Indonesië

Informatie- en nieuwsforum over Indonesië en Nederlands-Indië
 
IndexKalenderFAQRegistrerenInloggen

Deel | 
 

 Historische Kring Kotten presenteert boek over politionele acties

Ga naar beneden 
AuteurBericht
ElEl

ElEl

Aantal berichten : 8018
Registratiedatum : 08-12-08

BerichtOnderwerp: Historische Kring Kotten presenteert boek over politionele acties   vr 10 nov 2017 - 10:47


Dienstplichtig soldaat Wim Konings uit Kotten in voormalige Nederlands-Indië (1947-1950). (Foto: Historische Kring Kotten)

Historische Kring Kotten presenteert boek over politionele acties
do 9 nov 2017, 10:02


‘Helaas zal ik niet terugkomen zoals ik gegaan ben’ luidt de titel over een stuk vergeten geschiedenis, die af en toe nog eens de pers haalt. Meer dan 220 Winterswijkse personen zijn als dienstplichtig militair of als vrijwilliger tussen 1945 en 1950 in het voormalige Nederlands-Indië bij de politionele acties ingezet. Het is een stuk vergeten geschiedenis waarbij de titel goed past. Ze kwamen anders terug. Getekend door de strijd die werd verloren. Trauma’s, nachtmerries, spanning op onverwachte momenten waren het resultaat bij velen die gingen en daardoor niet altijd goed begrepen.

KOTTEN - Van de dienstplichtig soldaat Wim Konings uit Kotten zijn brieven en foto’s uit de periode 1947 tot 1950 aan het licht gekomen en de kinderen van hem vonden dat het verhaal maar eens moest worden verteld. De Stichting Historische Kring kreeg deze materialen in bruikleen om hierover een boek te maken. Zijn verhaal, zijn brieven en foto’s zijn vervat in een boek met contextuitleg wat de strijd feitelijk was. Het ontstaan ervan, maar ook hoe andere Winterswijkers reageerden vanuit Indië. Het verhaal van Wim Konings is universeel zodat je als lezer de omstandigheden van anderen zou kunnen herkennen.

Het prachtige land overviel Wim. De andere leefgewoonten van de bevolking en de schrijnende armoede deden Wim schrikken. Na een gewenningsperiode nam de spanning toe door de dagenlange patrouilles door de sawahs en het oerwoud. De angst om elk moment als schietschijf te dienen greep om zich heen. Tussendoor kwam het normale soldatenleven met wachtlopen, sportwedstrijden en het uitgaan aan de orde. De behoefte aan bepaalde ontbrekende goederen en het verlof passeerden de revue. Hoe om te gaan met de meisjes…? Ondertussen dwaalden de gedachten van Wim regelmatig af naar zijn geliefde buurtschap Kotten familie, buren en zijn vrienden van de TOEP. Het verlangen om thuis op de boerderij te zijn, ’s zondags naar het voetballen te gaan en om ’s avonds naar de Harmonie te kunnen. Het leven van de jaren na de Tweede Wereldoorlog desemt door en geeft velen een ‘Aha-Erlebnis’.

Zwaargewond
Begin augustus 1949 liet de politionele actie, die was verworden tot een oorlog, zich gelden. Wim raakte in een ravijn aan zijn benen zwaargewond. Ondanks een bijna-omsingeling werd Wim uit het strijdgewoel omhoog getakeld en afgevoerd. In het militair hospitaal van Medan (Noord-Sumatra) werd hij geopereerd. Vijf lange maanden van liggen en herstel volgen. Ondertussen reageerden familie, vrienden, buurtgenoten en kennissen. Het verhaal sloeg in Kotten in als een bom. Zonder dat de achterblijvers een goed beeld van het land en de strijd aldaar hadden was dit in augustus 1949 het gesprek van de dag. Ondertussen publiceerde de Nieuwe Winterswijkse Courant over de strijd in de voormalige kolonie. Dienstplichtigen plaatsten bedankjes en groeten de Winterswijkers. In het boek vinden we hiervan sprekende voorbeelden terug.

Presentatie
Op zondagmiddag 26 november wordt het boek door de Stichting Historische Kring Kotten gepresenteerd in café Schreurs aan de hand van een inleiding door de bewerker van de materialen. Henk te Kulve zal dan het hedendaagse Indonesië verbinden met de vergeten strijd en in het bijzonder de soldaat Wim Konings. Aanvang: 14.30 uur.

Bestellen
Het boek is dan die middag tegen een prijs van € 17,50 verkrijgbaar. Bestellen via historischekringkotten@hotmail.com , of via de Vrienden van de Kring kan ook. Indien de bestelling moet worden verzonden, worden er verzendkosten in rekening gebracht. Het boek bestaat uit 212 pagina’s in hardcover. Deze prijs is mogelijk gemaakt door een bijdrage van het Kottens Belang. In de boekhandel kost het boek € 19,95..

Winterwijkse Weekkrant
Terug naar boven Ga naar beneden
http://www.tileng.nl
 
Historische Kring Kotten presenteert boek over politionele acties
Terug naar boven 
Pagina 1 van 1

Permissies van dit forum:Je mag geen reacties plaatsen in dit subforum
Indonesië :: Diversen :: Praatcafé/Ngobrol-
Ga naar: