Indonesië

Informatie- en nieuwsforum over Indonesië en Nederlands-Indië
 
IndexKalenderFAQRegistrerenInloggen

Deel | 
 

 Een van de machtigste Indonesiërs met één been in de cel na groot corruptieschandaal

Ga naar beneden 
AuteurBericht
ElEl

ElEl

Aantal berichten : 8018
Registratiedatum : 08-12-08

BerichtOnderwerp: Een van de machtigste Indonesiërs met één been in de cel na groot corruptieschandaal   wo 19 jul 2017 - 7:38


Setya NovantoSetya Novanto © AFP

Een van de machtigste Indonesiërs met één been in de cel na groot corruptieschandaal

De parlementsvoorzitter, partijbons en misschien wel machtigste man van Indonesië, Setya Novanto, staat met één been in de gevangenis. De KPK, de onafhankelijke anticorruptiecommissie, heeft hem aangemerkt als verdachte in een van de grootste corruptieschandalen uit de recente Indonesische geschiedenis.

Door: Michel Maas 18 juli 2017, 22:04


Novanto zou 150 miljoen euro achterover hebben gedrukt. Het geld is afgeroomd van het budget voor elektronische identiteitskaarten. Het hele budget bedroeg 400 miljoen euro. Novanto zelf zou van de gestolen 150 miljoen ruim 40 miljoen hebben opgestreken. De rest zou hij onder medeplichtige parlementariërs en ambtenaren hebben verdeeld. Volgens de KPK zijn zeker vijftig parlementariërs bij het 'e-ID-schandaal' betrokken.

Novanto wordt al maanden genoemd als de spin in het web in deze zaak. In april was er al een uitreisverbod tegen hem uitgevaardigd. Dat hij nu als verdachte is aangewezen, betekent dat de kans zeer groot is dat hij werkelijk in de gevangenis belandt. De KPK klaagt namelijk pas iemand aan als zij zeer zeker is van haar zaak. Nog nooit is er iemand vrijgesproken.

Maar niets is zeker, want Novanto is van een andere orde dan de gewone parlementariërs, burgemeesters, gouverneurs en zelfs ex-ministers die al door de KPK zijn vastgezet. Hij is voorzitter van Golkar, de oude partij van dictator Soeharto, en nog steeds een van de machtigste partijen van het land. Als voorzitter van het parlement bleek hij de afgelopen maanden een grootmeester in het bespelen van de volksvertegenwoordigers.

Terwijl de KPK de netten rond Novanto steeds strakker aantrok, installeerde het parlement een commissie die de handelwijze van de KPK gaat onderzoeken. Gevreesd wordt dat zij het onderzoek naar Novanto zal torpederen.

Bemiddeling
Dat zou in Indonesië niemand echt verbazen. Setya Novanto draait zich overal uit. Een bankschandaal, illegale smokkel van 60 duizend ton Vietnamese rijst, verdwenen fondsen van een sportevenement: niets blijft aan hem kleven.

In november 2016 werd Setya Novanto door president Joko Widodo in het paleis uitgenodigd voor een lunch. Dat was amper een jaar nadat Novanto eerloos was afgezet als parlementsvoorzitter. Hij had geprobeerd 3,2 miljard euro af te troggelen van de goud- en kopermijn Freeport. Het Amerikaanse mijnbedrijf was in onderhandeling met de regering over verlenging van zijn contract. In een privéontmoeting met de mijndirecteur vroeg Novanto in ruil voor zijn bemiddeling 20 procent van de aandelen.

De directeur van Freeport had het hele gesprek echter opgenomen, en de opname belandde bij de Ethische Commissie van het parlement. Via die commissie was het hele gesprek live op de televisie te beluisteren. Novanto's lot leek bezegeld. Maar de rechter bepaalde dat de geluidsopname illegaal was verkregen. Kort na de lunch met Widodo werd hij opnieuw beëdigd als parlementsvoorzitter, alsof er nooit iets was gebeurd.

Voolkskrant
Terug naar boven Ga naar beneden
http://www.tileng.nl
ElEl

ElEl

Aantal berichten : 8018
Registratiedatum : 08-12-08

BerichtOnderwerp: Re: Een van de machtigste Indonesiërs met één been in de cel na groot corruptieschandaal   wo 19 jul 2017 - 18:31

Parlementsvoorzitter Indonesië spreekt corruptiebeschuldigingen tegen

19-07-2017, 12:57 BUITENLAND
EPA

De voorzitter van het parlement in Indonesië, Setya Novanto, spreekt tegen dat hij iets verkeerd heeft gedaan. Novanto wordt genoemd als verdachte in een groot corruptieschandaal. Hij zou ruim 34 miljoen euro aan overheidsgeld achterover hebben gedrukt. "Er klopt niets van de aantijgingen", zegt Novanto. Hij is niet van plan om op te stappen.

Bewijs

Maandag maakte het hoofd van de onafhankelijke anti-corruptiecommissie in Indonesië, KPK, bekend genoeg bewijs te hebben om Novanto als verdachte aan te merken. Maar Novanto zegt dat de commissie zelf corrupt is.

Novanto wordt door de anti-corruptiecommissie gezien als spin in het web van een groep politici die 150 miljoen euro uit de staatskas heeft gestolen. Het gaat om geld dat bestemd was voor het invoeren van elektronische identiteitskaarten.

De parlementsleden hebben het budget voor dat project verhoogd, zodat ze meer geld konden afromen. Uiteindelijk hebben ze 150 miljoen euro van de beschikbare 400 miljoen onderling verdeeld.


Tot nu toe zijn alle politici die door de commissie als verdachte zijn aangemerkt ook veroordeeld. Volgens correspondent Michel Maas komt dat doordat de commissie iemand pas aanmerkt als verdachte als er veel bewijs is tegen hem. Het is de vraag of Novanto wordt veroordeeld, zegt Maas. Dat komt doordat hij zeer machtig is.

Meer schandalen

Novanto is vaker in verband gebracht met corruptieschandalen. In 2015 werd hij afgezet als parlementsvoorzitter, omdat hij had geprobeerd miljarden af te troggelen van een mijnbouwbedrijf. Novanto wist onder de beschuldigingen uit te komen en werd vorig jaar opnieuw gekozen als parlementsvoorzitter.

"Iedere keer als mensen denken: nu is het afgelopen, weet hij zich eruit te draaien", zegt Maas. "Nu gaat hij dat uiteraard ook weer proberen."

Enorme strijd

Novanto heeft een leger juristen in de arm genomen. Daarnaast is het Indonesische parlement, dat grotendeels aan zijn kant staat, een onderzoek begonnen naar de handelwijze van de corruptiebestrijders zelf.

Maas verwacht dat Indonesië een enorme strijd te wachten staat. "De anti-corruptiecommissie gaat er alles aan doen om Novanto te pakken. Tegelijkertijd gaat het parlement proberen om de commissie een kopje kleiner te maken."

NOS
Terug naar boven Ga naar beneden
http://www.tileng.nl
Henri R. Cingoor

Henri R. Cingoor

Aantal berichten : 2328
Registratiedatum : 04-01-09
Woonplaats : Op de oevers van de Kali Brantas

BerichtOnderwerp: Re: Een van de machtigste Indonesiërs met één been in de cel na groot corruptieschandaal   do 20 jul 2017 - 3:58

Zijn voornaam SETYA heeft een bijna eendere schrijfwijze als SETIA en het laatste betekent TROUW. Het is toch wat.clown
Terug naar boven Ga naar beneden
http://www.imexbo.nl
Gesponsorde inhoud
BerichtOnderwerp: Re: Een van de machtigste Indonesiërs met één been in de cel na groot corruptieschandaal   

Terug naar boven Ga naar beneden
 
Een van de machtigste Indonesiërs met één been in de cel na groot corruptieschandaal
Terug naar boven 
Pagina 1 van 1

Permissies van dit forum:Je mag geen reacties plaatsen in dit subforum
Indonesië :: Berichten :: Actueel-
Ga naar: