Indonesië

Informatie- en nieuwsforum over Indonesië en Nederlands-Indië
 
IndexKalenderFAQRegistrerenInloggen

Deel
 

 Indonesiër eist schadevergoeding van Nederland om foltering

Ga naar beneden 
AuteurBericht
ElEl

ElEl

Aantal berichten : 8018
Registratiedatum : 08-12-08

Indonesiër eist schadevergoeding van Nederland om foltering Empty
BerichtOnderwerp: Indonesiër eist schadevergoeding van Nederland om foltering   Indonesiër eist schadevergoeding van Nederland om foltering Icon_minitimevr 7 jul 2017 - 9:40

Indonesiër eist schadevergoeding van Nederland om foltering

07-07-2017, 09:49

Nederlandse militairen tijdens de Politionele Acties op Java ANP
De rechtbank in Den Haag hoort vandaag een 90-jarige Indonesiër die zegt dat hij in 1947 is gemarteld door Nederlandse militairen in het voormalig Nederlands-Indië. Hij eist 50.000 euro schadevergoeding van de staat.

De man, Yasman genaamd, is zelf niet aanwezig in Den Haag. Het verhoor verloopt via een Skypeverbinding met een rechtbank op Java. De zaak is aanhangig gemaakt door de Stichting Nederlandse Ereschulden.

Het is de eerste keer dat een Indonesiër de Nederlandse staat aanklaagt voor marteling in voormalig Nederlands-Indië. De staat heeft al eerder schadevergoedingen betaald voor executies en verkrachtingen tijdens het Nederlandse militaire optreden daar, maar dus (nog) niet voor marteling. Dat maakt de zaak belangwekkend, zegt advocaat Liesbeth Zegveld die Yasman verdedigt.

Geëlektrocuteerd

De martelingen zouden zijn voorgevallen in 1947, in de eerste militaire campagne van Nederland om Indonesië te weerhouden van onafhankelijkheid.

Zegveld: "De man zat destijds in opleiding bij het Indonesische leger. Hij is aangehouden en gevangengezet in een suikerfabriek op Oost-Java, in de buurt van Kebon Agung. Hij is daar gemarteld, op zijn hoofd geslagen met stokken, er zijn sigaretten uitgedrukt op zijn huid en hij is geëlektrocuteerd. Zo heeft hij dertien maanden gevangengezeten."

Of Yasmans verhaal klopt is moeilijk vast te stellen, want veel bewijs is er niet, erkent Zegveld. "Daarom getroost de rechtbank zich ook zo veel moeite om de man te horen. Het hangt erg op zijn verklaring. Maar zijn verhaal is wel vrij gedetailleerd. Ook zijn zus zegt dat hij lang weg was. Toen hij terugkwam was hij sterk vermagerd. Het kan zijn dat dat allemaal bij elkaar voldoende is."

"Er is niet veel meer beschikbaar. Maar zijn verhaal is goed voor te stellen in de context van de politionele acties, toen er veel geweld werd gebruikt." Met de term 'politionele acties' wordt het Nederlandse militaire optreden in Indonesië omschreven.

Letsel

De Nederlandse staat heeft wel erkend dat de plekken waar Yasman zegt gevangen te hebben gezeten, inderdaad gevangenissen waren. Ook het Rode Kruis heeft rapporten geschreven waarin staat dat op die plekken "minder juist" gehandeld werd.

Het doel van het verhoor van vandaag is het verhaal van Yasman te horen. Mocht de rechtbank verder gaan met de zaak, dan gaat er volgens Zegveld een deskundige naar Indonesië om naar het letsel van de man te kijken.

Die moet dan beoordelen of de deuken op zijn schedel en de brandwonden op zijn huid inderdaad een gevolg zijn van de mishandelingen in de jaren 40.

NOS
Terug naar boven Ga naar beneden
http://www.tileng.nl
ElEl

ElEl

Aantal berichten : 8018
Registratiedatum : 08-12-08

Indonesiër eist schadevergoeding van Nederland om foltering Empty
BerichtOnderwerp: Re: Indonesiër eist schadevergoeding van Nederland om foltering   Indonesiër eist schadevergoeding van Nederland om foltering Icon_minitimevr 7 jul 2017 - 17:14


Meneer Yaseman doet zijn verhaal vanuit Indonesië in Nederlandse rechtszaal

Meindert van der Kaaij – 16:49, 7 juli 2017

Indonesiër eist schadevergoeding van Nederland om foltering 110
© Meindert van der Kaaij

Dat het een unieke zitting was, was gisterochtend af en toe aan voorzitter L. Alwin van de Haagse rechtbank te horen. Bij de totstandkoming van de skypeverbinding met Indonesië lachte zij soms een tikje nerveus. Voor het eerst werd in Nederland met een internetverbinding een getuige gehoord in een civiele zaak. “Het is een experiment. Ik hoop dat het goed gaat”, zei rechter Alwin.
De getuige, in dit geval ook de eisende partij, was de 89-jarige meneer Yaseman. Vanwege zijn vergevorderde leeftijd kon hij niet in de Haagse rechtszaal zijn, zodat de rechtbank zocht naar een andere manier om hem te horen. In Malang, een stad op Oost-Java, regelde een lokale advocatenkantoor in een hotel een ruimte en zette daar een camera neer. Internet deed de rest.

De zaak die gisteren voorlag dateert al uit 2015 en is aangespannen door het Comité Nederlandse Ereschulden. Nadat de Nederlandse rechter enkele jaren daarvoor bepaalde dat executies uitgevoerd door Nederlandse militairen in Nederlands-Indië niet konden verjaren, vond advocaat Liesbeth Zegveld dat dit ook zou moeten gelden voor verkrachting en foltering. Zo diende zij een eis tot schadevergoeding in.

Meneer Yaseman die gisteren in zijn rolstoel voor de camera werd gereden, stelt dat hij in 1947 is gemarteld. Met hulp van zijn kleinzoon, vanwege zijn slechthorendheid, antwoordde hij op vragen van de rechter. Hij maakte een breekbare indruk, hapte voortdurend naar adem, maar hield de songkok - een traditioneel Indonesische muts - trots op zijn hoofd.

Zo vertelde hij dat hij ergens in 1947 bij de suikerfabriek van Kebon Agungis werd gearresteerd door Nederlandse soldaten en daarna een lange tijd gevangen is gehouden omdat men hem ervan verdacht een spion te zijn of in elk geval te behoren tot het Republikeinse leger, op dat moment de vijand waarmee Nederland in een bloedige strijd verwikkeld was.

Stap voor stap leidde de rechter Yaseman langs de verschillende folteringen, die al eerder op schrift waren gesteld. Zo werd hij geslagen met een stuk hout op zijn rug, schouders en hoofd. Hij hield daar twee deuken in zijn hoofd aan over, die hij even later omstandig voor de camera aanwees. Hij vertelde dat er sigarettenpeuken op zijn hoofd zijn uitgedrukt.

Dutje
Tot slot zei hij dat zijn vingers aan een elektrische kabel werden vastgebonden die was aangesloten op een generator die stroom opwekte als je de slinger ronddraaide. Opvallend was dat hij stelde dat deze folteringen werden uitgevoerd door een Hollander en een Javaan, maar wel telkens een ander koppel. De Javanen waren volgens hem hulpjes, zonder uniform aan, maar zij sloegen hem wel.

Na een uur werd Yaseman afgelost door zijn zuster Sapatun, zodat hij even een dutje kon doen om weer op adem te komen. Zijn zus bleek zich nog maar weinig te kunnen herinneren van de gebeurtenissen van zestig jaar geleden. Ze wist nog dat haar moeder huilde toen Yaseman gevangen zat en hoe sterk vermagerd haar broer een jaar later thuis kwam.

Na de pauze verscheen Yaseman zelf weer voor de camera. Wat hij nog te melden had voegde weinig toe aan wat de rechtbank al wist via de schriftelijke zaak. Hard bewijs is er niet, andere getuigen zijn er niet. Veel zaken is hij vergeten, namen van soldaten en bewaarders heeft hij niet. Het kon de rechtbank nauwelijks verbazen. Maar ze weten nu wel wie meneer Yaseman is en dat hij bestaat.

Trouw
Terug naar boven Ga naar beneden
http://www.tileng.nl
ElEl

ElEl

Aantal berichten : 8018
Registratiedatum : 08-12-08

Indonesiër eist schadevergoeding van Nederland om foltering Empty
BerichtOnderwerp: Re: Indonesiër eist schadevergoeding van Nederland om foltering   Indonesiër eist schadevergoeding van Nederland om foltering Icon_minitimedi 19 sep 2017 - 7:48

Indonesiër die folterzaak tegen Nederlandse staat aanspande overleden

Gepubliceerd: 18 september 2017 12:58
Laatste update: 18 september 2017 12:58

De naar eigen zeggen door het Nederlandse leger gefolterde Indonesiër Yaseman is overleden. De hoogbejaarde man had de Nederlandse staat aansprakelijk gesteld en vertelde in juli nog via een videoverbinding vanuit Malang op Java aan de rechtbank in Den Haag wat hij had meegemaakt.
Yaseman zei in 1947 te zijn gemarteld, zodat hij zou bekennen dat hij tegen het Nederlandse bewind streed. Hij zou onder meer elektrische schokken toegediend hebben gekregen met een veldtelefoon, nadat hij in het voormalige Nederlands-Indië in Oost-Java gevangen was genomen.

De Stichting Comité Nederlandse Ereschulden (K.U.K.B.), die de belangen van Indonesische oorlogsslachtoffers behartigt, heeft het overlijden van Yaseman bekendgemaakt. Jeffry Pondaag van de stichting vindt dat de procedures te lang duren. Advocaat Liesbeth Zegveld stelde de Staat in 2014 aansprakelijk namens Yaseman.

"Genoegdoening aan slachtoffers van het geweld dat werd gepleegd en inmiddels door wetenschappers structureel is genoemd, duurt te lang. Verscheidene weduwen, nabestaanden en getuigen zijn tijdens de rechtszaken overleden, voordat zij uitsluitsel of een schadevergoeding kregen", aldus Pondaag.

De zaak van Yaseman is de enige van de Indonesië-zaken die draait om marteling. De meeste gaan over executies en schadevergoedingen voor nabestaanden. Eerder dit jaar werd bekend dat meer dan vijfhonderd kinderen van mannen die in Nederlands-Indië door het Nederlandse leger zouden zijn geëxecuteerd, schadeclaims voorbereiden.

Door: ANP
Nu.nl
Terug naar boven Ga naar beneden
http://www.tileng.nl
Gesponsorde inhoud
Indonesiër eist schadevergoeding van Nederland om foltering Empty
BerichtOnderwerp: Re: Indonesiër eist schadevergoeding van Nederland om foltering   Indonesiër eist schadevergoeding van Nederland om foltering Icon_minitime

Terug naar boven Ga naar beneden
 
Indonesiër eist schadevergoeding van Nederland om foltering
Terug naar boven 
Pagina 1 van 1

Permissies van dit forum:Je mag geen reacties plaatsen in dit subforum
Indonesië :: Berichten :: Actueel-
Ga naar: