlatingen van de gouverneur, maar de demonstranten zijn er niet gerust op dat dit tot een zaak zal leiden. Hoofdvraag is of Ahok zich schuldig heeft gemaakt aan godslastering. Zelf vindt hij dat absoluut niet. ''Waarom zou ik met opzet de Koran beledigen, die ik zelf ook heb bestudeerd?'', vroeg Ahok retorisch. Hij voegde eraan toe dat veel mensen uit zijn eigen omgeving moslim zijn.

Verkiezingen
Zonder steun uit islamitische hoek kan de gouverneur zijn herverkiezing vergeten. Indonesië is het grootste islamitische land ter wereld en de meeste inwoners hangen een gematigde islam aan. Het protest van vrijdag is georganiseerd door het radicale Islamitische Verdedigingsfront.

President Joko Widodo heeft intussen opgeroepen tot kalmte. Wat hem betreft moet het dagelijks leven in de stad met zo’n 10 miljoen inwoners gewoon doorgaan.

Door: ANP
Nu.nl
Terug naar boven Ga naar beneden
http://www.tileng.nl
ElEl

ElEl

Aantal berichten : 8018
Registratiedatum : 08-12-08

BerichtOnderwerp: Re: Moslims protesteren tegen gouverneur Jakarta    vr 4 nov 2016 - 23:21

Politie Indonesië stopt massaal moslimprotest
04/11/16, 21:56 − bron: ANP


De Indonesische politie heeft in Jakarta een einde gemaakt aan een massale demonstratie van radicale moslims die uit de hand dreigde te lopen. Bij de ongeregeldheden die tegen het slot van de betoging uitbraken, zijn een dode en twaalf gewonden gevallen.

Volgens de politie waren er circa 150.000 mensen op de been. Ze eisten het aftreden van de gouverneur van Jakarta omdat hij een christen is en de islam zou hebben beledigd.

Indonesië is met circa 250 miljoen inwoners wat bevolkingsaantal betreft het grootste islamitische land ter wereld. De grote meerderheid is gematigd en wars van extremisme. Massale betogingen van radicalen zoals vrijdag in Jakarta zijn niet veel voorgekomen.

De demonstratie verliep aanvankelijk vreedzaam, maar de menigte trok ook naar het presidentieel paleis. Daar bestookte de politie de betogers met traangas en waterkanon.

De betoging was tegen gouverneur Basuki Tjahja Purnama. Hij zou volgens de demonstranten de Koran hebben beledigd door eruit te citeren. Hij had volgens hen als christen zijn mond moeten houden over Koranverzen.

"Ahok moet worden vastgezet'', riepen de in het wit geklede betogers. Ahok is de bijnaam van de gouverneur. Hij hoopt volgend jaar te worden herkozen. Enkele politieke tegenstanders proberen kiezers met religieuze argumenten er echter van te weerhouden op hem te stemmen. Moslims zouden niet op niet-moslims mogen stemmen.

Trouw
Terug naar boven Ga naar beneden
http://www.tileng.nl
Gesponsorde inhoud
BerichtOnderwerp: Re: Moslims protesteren tegen gouverneur Jakarta    

Terug naar boven Ga naar beneden
 
Moslims protesteren tegen gouverneur Jakarta
Terug naar boven 
Pagina 1 van 1

Permissies van dit forum:Je mag geen reacties plaatsen in dit subforum
Indonesië :: Berichten :: Actueel-
Ga naar: