Indonesië

Informatie- en nieuwsforum over Indonesië en Nederlands-Indië
 
IndexKalenderFAQRegistrerenInloggen

Deel | 
 

 Massaprotest tegen gouverneur krijgt staartje

Ga naar beneden 
AuteurBericht
ElEl

ElEl

Aantal berichten : 8018
Registratiedatum : 08-12-08

BerichtOnderwerp: Massaprotest tegen gouverneur krijgt staartje   di 8 nov 2016 - 17:21

Massaprotest tegen gouverneur krijgt staartje
08 november 2016


In reactie op het gewelddadige massaprotest tegen de christelijke gouverneur van Jakarta van vrijdag eisen honderdduizend Indonesiërs de vervolging van de aanstichter ervan.

Communicatieprofessor Buni Yani heeft het behoorlijk benauwd nu zijn eigen manipulaties zich tegen hem keren. De oud-journalist heeft inmiddels toegegeven dat hij de woorden van de christelijke gouverneur van Jakarta, Tjahaja ‘Ahok’ Basuki Purnama, “per ongeluk” heeft verdraaid. Een door meer dan 100.000 Indonesiërs ondertekende petitie eist nu zijn vervolging.

Volstrekt onschuldig
Die zijn in grote woede ontstoken nu duidelijk is geworden dat Purnama, wiens excuses door de gematigde moslims eerder al werden aanvaard, volstrekt onschuldig is.

Video-opname
Er ontstond grote consternatie toen een video-opname verscheen van een vraaggesprek met de christelijke gouverneur over diens aangevochten deelname aan de verkiezingen. Radicale moslims vinden dat hij als christen geen hoge functie zou mogen bekleden. In werkelijkheid zei hij: “Geloof niet alles wat mensen zeggen (...) want jullie worden vaak misleid door het gebruik van vers 51 uit de vijfde soerah van de Koran”.

Deel weggeknipt
De video werd in omloop gebracht door Buni Yani, die zorgvuldig het stukje “het gebuik van” had weggeknipt, waardoor het leek dat mensen volgens Purnama worden misleid door de Koran zelf.
Als reactie op de uitzending eisten radicale moslimgroeperingen Purnama’s aftreden en werden aanklachten wegens blasfemie ingediend. Strafonderzoek werd ingesteld.

Massademonstratie
Afgelopen vrijdag organiseerden radicale moslims een massademonstratie om de gouverneur van herverkiezing uit te sluiten. De tienduizenden demonstranten trokken op naar het presidentieel paleis en dreigden daar niet weg te zullen gaan voor zij toezeggingen hadden van de president.
De demonstratie, die zich ook tegen president Joko Widodo keerde, liep uit op geweld met de massaal aanwezige politie.

Tegen gematigde islam
Het was spannend geworden als de grootste gematigde moslimorganisaties zich niet tegen de demonstratie hadden uitgesproken. Zij zien in het optreden van hun radicale geloofsgenoten aanhoudende pogingen de gematigde islam de nek om te draaien.

Aanstichter onder de loep
Na afloop van de gewelddadige protesten richtte de aandacht zich op Yani, die de video op zijn facebookpagina had gelanceerd en Purnama van belediging van de godsdienst had beschuldigd. Die gaf zijn daad toe maar ontkent dat hij achter de massademonstratie zit.

Provocateur
Nu de zaak tegen de gouverneur in rook lijkt te zijn opgegaan, keert de woede zich tegen de professor aan de London School in Jakarta, die moreel en intellectueel bedrog wordt verweten. “Zijn actie vormen een provocatie die is ontaard in woede in de meeste moslimgemeenschappen”, aldus de petitie die zijn vervolging eist. (KN/AN)

Katholiek Nieuwsblad
Terug naar boven Ga naar beneden
http://www.tileng.nl
OmSidAantal berichten : 861
Registratiedatum : 08-01-09
Woonplaats : Negeri Kincir Angin

BerichtOnderwerp: Re: Massaprotest tegen gouverneur krijgt staartje   di 8 nov 2016 - 18:51

kijk even hoe die stoute meneer aangepakt werd in de programma van Indonesian Lawyers Club.
Hij kan vervolg worden volgens de Undang Undang IT .

you tube https://www.youtube.com/watch?v=Q4Dty3XHljA

Tjakaaa !!!!
Terug naar boven Ga naar beneden
Henri R. Cingoor

Henri R. Cingoor

Aantal berichten : 2328
Registratiedatum : 04-01-09
Woonplaats : Op de oevers van de Kali Brantas

BerichtOnderwerp: Re: Massaprotest tegen gouverneur krijgt staartje   za 12 nov 2016 - 9:35

De "geklaagde" de heer Buni Yani.
De "aanklager" IrJen Boy Rafli Amar. Wat zien ik? Voorouderlijke gelaatstrekjes met iets van "bule" achtig erin??? Neen, want hij heeft Minangkabau bloed en geen "bule" bloed. Hij heeft wel een zeer indrukwekkende staat van dienst. IRJEN staat voor Inspektur Jendral en bekleedt deze functie sinds april 2016 en ruikt bloed !!!! Meneer Buni Yani mag wel goed oppassen. De foto van IrJen Boy heb ik extra groter gemaakt dan die van de heer B. Yani.

Terug naar boven Ga naar beneden
http://www.imexbo.nl
ElEl

ElEl

Aantal berichten : 8018
Registratiedatum : 08-12-08

BerichtOnderwerp: Politie onderzoekt gouverneur Jakarta na mogelijke godslastering    wo 16 nov 2016 - 16:59

Politie onderzoekt gouverneur Jakarta na mogelijke godslastering

Gepubliceerd: 16 november 2016 05:05
Laatste update: 16 november 2016 12:12

De nationale politie van Indonesië onderzoekt of de gouverneur van Jakarta zich heeft schuldig gemaakt aan godslastering. De christelijke gouverneur Basuki Tjahja Purnama zou de islam hebben beledigd.
Moslimgroeperingen vinden dat de gouverneur, die de bijnaam Ahok heeft, als christen zijn mond moet houden over Koranverzen. Begin november demonstreerden tienduizenden conservatieve moslims tegen de gouverneur van de hoofdstad van Indonesië.

Ahok hoopt volgend jaar te worden herkozen. Enkele politieke tegenstanders proberen kiezers met religieuze argumenten er van te weerhouden op hem te stemmen. Moslims zouden niet op niet-moslims mogen stemmen.

Purnama vindt dat onzin en citeerde zelf uit het heilige boek van de islam om zijn punt te maken. Volgens de mensen die toen de straat op gingen heeft hij daar het recht niet toe. Zij eisen het aftreden van Ahok.

Celstraf
Een woordvoerder van de politie zei woensdag dat de gouverneur tijdens het onderzoek in het land moet blijven. Als het tot een rechtszaak komt en Ahok schuldig wordt bevonden, riskeert hij vijf jaar celstraf. In een reactie liet de gouverneur weten dat hij bij het onderzoek vertrouwt op de professionaliteit van de politie.

President Joko Widodo riep zijn landgenoten op het onderzoek te respecteren. Hij beloofde dat dit eerlijk zal verlopen en transparant zal zijn, aldus de krant Jakarta Post.

Moslimgroepen hebben gewaarschuwd voor een nieuwe actie als de politie het onderzoek stopt. In dat geval zullen ze op 25 november weer de straat opgaan.

Door: ANP
Nu.nl
Terug naar boven Ga naar beneden
http://www.tileng.nl
ElEl

ElEl

Aantal berichten : 8018
Registratiedatum : 08-12-08

BerichtOnderwerp: Re: Massaprotest tegen gouverneur krijgt staartje   wo 16 nov 2016 - 17:15

Aanpakken gouverneur Jakarta staat symbool voor islamisering Indonesië

Aanvallen op minderheden vallen nauwelijks meer op

De Indonesische politie verdenkt sinds woensdag de gouverneur van Jakarta van godslastering. Basuki 'Ahok' Tjahja Purnama, die christen is en van Chinese komaf, zou de Koran hebben beledigd. Met het politieonderzoek krijgen de honderdduizend moslimhardliners die twee weken geleden met een massademonstratie zijn hoofd eisten, alvast gedeeltelijk hun zin. Eenmaal voor de rechtbank zal dezelfde radicale menigte er wel voor zorgen dat hij wordt veroordeeld, en achter de tralies verdwijnt.

Door: Michel Maas 16 november 2016, 14:43

Ahok is nog niet opgesloten, maar heeft als verdachte wel een verbod gekregen om naar het buitenland te gaan. Niet dat hij dat zou willen, maar de politie moet iets doen om de demonstranten te tonen dat het ernst is. Habib Rizieq, de 'groot-imam' van de militante FPI, had dinsdag geroepen dat de gouverneur ervandoor zou gaan, maar dat gevaar is nu bezworen.

Het is een schok voor veel Indonesiërs dat Ahok als verdachte is aangemerkt en in staat van beschuldiging wordt gesteld. Zij zien dit als een teken van zwakte van president Joko Widodo, die weigert op te treden tegen de acties van de militanten. De radicale moslims zullen dit als een overwinning zien, en zich alleen maar gesterkt voelen. Zij zullen doorgaan met dit soort intimidaties, waarmee zij het land nu al jaren teisteren.

Knokploegen
De FPI (Front van de Verdedigers van de Islam) had bij de grote demonstratie van 4 november het voortouw, met de al even radicale HMI (Beweging van Islamitische Studenten). Tussen de bijna helemaal in wit geklede massa liepen echter ook vertegenwoordigers van gerenommeerde politieke partijen, die steeds meer in de voetsporen van de radicalen treden. Zelfs een vicevoorzitter van het parlement, Fadli Zon, was erbij.

Knokploegen als de FPI belagen allerhande minderheden in het land. Religieuze minderheden als de sjiieten, en ahmadi, liberale moslims, maar net zo goed ook homo's, transseksuelen en vermeende communisten. De minderheden durven alleen nog in het uiterste geheim te opereren. Met straatterreur dringen de radicalen het land zo hun versie van de islam op, en de orthodox islamitische moraal die daarbij hoort.

Maar ze gebruiken niet alleen geweld. Het Constitutionele Hof buigt zich over een voorstel van de islamitische Familie Liefde Alliantie om buitenechtelijke seks te verbieden. Dat verbod zou er best eens kunnen komen. Het hof is uiterst conservatief; één van de rechters zei aan het begin van de behandeling: 'Onze vrijheid is beperkt door morele waarden en ook religieuze waarden... Wij zijn geen seculier land, dit land erkent religie.'

Lokale regels
Indonesië is - volgens de grondwet - wel degelijk een seculier land, met vijf basisgodsdiensten. De islam is, met 85 procent van de bevolking, verreweg de grootste godsdienst, maar dat maakt Indonesië nog geen islamitische staat. De wetgeving is seculier maar overal in het land voeren islamitische bestuurders lokale wetten en regels in die verwant zijn aan de islamitische shariawetgeving. Pogingen om dat een halt toe te roepen zijn tot nu toe op niets uitgelopen.

De wet die blasfemie verbiedt, wordt door de radicalen gebruikt om hun acties te rechtvaardigen. Iedereen die iets tegen hun versie van de islam durft te zeggen, wordt meteen als godslasteraar bestempeld. Nu is het dus de beurt aan gouverneur Ahok. Hij had in een toespraak het woord Koran in de mond genomen en een vers daaruit genoemd. Eigenlijk haalde hij alleen maar uit naar de mensen die moslims vertelden dat een moslim niet op een niet-moslim mocht stemmen 'omdat dat in de Koran stond'. De speech werd echter verknipt en kunstig opnieuw gemonteerd, zodat het leek alsof Ahok zei dat de Koran loog en mensen dom hield. Die montage ging rond op het internet en leidde uiteindelijk tot de aanklacht en de demonstratie.

Widodo is 'neutraal'
Tussen de bijna helemaal in wit geklede massa liepen ook vertegenwoordigers van gerenommeerde politieke partijen, die steeds meer in de voetsporen van de radicalen treden. © GETTY
President Joko Widodo houdt zich opvallend stil. Hij zocht wel nog steun bij gematigde moslimleiders en liet her en der in de stad spandoeken ophangen met de tekst 'Wij zijn allen broeders'.

Maar daar is het tot nu toe bij gebleven. Hij wil neutraal zijn, zegt hij, en het recht zijn loop laten. Analisten vermoeden dat de president niet genoeg politieke steun heeft om een formidabele tegenstander als de FPI aan te pakken. De knokploeg, ooit opgezet door Indonesische militairen, heeft steun in leger en politie en in de allerhoogste politieke kringen.

Meteen na de demonstratie zei de president dat het protest was georganiseerd door 'mensen met politieke bedoelingen'. Zij gebruikten antichinese en antichristelijke sentimenten alleen maar voor hun politieke doeleinden. Widodo noemde geen namen, maar in de media werd meteen gewezen naar een van Ahoks tegenstanders in de verkiezingen: Agus Yudhoyono, zoon van ex-president Susilo Bambang Yudhoyono. Agus had in de verkiezingen tegen de populaire Ahok geen schijn van kans, maar als Ahok gevangen wordt gezet, ligt de weg naar het gouverneurschap open. De familie Yudhoyono zou de FPI en de HMI voor de demonstratie hebben betaald om deze tegenstander uit de weg te ruimen. Ex-president Yudhoyono ontkende dat echter op hoge toon.

In de sfeer die door de acties en demonstraties van de moslimgroepen is ontstaan, vallen aanvallen op minderheden nauwelijks meer op. Zondag wierp een radicaal een brandbom naar een kerk in Samarinda, op Borneo. Vier kinderen raakten gewond, waarvan er een later overleed. De dader bleek eerder gevangen te hebben gezeten wegens zijn aandeel in andere terreuraanslagen.

Volkskrant
Terug naar boven Ga naar beneden
http://www.tileng.nl
OmSidAantal berichten : 861
Registratiedatum : 08-01-09
Woonplaats : Negeri Kincir Angin

BerichtOnderwerp: Re: Massaprotest tegen gouverneur krijgt staartje   di 22 nov 2016 - 14:49


Gen. Gatot Nurmantyo said his personnel were ready to keep the country safe in light of more threatened protests against Jakarta Governor Basuki “Ahok” Tjahaja Purnama over alleged blasphemy.

*The police also claim that they will act firmly against any protesters who violate the law.

http://www.thejakartapost.com/news/2016/11/21/tni-ready-to-face-protesters-and-maintain-security.htmlIndonesian Military (TNI) commander
Terug naar boven Ga naar beneden
Gesponsorde inhoud
BerichtOnderwerp: Re: Massaprotest tegen gouverneur krijgt staartje   

Terug naar boven Ga naar beneden
 
Massaprotest tegen gouverneur krijgt staartje
Terug naar boven 
Pagina 1 van 1

Permissies van dit forum:Je mag geen reacties plaatsen in dit subforum
Indonesië :: Berichten :: Actueel-
Ga naar: