Indonesië
Wilt u reageren op dit bericht? Maak met een paar klikken een account aan of log in om door te gaan.

Indonesië

Informatie- en nieuwsforum over Indonesië en Nederlands-Indië
 
IndexLaatste afbeeldingenRegistrerenInloggen

 

 Herdenkingen

Ga naar beneden 
AuteurBericht
LL
Admin
LL


Aantal berichten : 1026
Registratiedatum : 07-12-08

Herdenkingen Empty
BerichtOnderwerp: Herdenkingen   Herdenkingen Icon_minitimewo 5 aug 2009 - 9:07

Herdenking in Hilversum aanstaande
04 augustus 2009


HILVERSUM - Voor de vierde opeenvolgende keer is op de Noorderbegraafplaats de jaarlijkse herdenking van de capitulatie van Nederlands-Indië. Daarnaast toont een Indische familie van vijf generaties tot 1 september kunstwerken in de gangen van het Hilversumse gemeentehuis.

Vanaf de eerste herdenking in 2006 wordt de herdenking ieder jaar bezocht door veteranen, familieleden en vrienden. Uit onderzoek bleek dat bijna niemand wist van het bestaan van het monument. "Daar moesten wij wat aan doen", vertelt Henk Gaarenstroom namens de werkgroep. "Het is van belang dat wij de geschiedenis niet vergeten van Nederlands-Indië. Voor ieder die de verschrikkingen tijdens de Japanse bezetting, de Bersiap periode en de periode daarna onder lijve hebben meegemaakt en nu nog ondervinden."

Het programma, dat start om 16.00 uur, wordt geleid door Nada van Nie. Met toespraken van alle generaties, filmbeelden onder leiding van muziek volgt daarna de twee minuten stilte en de bloemlegging.

De tentoonstelling in het raadhuis heeft als thema 'Een hele Indische generatie en hun kunst'. De werkgroep heeft Yola Geldtmeijer (bekend van de film 'Ver van Familie' van Marin Bloem) gevraagd haar familie te benaderen om de familiekunstwerken te exposeren en is verheugd met haar toezegging. Tijdens de tentoonstelling, die zaterdag om 14.00 uur officieel wordt geopend door Marion Bloem (regisseur van 'Ver van Familie'), ligt er voor het publiek een folder van alle kunstwerken met daarin informatie over de familie Geldtmeijer.


Bron: De Gooi en Eembode
Terug naar boven Ga naar beneden
http://www.tileng.nl
LL
Admin
LL


Aantal berichten : 1026
Registratiedatum : 07-12-08

Herdenkingen Empty
BerichtOnderwerp: Re: Herdenkingen   Herdenkingen Icon_minitimewo 5 aug 2009 - 9:08

geplaatst: 4-8-2009, 01:03
Herdenking Indiëmonument Enschede

Zaterdag 15 augustus 2009 wordt de jaarlijkse herdenking van de slachtoffers van de Tweede Wereldoorlog in Zuidoost Azië gehouden.
Dit vindt plaats bij het Indiëmonument in het Blijdensteinpark te Enschede.
Ongeveer 1000 bezoekers worden verwacht.

Aanvang 10.15 uur met ontvangst met koffie. Einde van het officiële gedeelte zal om 13.15 uur zijn, waarna U nog een broodje en koffie zal worden aangeboden.

Na het intreden van het Vaandel, zal de voorzitter de bezoekers welkom heten, waarna de plechtigheden een aanvang zullen nemen met het hijsen van de vlag.

Het thema van deze herdenking zal zijn: Bersiap
De Bersiap-periode was een gewelddadige periode in de Indonesische geschiedenis die duurde van ongeveer oktober 1945 tot begin 1946.
Na de capitulatie van Japan op 14 augustus 1945 ontstond een gezagsvacuüm in het toenmalige Nederlands-Indië..

De spreker zal zijn mevrouw dr. Mary C. van Delden.

Maatschappelijke organisaties en vertegenwoordigers van politieke partijen worden in de gelegenheid gesteld een krans bij het monument te leggen.

De plechtigheid zal worden afgesloten met een defilé langs het monument.

Voor informatie: Hans Freiboth, tel: 0546 – 49.29.44 of freiboth@home.nl

Tubantia
Terug naar boven Ga naar beneden
http://www.tileng.nl
LL
Admin
LL


Aantal berichten : 1026
Registratiedatum : 07-12-08

Herdenkingen Empty
BerichtOnderwerp: Re: Herdenkingen   Herdenkingen Icon_minitimevr 7 aug 2009 - 20:33

Jaarlijkse herdenking bij Indië-monument

Heerenveen: Op zaterdag 15 augustus om 19.00 uur vindt op het Gashoudersplein in Heerenveen de jaarlijkse herdenking plaats van de Japanse capitulatie en de bevrijding van Nederlands-Indië in de Tweede Wereldoorlog. In 1980 is deze dag in Nederland erkend als nationale Herdenkingsdag. Op veel plaatsen in ons land wordt op 15 augustus stilgestaan bij alle burgers en militairen die het leven lieten tijdens de Japanse bezetting van Nederlands-Indie en de onafhankelijkheidsstrijd van Indonesië. Ook voor de Nederlandse militairen die wel terugkeerden in de jaren 1945-1950 is 15 augustus een dag van samenkomen en herdenken.

Tijdens de herdenking wordt ook officieel stilgestaan bij de vijf Heerenveners die in die periode in de voormalige kolonie Nederlands-Indië als militair zijn gesneuveld: Sake Heemstra, Lieuwe van der Molen, Pieter Roda, Sybren Smilde en Gerrit Vis. Hun namen staan gebeiteld in de gedenksteen die in 2002 is geplaatst bij het plantsoen Gashoudersplein/hoek Van Kleffenslaan.

Het programma is als volgt: 18.45 uur verzamelen bij de gedenksteen bij plantsoen Gashoudersplein/hoek Van Kleffenslaan. 19.00 uur – toespraken van de loco-burgemeester van Heerenveen en de heer T. Huisman, voorzitter van de Werkgroep Herdenking Oud-Indiëgangers.

Vervolgens wordt de Last Post gespeeld en dan wordt een minuut stilte in acht genomen. Na het Wilhelmus volgen een bloemlegging en defilé. De openbare herdenking wordt besloten met een kopje koffie in de Heerenveense School.

Feannijs
Terug naar boven Ga naar beneden
http://www.tileng.nl
LL
Admin
LL


Aantal berichten : 1026
Registratiedatum : 07-12-08

Herdenkingen Empty
BerichtOnderwerp: Re: Herdenkingen   Herdenkingen Icon_minitimeza 8 aug 2009 - 8:51

Herdenking live via LOS-radio
8 augustus 2009 | Redactie DHA |

Den Helder – De LOS doet op zaterdag 15 augustus live verslag van de jaarlijkse herdenking van de capitulatie van Japan op 15 augustus 1945. Daarmee kwam het einde van de Tweede Wereldoorlog in Zuidoost-Azië voor het Koninkrijk der Nederlanden. De uitzending begint om 10:00 uur en duurt tot 12:00 uur.

Om 10.00 uur start de uitzending met een interview met mevrouw Postma, lid van het organiserend comité Indië-herdenking. Na dit interview wordt er gepaste, klassieke muziek gedraaid. Daarna zullen een aantal korte vraaggesprekken worden uitgezonden met mensen die de herdenking bij het monument bijwonen.

Aan een aantal van de aanwezigen, in het bijzonder aan hen die de Japanse bezetting aan den lijve hebben ondervonden, zal door de medewerkers van de Lokale omroep worden gevraagd wat deze jaarlijkse Indië-herdenking voor hen betekent en welke plek die inneemt in hun dagelijks leven. De gesprekken worden afgewisseld met muziek.

Om 11.00 uur begint de eigenlijke herdenking bij het monument aan de Middenweg, met een welkomstwoord door ds. J. Moens, gevolgd door het leggen van kransen door vertegenwoordigers van verschillende overheden en organisaties. Ook van deze plechtigheden doet de Lokale Omroep via de radio live verslag.

De verslaglegging op locatie is in handen van Dick de Jong en Aukelien Jellema. De techniek wordt verzorgd door Sjaak Mooij, Chiel Slangen en Will Falkmann. De LOS is te beluisteren op de frequentie van 105.6 Mhz in de ether en via de kabel op een frequentie van 89.0 Mhz.

Zie ook: Herdenking 15/8: Vrijheid en identiteit
Terug naar boven Ga naar beneden
http://www.tileng.nl
LL
Admin
LL


Aantal berichten : 1026
Registratiedatum : 07-12-08

Herdenkingen Empty
BerichtOnderwerp: Re: Herdenkingen   Herdenkingen Icon_minitimema 10 aug 2009 - 17:17

Herdenking gevallenen en slachtoffers in Nederlands-Indië

Bron: Ankie Werner
10-08-2009


Vrijdag 14 augustus om 19.30 uur vindt de herdenking van gevallenen en slachtoffers in Nederlands-Indië weer plaats bij het Indiëmonument in het Broersepark te Amstelveen. 15 jaar geleden werd dit monument in striemende regen onthuld en elk jaar weer wonen vele mensen deze herdenking, die wordt opgeluisterd door de militaire kapel “Johan Willem Friso” en logistiek wordt ondersteund door de Nationale Reserves en het Regionaal Militair Commando West met het klaarzetten van ondermeer 600 klapstoelen, bij.


Naast de betrokkenen en nabestaanden zullen ondere andere Commissaris van de Koningin in Noord-Holland, Harry Borghouts, burgemeesters en loco-burgemeesters van de omliggende gemeentes zoals burgemeester Job Cohen (Amsterdam), de Inspecteur Generaal van de Krijgsmacht en vertegenwoordigers van Indische Verenigingen en oud-militaire organisaties, een krans leggen.

Gastspreker Alice Zulkarnain (Choong Ay Ling) zal het lot van de Chinese bevolking in Indonesië gedurende en na de tweede oorlog schetsen in haar toespraak “nooit meer bang voor de buren” vertellen. Zij gaat in op de angst voor het verraad door de buren waaronder velen van Chinese afkomst in Nederlands-Indië hebben geleefd en nog leven; zowel tijdens de Japanse bezetting als daarna.

Ook spreken vertegenwoordigers van de Gemeente Amstelveen, Bond van Wapenbroeders en de voor de jaarlijkse organisatie verantwoordelijke Stichting Herdenking Gevallenen en Slachtoffers in Nederlands te Amstelveen.

Na afloop, om 20.30 uur, is in het naastgelegen gebouw in het park een bijeenkomst. Alle speeches en achtergrondverhalen zijn na afloop te lezen op www.indieherdenkingamstelveen.nl



Amstelveenweb
Terug naar boven Ga naar beneden
http://www.tileng.nl
LL
Admin
LL


Aantal berichten : 1026
Registratiedatum : 07-12-08

Herdenkingen Empty
BerichtOnderwerp: Re: Herdenkingen   Herdenkingen Icon_minitimema 10 aug 2009 - 17:25

Even stil bij bevrijding
Redactie - 10 augustus 2009

BAARN - Het einde van de Tweede Wereldoorlog wordt komende zaterdag in Baarn herdacht. Het Comité 4 en 5 mei Baarn legt komende zaterdag om 10.00 tijdens een korte plechtigheid bloemen bij het bevrijdingsmonument op het Stationsplein.

Nederland herdenkt op 4 en 5 mei de bevrijding van Nederland. Daarmee was in Europa de vrede hersteld, maar nog niet in alle delen van Nederland. In Nederlands Indië was immers nog de Japanse overheersing.

Sinds de onthulling door Koningin Beatrix op 15 augustus 1988 komen velen naar het Indisch Monument in Den Haag. Het kabinet heeft 15 augustus 1945 erkend als het officiële einde van de Tweede Wereldoorlog voor het Koninkrijk der Nederlanden. Vanaf dat moment wordt op deze dag op alle overheidsgebouwen gevlagd.

Ook het college van burgemeester en wethouders zal namens de Baarnse overheid een bloemstuk op het monument leggen. Alle Baarnse ingezetenen, die zich betrokken weten en voelen, zijn ook van harte welkom dit tijdens een moment van stilte te herdenken op deze zaterdagmorgen.

BaarnsWeekblad
Terug naar boven Ga naar beneden
http://www.tileng.nl
LL
Admin
LL


Aantal berichten : 1026
Registratiedatum : 07-12-08

Herdenkingen Empty
BerichtOnderwerp: Re: Herdenkingen   Herdenkingen Icon_minitimewo 12 aug 2009 - 12:08

Herdenking van zes in Indië omgekomen Hardenbergers
woensdag 12 augustus 2009 | 10:35 | Laatst bijgewerkt op: woensdag 12 augustus 2009 | 10:36

HARDENBERG - Bij het Indië-monument aan de Vecht in Hardenberg worden zaterdag 15 augustus de in Indië omgekomen zes Hardenbergse militairen herdacht.

Het gaat om Jan Hendrik van den Berg, Hendrik Bosch, Gerrit Brand, Jan Hendrik Herbers, Egbert Harm Meijerink en Albert Stroeve. De herdenking begint om 19.30 uur met enkele toespraken en het voordragen van een gedicht. Vanaf 20.00 uur worden twee minuten stilte in acht genomen, gevolgd door het Wilhelmus. Daarna begint de bloem- en kranslegging. De adoptieschool is dit jaar de Kastanjehof. Leerlingen van deze basisschool assisteren bij de bloemlegging.

Stentor
Terug naar boven Ga naar beneden
http://www.tileng.nl
LL
Admin
LL


Aantal berichten : 1026
Registratiedatum : 07-12-08

Herdenkingen Empty
BerichtOnderwerp: Re: Herdenkingen   Herdenkingen Icon_minitimewo 12 aug 2009 - 12:10

Herdenking oorlogsslachtoffers voormalig Nederlands-Indië op 14 augustus
12 augustus 2009

Op vrijdag 14 augustus a.s. vindt in het Tweede Kamergebouw een kranslegging ter nagedachtenis aan de slachtoffers van de Tweede Wereldoorlog in voormalig Nederlands-Indië plaats.

De herdenkingsbijeenkomst begint om 11.00 uur met een korte toespraak van de voorzitter van de Stichting Herdenking 15 augustus 1945, Joost van Bodegom. Aansluitend spreekt Kamervoorzitter Gerdi Verbeet. Samen met de Ondervoorzitter van de Eerste Kamer, Heleen Dupuis , legt zij namens de Staten-Generaal een krans bij de Indische plaquette bij de ingang op Binnenhof 1a.

Besloten herdenking

Op 15 augustus 1945 capituleerde Japan. Dit betekende het einde van de Tweede Wereldoorlog voor Zuidoost-Azië en voor het Koninkrijk der Nederlanden. Elk jaar op 14 augustus organiseert de Stichting Herdenking 15 Augustus 1945 een korte besloten herdenking bij de Indische plaquette in het Tweede Kamergebouw. Hierbij zijn de Voorzitters en/of Ondervoorzitters van beide Kamers, Kamerleden en vertegenwoordigers van sympathiserende organisaties aanwezig.

Indische plaquette

De bronzen Indische plaquette werd op 15 augustus 1985 onthuld in de hal van Binnenhof 1a ter nagedachtenis aan alle slachtoffers van de Tweede Wereldoorlog in voormalig Nederlands-Indië.

Eerste Kamer
Terug naar boven Ga naar beneden
http://www.tileng.nl
LL
Admin
LL


Aantal berichten : 1026
Registratiedatum : 07-12-08

Herdenkingen Empty
BerichtOnderwerp: Re: Herdenkingen   Herdenkingen Icon_minitimezo 16 aug 2009 - 10:49

Indië herdenking 2009 in het Broersepark


Bron: Amstelveenweb / SHGSNI
16-08-2009



De jaarlijkse herdenking van de gevallenen en slachtoffers in Nederlands-Indië vond plaats op vrijdagavond 14 augustus 2009 in het Broersepark bij het Indië-monument. Het programma bestaat meestal uit de traditionele bijeenkomst, maar dit jaar koos de Stichting Herdenking Gevallenen en Slachtoffers in Nederlands-Indië te Amstelveen voor een andere aanpak.

Lees verder en bekijk de foto's op Amstelveenweb
Terug naar boven Ga naar beneden
http://www.tileng.nl
Gesponsorde inhoud





Herdenkingen Empty
BerichtOnderwerp: Re: Herdenkingen   Herdenkingen Icon_minitime

Terug naar boven Ga naar beneden
 
Herdenkingen
Terug naar boven 
Pagina 1 van 1
 Soortgelijke onderwerpen
-
» Herdenkingen
» Herdenkingen 2018
» aankomende herdenkingen Papua
» 15 augustus herdenkingen 2012
» Herdenkingen 14 en 15 augustus 2013

Permissies van dit forum:Je mag geen reacties plaatsen in dit subforum
Indonesië :: Berichten :: Algemeen-
Ga naar: