Indonesië

Informatie- en nieuwsforum over Indonesië en Nederlands-Indië
 
IndexKalenderFAQRegistrerenInloggen

Deel | 
 

 J.P. Coenschool wil naam veranderen vanwege koloniaal verleden

Ga naar beneden 
AuteurBericht
ElEl

ElEl

Aantal berichten : 8018
Registratiedatum : 08-12-08

BerichtOnderwerp: J.P. Coenschool wil naam veranderen vanwege koloniaal verleden    di 16 jan 2018 - 17:05

J.P. Coenschool wil naam veranderen vanwege koloniaal verleden

Gepubliceerd: 16 januari 2018 15:25
Laatste update: 16 januari 2018 17:48

De J.P. Coenschool, een openbare basisschool in de Indische Buurt in Amsterdam, verandert binnenkort haar naam omdat de naam van Jan Pieterszoon Coen de laatste jaren steeds meer omstreden is geworden.
Coen was gouverneur-generaal van de Verenigde Oost-Indische Compagnie (VOC) in toenmalig Nederlands-Indië. Historici zijn het vrijwel unaniem met elkaar eens dat hij daar een bloedig koloniaal bewind voerde, waardoor duizenden doden vielen.

"De naam strookt niet meer met de kernwaarden die wij als school hebben", zegt directeur Sylvie van den Akker over het voornemen. Volgens de directeur is de openbare basisschool de enige multiculturele school in de buurt. Daardoor zou de naam niet meer bij hun "uitstraling van tolerantie en verscheidenheid" passen.

De directeur zegt dat het idee voor naamsverandering al meer dan drie jaar onderwerp van gesprek is bij personeel, ouders van leerlingen en buurtbewoners. Dinsdag vertelde ze in een interview met NAP Nieuws voor het eerst over de voorgenomen naamsverandering.

Discussie
Het standbeeld van J.P. Coen in Hoorn is ook al jaren onderwerp van discussie. In 2012 besloot de gemeenteraad het beeld te laten staan, maar met een aangepaste tekst waarbij melding wordt gemaakt van de wandaden.

Wil jij via Whatsapp het belangrijkste en leukste nieuws uit Amsterdam ontvangen? Onze redacteuren houden je elke dag op de hoogte met maximaal drie berichten. Voeg 0683809030 toe aan je contacten en app AMSTERDAM AAN. Je krijgt geen bevestigingsbericht, maar ontvangt binnen 24 uur de eerste update!

Door: ANP
Nu.nl
Terug naar boven Ga naar beneden
http://www.tileng.nl
 
J.P. Coenschool wil naam veranderen vanwege koloniaal verleden
Terug naar boven 
Pagina 1 van 1

Permissies van dit forum:Je mag geen reacties plaatsen in dit subforum
Indonesië :: Diversen :: Praatcafé/Ngobrol-
Ga naar: