Indonesië
Wilt u reageren op dit bericht? Maak met een paar klikken een account aan of log in om door te gaan.

Indonesië

Informatie- en nieuwsforum over Indonesië en Nederlands-Indië
 
IndexLaatste afbeeldingenRegistrerenInloggen

 

 Een virtuele stadswandeling door Indonesië

Ga naar beneden 
AuteurBericht
ElEl

ElEl


Aantal berichten : 8018
Registratiedatum : 08-12-08

Een virtuele stadswandeling door Indonesië Empty
BerichtOnderwerp: Een virtuele stadswandeling door Indonesië   Een virtuele stadswandeling door Indonesië Icon_minitimedi 13 jun 2017 - 17:33

Een virtuele stadswandeling door Indonesië

Een virtuele stadswandeling door Indonesië 130

13 juni 2017

Een unieke app die het Leidse stadsbeeld verbindt met gelijksoortige plekken aan de andere kant van de wereld, in Indonesië. Dat is de wandel-app Envisioning Indonesia. Op 19 juni lanceert de Leidse wethouder Paul Dirkse de app met een eerste, openbare wandeling. Sluit aan en bekijk Leiden op een heel andere wijze!

Een wandeling met de Envision Indonesia app is een multimediale ervaring. Terwijl u door Leiden loopt, kunt u op uw smartphone korte video’s activeren, die u een blik op een andere wereld geven. De app biedt twee verschillende wandelroutes. De eerste route loopt langs herkenbare punten in Leiden. Zo wordt de geschiedenis van de Lakenstad verbonden met bewegende beelden van een textielfabriek in Delanggu op Java, en koppelt de app de Leidse Burcht aan het Fort Oranje op het Molukse eiland Ternate. De tweede route gaat meer over het dagelijks leven, en toont onder andere de Indonesische versie van een studentenhuis, een kos, en de oudste markt van Jakarta al lopend door de Leidse winkelstraten.

Alle video’s zijn afkomstig van ‘Recording the Future’, een audiovisueel project van het KITLV, waarin het dagelijks leven in Indonesië wordt vastgelegd op bewegend beeld. Op 19 juni wordt de app officieel gelanceerd door wethouder Paul Dirkse (Onderwijs, Sport en Duurzaamheid). Dirkse zal de eerste video in de app bekijken, om vervolgens een deel van de wandelroute af te leggen samen met Indonesische onderzoekers en vertegenwoordigers van het KITLV en de Universiteit Leiden. Belangstellenden zijn van harte welkom zich bij deze eerste wandeling aan te sluiten. De lancering en start van de wandeling zijn om 15.30u op het Stationsplein van Leiden, bij de poster van Envisioning Indonesia. De wandeling eindigt bij de Asian Library, waar u met een drankje van gedachten kunt wisselen over de app.

De app Envisioning Indonesia is gratis te downloaden voor iOS en Android. Er is een route van 4 km en een van 6 km.

Universiteit Leiden
Terug naar boven Ga naar beneden
http://www.tileng.nl
ElEl

ElEl


Aantal berichten : 8018
Registratiedatum : 08-12-08

Een virtuele stadswandeling door Indonesië Empty
BerichtOnderwerp: Re: Een virtuele stadswandeling door Indonesië   Een virtuele stadswandeling door Indonesië Icon_minitimema 19 jun 2017 - 17:15

App tovert Leiden om in Indonesië


Wilfred Simons 19-06-2017

Selamat. Moge vrede met u zijn! Van harte welkom in het Museum voor Wereldculturen Kapuas Raya, hier in Sintang, Kalimantan. Graag willen we u een serie foto’s laten zien van etnische Chinezen in Indonesië. Wat valt u op? Juist, de armband die zij hun kinderen omdoen! Chinezen in Indonesië zien zo’n armband als een amulet dat kinderen tegen ongelukken beschermt.’’

Bijna zo begint de app ’Envisioning Indonesia’, die de Leidse Universiteitsbibliotheek en het Koninklijk Instituut voor Taal-, Land en Volkenkunde (KITLV) gisteren presenteerden.
Om het Aziëjaar in Leiden extra feestelijk te maken, wilden de twee instellingen een rondwandeling door het historische centrum van Leiden opzetten. Maar van zulke historische rondwandelingen heeft Leiden er al veel, dus besloot onderzoeker Fridus Steijlen van het KITLV het eens op een andere manier aan te pakken: we doen alsof Leiden Indonesië is. Ook Indonesië heeft volkenkundige musea, smederijen, studentenverenigingen, warenhuizen, woonboten, rivieren, stadspoorten, bruggen en monumenten die de politionele acties (1945-1948) herdenken - al noemen ze die daar de Indonesische Onafhankelijkheidsoorlog.

Anders en vergelijkbaar
Wandelaars die met behulp van de app door Leiden wandelen, kunnen op allerlei plekjes in de stad filmpjes bekijken, die laten zien hoe anders, maar ook hoe vergelijkbaar, het leven in Indonesië is.
Uiteindelijk kreeg de app twee wandelingen, één van 3,5 kilometer onder de titel ’Dagelijks leven’, en één van 5,8 kilometer, met ’Herkenningspunten’ als thema.
Het filmmateriaal is gemaakt door Steijlen, die jaarlijks naar Indonesië gaat, onder meer om het dagelijks leven daar te filmen. De Leidse visueel antropologe Lise Zurne bewerkte dit beeldmateriaal tot korte filmpjes voor de app.
De app Envisioning Indonesia werd gisteren gepresenteerd. NS-station Leiden Centraal was voor de gelegenheid omgetoverd in Station Gubeng Surabaya; de valse christusdoorns op het Stationsplein konden doorgaan voor tamarindes. Het tropische weer verhoogde de Indonesische ervaring.

Wonokromo
Op Leiden Centraal - pardon Gubeng Surabaya - kochten de treinreizigers ten tijde van de opname in 2006 nog kaartjes aan het loket. Op het perron zien we gehurkte reizigers, die zich klaarmaken voor de reis naar plaatsen als Wonokromo, Mojokerto en Lempuyangang. In hoog tempo rijdt een dieseltrein binnen, die zeker drie moderne, comfortabele wagons trekt. ,,Op treinstations, zoals Gubeng in Surabaya, is het vaak een drukte van jewelste met reizigers, verkopers en bezoekers’’, staat in het begeleidende tekstje te lezen. Al met al niet veel anders dan Leiden, is de suggestie.

Delanggu
Op de Oude Varkensmarkt vraagt de app om stil te staan bij Ambachtelijke Smederij Van der Geijn. Ook in Indonesië is het ambachtelijke smeedwerk op zijn retour, blijkt uit de app. Waar de ’ritmes van de hamerslagen’ in de smederijen op Midden-Java vroeger klonken ’als een klokkenspel’, worden ze ook in Delanggu en Klaten een zeldzaamheid. Steijlens filmpje uit 2003 laat zien hoe smeden uit een plak staal een snoeimes of een zeis smeden. De vonken springen in het rond; drie smeden hameren het werkstuk op een aambeeld in vorm.
Een app kan het ware Indonesië niet vervangen, maar toch vonden onderzoekers Abdul Wahid en Taufiq Hafani (KITLV) en Santi Kouwagam (Van Vollenhoven Instituut) het resultaat heel levendig. Zoiets kan ook wel andersom, dachten ze; dat je in Djakarta loopt en denkt in Leiden te zijn.

Leidsch Dagblad
Terug naar boven Ga naar beneden
http://www.tileng.nl
 
Een virtuele stadswandeling door Indonesië
Terug naar boven 
Pagina 1 van 1
 Soortgelijke onderwerpen
-
» Doden door aardverschuiving Indonesië
» Doden door helikopterongeluk in Indonesië
» LeineRoebana op tournee door Indonesië
» Met de benenwagen door Indonesië
» Gewonden door bompakket Indonesië

Permissies van dit forum:Je mag geen reacties plaatsen in dit subforum
Indonesië :: Diversen :: Praatcafé/Ngobrol-
Ga naar: