Indonesië

Informatie- en nieuwsforum over Indonesië en Nederlands-Indië
 
IndexKalenderFAQRegistrerenInloggen

Deel | 
 

 Frauderende penningmeester splijt Molukse kerk in Arnhem

Ga naar beneden 
AuteurBericht
ElEl

avatar

Aantal berichten : 7908
Registratiedatum : 08-12-08

BerichtOnderwerp: Frauderende penningmeester splijt Molukse kerk in Arnhem   za 7 okt 2017 - 11:58

Frauderende penningmeester splijt Molukse kerk in Arnhem

ARNHEM - De Molukse kerk in Arnhem-Zuid staat op omvallen. De kas is bijna leeg, volgens het bestuur omdat de voormalige penningmeester heeft gefraudeerd. Bovendien splijt de kwestie de protestantse geloofsgemeenschap in tweeën.

Paul Bolwerk 06-10-17, 09:00 Laatste update: 07-10-17, 09:01

De Molukse kerkorganisatie Koordinasi Jemaat Protestan Indonesia Nederland (KJPIN) telt 65 belijdende en 35 niet-belijdende kerkleden uit Arnhem en wijde omgeving. Haar diensten houdt ze in de Salvatorkerk in de wijk Malburgen. De huur kan amper meer worden opgebracht. Vanwege de verdeeldheid over de rol van de oud-penningmeester komt een deel van de gelovigen ook niet meer naar de kerk.

Aangifte
Twee jaar geleden, op 16 juni 2015, deed de Molukse kerk aangifte tegen de voormalige penningmeester annex voorzitter wegens verduistering van kerkgelden over de periode maart 2006 tot en met juni 2015, zo leert onderzoek van deze krant. Volgens het huidige kerkbestuur handelde hij mogelijkerwijs met medeweten van de toenmalige secretaris.

Justitie seponeerde de zaak eind vorig jaar wegens gebrek aan bewijs, nadat het politieonderzoek weinig opleverde. Volgens het kerkbestuur maakte de Arnhemmer misbruik van de volmacht die hem 'in goed vertrouwen' was gegeven. Hij hoefde geen toestemming vooraf te vragen voor grote financiële transacties en hij had een bankpas van de kerk op zak.

80.000 euro
De oud-penningmeester kon daardoor volgens het bestuur de gelegenheid te baat nemen om zichzelf zeker 80.000 euro van de kerk onrechtmatig toe te eigenen, via overboekingen en pintransacties. Zo zou hij met de pinpas van de kerk een autoreparatie hebben betaald. Ook zet het kerkbestuur vraagtekens bij een overboeking van 20.000 euro naar een (onbekende) spaarrekening.

De penningmeester was ook in de periode van 2003 tot 2006 al actief. De kerkorganisatie verklaart niet meer te kunnen achterhalen of in die tijd ook geld is verduisterd. Evenmin is duidelijk welke bedragen aan giften in gesloten enveloppen - een gebruik in de Molukse kerk - en collectegelden de man in de loop der jaren in zijn eigen zak heeft gestoken.

Vakantie
De voormalige penningmeester is niet voor commentaar bereikbaar. Hij viert momenteel vakantie op de Zuid-Oost Molukken in Indonesië. Tegenover de kerkgemeenschap heeft hij elke aantijging over financiële malversaties afgedaan als 'belachelijke beschuldigingen'. Hij stelt dat de uitgaven ten goede zijn gekomen aan de kerk. Het kerkbestuur verklaart nimmer een boekhouding met specificaties te hebben gekregen.

De Gelderlander
Terug naar boven Ga naar beneden
http://www.tileng.nl
 
Frauderende penningmeester splijt Molukse kerk in Arnhem
Terug naar boven 
Pagina 1 van 1
 Soortgelijke onderwerpen
-
» t/m 3 oktober 2009: Molukse klederdracht in Huizer Museum
» Twee woningen op het Molukse woonoord Lunetten uitgebrand
» Molukse klederdracht te bewonderen in Huizen - 25 juli / 3 okt. 2009
» ‘De Marokkanen van nu zijn de Molukkers van toen.’
» Lezingentournee Adriaan van Dis

Permissies van dit forum:Je mag geen reacties plaatsen in dit subforum
Indonesië :: Diversen :: Praatcafé/Ngobrol-
Ga naar: