Indonesië

Informatie- en nieuwsforum over Indonesië en Nederlands-Indië
 
IndexKalenderFAQRegistrerenInloggen

Deel | 
 

 De Wereld Express lesbus is weer aangekomen in Stichtse Vecht

Ga naar beneden 
AuteurBericht
ElEl

avatar

Aantal berichten : 7908
Registratiedatum : 08-12-08

BerichtOnderwerp: De Wereld Express lesbus is weer aangekomen in Stichtse Vecht   wo 14 jun 2017 - 18:31

De Wereld Express lesbus is weer aangekomen in Stichtse Vecht

woensdag 14 juni 2017 10.41 uur | laatst gewijzigd: woensdag 14 juni 2017 11.48 uur | auteur: Wereld Express

Dit keer staat hij eerst in Loenen op de Spinnerie en komt dan naar Breukelen en Maarssenbroek. Er doen nu 10 scholen mee, na de pilot van vorig jaar met 4 scholen in Breukelen. De bus werd woensdag 14 juni geopend door wethouder De Groene,samen met de Graaf Floris school uit Loenen.

Wat: De Wereld Express is een interactieve, mobiele tentoonstelling ontwikkeld voor 10 tot 14 jaar over verschillende thema’s – anders-zijn, jezelf zijn anno nu, vooroordelen, herdenken en wonen in een ander land – tegen de achtergrond van de Indische geschiedenis. De tentoonstelling legt de focus op persoonlijke verhalen (van scholier, presentator, repatriant tot veteraan), bezoekers en leerlingen worden gestimuleerd zich in te leven in de situatie van de burgers toen en nu.

Waarom: Het doel is dat leerlingen leren reflecteren op universele thema’s: vrede maken, vooroordelen, discriminatie, (gedwongen) migratie en diversiteit aan de hand van de geschiedenis van Nederlands-Indië. Via 8 thema’s komen de leerlingen in aanraking met de geschiedenis van Nederlands-Indië en de ethische en maatschappelijke kwesties die verbonden zijn met dit onderwerp. Kortom: het gaat om jezelf leren kennen in verhouding tot anderen, tot de geschiedenis en tot diversiteit.

Hoe: De tentoonstelling bestaat uit twee delen. In het ene deel maken de leerlingen en bezoekers kennis met de belangrijke begrippen zoals feit/mening en vooroordeel. Vervolgens leren zij over Nederlands-Indië en worden deze begrippen toegepast op de Indische geschiedenis. Het andere deel van de tentoonstelling staat in het teken van de hedendaagse problematiek rondom discriminatie, vooroordelen, (gedwongen) migratie.

Het lijkt alsof de leerling leert over de ander, maar eigenlijk gaat het over hoe zij zelf naar de onderwerpen kijken. Dit gebeurt via verschillende werkvormen: actief leren en samenwerkend leren worden gestimuleerd doordat leerlingen opdrachten uitvoeren, samen op zoek gaan naar antwoorden en ook elkaars meningen, keuzes en vooroordelen bespreken en daarop reflecteren.

RTV Stichtse Vecht
Terug naar boven Ga naar beneden
http://www.tileng.nl
 
De Wereld Express lesbus is weer aangekomen in Stichtse Vecht
Terug naar boven 
Pagina 1 van 1
 Soortgelijke onderwerpen
-
» 17 juli 2014: SISABplus bijeenkomst 50 jaar Molukkers in de Stichtse Vecht
» Weer arrestaties verwacht na weekend van Onafhankelijkheidsdag RMS
» Rijk aan de rand van de wereld - P. Emmer & J.J.L. Gommans
» De Indische wereld van Hella S. Haasse
» HOOGSTE MARIABEELD TER WERELD STAAT IN JAVA

Permissies van dit forum:Je mag geen reacties plaatsen in dit subforum
Indonesië :: Diversen :: Praatcafé/Ngobrol-
Ga naar: