Indonesië

Informatie- en nieuwsforum over Indonesië en Nederlands-Indië
 
IndexKalenderFAQRegistrerenInloggen

Deel
 

 Onderzoek naar rovers wrakken vergeefs, speurwerk in Javazee stopt

Ga naar beneden 
AuteurBericht
ElEl

ElEl

Aantal berichten : 8018
Registratiedatum : 08-12-08

Onderzoek naar rovers wrakken vergeefs, speurwerk in Javazee stopt Empty
BerichtOnderwerp: Onderzoek naar rovers wrakken vergeefs, speurwerk in Javazee stopt   Onderzoek naar rovers wrakken vergeefs, speurwerk in Javazee stopt Icon_minitimevr 12 jan 2018 - 9:58

Onderzoek naar rovers wrakken vergeefs

Speurwerk in Javazee stopt


Door OLOF VAN JOOLEN EN NIELS RIGTER

12-01-2018, 05:30 in BINNENLAND


DEN HAAG - Nederland en Indonesië zetten een punt achter het onderzoek naar de verdwenen scheepswrakken in de Javazee. Aanvullend speurwerk had moeten leiden naar de rovers van de zeemansgraven, maar de sporen zijn doodgelopen, zo bevestigen Haagse bronnen.

Onderzoek naar rovers wrakken vergeefs, speurwerk in Javazee stopt 142
Bij de zeeslag in de Javazee leed de geallieerde vloot, onder aanvoering van schout-bij-nacht Karel Doorman op de Hr. Ms. De Ruyter, een zware nederlaag tegen een Japans eskader.Ⓒ ANP

De wrakken zijn opgedregd, gesloopt en waarschijnlijk verkocht als oud ijzer. Door wie blijft de vraag. Het internationale onderzoek naar de affaire die in ons land veel woede opriep, geldt als een ingewikkelde klus. Twee landen met lang niet altijd dezelfde belangen moesten het samen over een eindrapport eens worden. Ingewijden melden erbij dat de uitkomsten ’niet tot ieders tevredenheid zullen zijn.’

Wel is Nederland in overleg met Indonesië om ervoor te zorgen dat er nog meer oorlogserfgoed van de zeebodem verdwijnt. Zo wordt er meer informatie uitgewisseld over posities van wrakken en zou Indonesië hebben beloofd inspecties uit te voeren vanuit de havens. Nederland hoopt zo vooral op de bescherming van VOC-wrakken die nog in de wateren rond de voormalige kolonie liggen.

Erfgoed
Er is nu een beter beeld van het overige erfgoed onder water. Ons land wil dat Jakarta lokale overheden verbiedt vergunningen te verstrekken aan bedrijven die dubieuze scheepswrakken aan wal halen om te slopen voor oud ijzer. In Azië zijn die praktijken nog aan de orde van de dag, zo berichtte de Britse krant The Guardian onlangs.

Binnenkort gaan er vanuit Nederland archeologische duikteams naar Indonesië om onderzoek te doen op plekken waar andere Nederlandse marineschepen tot zinken zijn gebracht. De Tweede Kamer wordt naar verwachting binnen twee weken geïnformeerd over de stand van zaken.

Bijna een jaar geleden kwam na onderzoek van de duikers die de wrakken eerder terugvonden al vast te staan dat er drie Nederlandse oorlogsschepen waren verdwenen van de bodem van de Javazee. De Hr.Ms. De Ruyter, Hr.Ms. Java en Hr.Ms. Kortenaer werden er bijna 76 jaar geleden tot zinken gebracht door de Japanse invasievloot. Met de roof van de schepen verdwenen ook de zeemansgraven van 915 Nederlandse militairen.

Telegraaf
Terug naar boven Ga naar beneden
http://www.tileng.nl
ElEl

ElEl

Aantal berichten : 8018
Registratiedatum : 08-12-08

Onderzoek naar rovers wrakken vergeefs, speurwerk in Javazee stopt Empty
BerichtOnderwerp: Re: Onderzoek naar rovers wrakken vergeefs, speurwerk in Javazee stopt   Onderzoek naar rovers wrakken vergeefs, speurwerk in Javazee stopt Icon_minitimevr 12 jan 2018 - 10:35

'Onderzoeken naar verdwenen oorlogsgraven Javazee gestopt'

12-01-2018, 08:59BINNENLAND

Het onderzoek in Indonesië naar de rovers van oorlogsgraven in de Javazee is gestopt. Alle sporen zijn doodgelopen, zeggen bronnen in Den Haag tegen De Telegraaf.

Nederland en Indonesië spraken eind 2016 af om samen te onderzoeken wie de wrakken van onder meer Nederlandse marineschepen van de zeebodem heeft gehaald.

Filmploeg
In opdracht van Omroep Max maakte een filmploeg in het najaar van 2016 een documentaire over de Slag in de Javazee, in 1942. Onder meer de marineschepen De Ruyter, Java en Kortenaer zijn toen door de Japanners tot zinken gebracht, met zo'n 1100 opvarenden aan boord.

Bij het maken van de opnamen bleken deze oorlogsgraven te zijn verdwenen. Ze zijn zo goed als zeker gelicht en meegenomen door Aziatische bergers, die geld wilden verdienen met de verkoop van het oude metaal. "De vrees is dat de wrakken tot de laatste bouten in smelterijen zijn verdwenen", zei correspondent Michel Maas in het NOS Radio 1 Journaal.

Nederland nam de verdwijning hoog op. Internationale wetgeving schrijft voor dat oorlogsgraven op zee onaangetast moeten blijven, maar als dat soort graven in internationale wateren liggen is handhaving vrijwel onmogelijk.

NoS
Terug naar boven Ga naar beneden
http://www.tileng.nl
Henri R. Cingoor

Henri R. Cingoor

Aantal berichten : 2328
Registratiedatum : 04-01-09
Woonplaats : Op de oevers van de Kali Brantas

Onderzoek naar rovers wrakken vergeefs, speurwerk in Javazee stopt Empty
BerichtOnderwerp: Re: Onderzoek naar rovers wrakken vergeefs, speurwerk in Javazee stopt   Onderzoek naar rovers wrakken vergeefs, speurwerk in Javazee stopt Icon_minitimeza 13 jan 2018 - 7:09

Heb in 2016 - na bekendmaking door Nederland op de haar zeer bekende en met de vinger wijzende verontwaardigde hoge toon en blablabla - meteen op diverse websites luidkeels verkondigd, dat de verdwijning in 2012 reeds gemeld werd o.a. in diverse vooraanstaande kranten. (Duikers hebben zelfs een filmpje gemaakt van het drukke sloopgebeuren.)

Zowel de Engelse regering alsmede de Nederlandse regering handhaafde echter het motto: "Ik stond erbij, ik keek ernaar" en dumpte het nieuws hierover onder kolong van het bed.

De Malaysische regering nam contact op met de Engelse regering met de mededeling dat hun patrouille boten al diverse keren de ijzerslopers hadden verjaagd, doch onvoldoende capaciteit hadden om dit te blijven doen.

En wederom werd dit nieuws onder de kolong met de sapu geschoven.

Totdat ineens groot alarm werd geslagen en het te laat was en ineens hele "dure" brieven de deur uit werden gejaagd naar nazaten met dit oh zo verschrikkelijk nieuws en dat men alles in het werk zou stellen om de boosdoeners te pakken.... jajaja. Waar haalde men het lef om onze schepen te slopen...foei, bajingan, bangsats zijn jullie slopers allemaal. Wacht maar, ik gasak jou en maak sate kambing van jullie...bla bla bls.

Niet lang na dit bekend maken van het nieuws, kwam - namens Al Jazeera - Step Vaessen met een filmpje genomen in de sloopwijken op Perak Surabaya - met beelden van het te koop aanbieden van "rekwisieten" van het HMS de Ruyter, zoals bijvoorbeeld bestek uit het kombuis en nog diverse andere dingsigheidjes. (Even op Youtube googleen aub),

Intussen wees Nederland - zoals gebruikelijk - met strakke en striemende vingertjes naar Indonesia met de mededeling: Hé jullie lapzwanzen, jullie hadden dit moeten zien toch?

Indonesia op haar beurt zei: Dank je de koekoek. Hebben jullie, Nederland, ons ooit gevraagd dit te doen? Poekie ayam met jullie belanda's sombong.

Waarop aansluitend een dure Nederlandse delegatie in het dure vliegtuig stapte om maar eens te gaan confereren met Indonesia over deze kwestie en dat gebeurde dan ook, namelijk voor een waarschijnlijk een half uurtje en voor de rest van het 3-weeks vakantie gebeuren op kosten van de belastingbetaler, werd her en der de toerist uitgehangen en zelfs aan de kant van de weg in Surabaya een portie rujak cingur genuttigd. Oh ja, er was ook nog ten huize van een kennis van me te Bandung even een korte conferentie geweest met betrekking tot dit gebeuren. (Officieus dan.)

Kortom, het was dus gewoon al zeer voorspelbaar, dat tegen de tijd, dat a.s. februari 3018 (herdenking Slag Javazee 27/28 febr 1942 ) dit nieuws dan exact op tijd en geregisseerd naar buiten wordt gebracht, zodat alles straks in de nasi goreng wajan geschoven kan worden.

Bravo, weer een probleem uit de oudheid opgelost en hup ook dit probleem komt dan naast het probleem van de Backpay te liggen.


Oh. tussen een heleboel haakjes: Meteen na het verontwaardigd luidkeels foei en boe geroep in 2016, heb ik - dank zij de medewerking van een paar vriendjes van me op Madura - foto's in bezit gekregen van ijzerslopers/lassers/bikkelaars en weet ik veel, die druk bezig waren, om oud scheepsijzer te slopen en in stukken te hakken.... Ook deze heb ik geopenbaard op diverse plaatsen op het internet.

Halleluja, ik heb gezegd en verkondigd.

Op naar misschien nog een probleem uit de oude koloniale tijden om die geruisloos op te lossen??? Er zijn er niet veel meer toch en Nederland kan dan eindelijk aan een schone lei beginnen en die verwenste oude koloniale zooi uit de geschiedenis boeken schrappen.

Slaap kindje slaap,
daar buiten loopt een Nederlands schaap.
Een schaap met onschuldige voetjes,
die sust ons allen in slaap heel zoetjes.
Terug naar boven Ga naar beneden
http://www.imexbo.nl
ElEl

ElEl

Aantal berichten : 8018
Registratiedatum : 08-12-08

Onderzoek naar rovers wrakken vergeefs, speurwerk in Javazee stopt Empty
BerichtOnderwerp: Re: Onderzoek naar rovers wrakken vergeefs, speurwerk in Javazee stopt   Onderzoek naar rovers wrakken vergeefs, speurwerk in Javazee stopt Icon_minitimeza 13 jan 2018 - 11:50

Terug naar boven Ga naar beneden
http://www.tileng.nl
Gesponsorde inhoud
Onderzoek naar rovers wrakken vergeefs, speurwerk in Javazee stopt Empty
BerichtOnderwerp: Re: Onderzoek naar rovers wrakken vergeefs, speurwerk in Javazee stopt   Onderzoek naar rovers wrakken vergeefs, speurwerk in Javazee stopt Icon_minitime

Terug naar boven Ga naar beneden
 
Onderzoek naar rovers wrakken vergeefs, speurwerk in Javazee stopt
Terug naar boven 
Pagina 1 van 1

Permissies van dit forum:Je mag geen reacties plaatsen in dit subforum
Indonesië :: Berichten :: Actueel-
Ga naar: