Indonesië

Informatie- en nieuwsforum over Indonesië en Nederlands-Indië
 
IndexKalenderFAQRegistrerenInloggen

Deel
 

 Overblijfselen van gesneuvelde Nederlanders in anoniem massagraf

Ga naar beneden 
AuteurBericht
ElEl

ElEl

Aantal berichten : 8018
Registratiedatum : 08-12-08

Overblijfselen van gesneuvelde Nederlanders in anoniem massagraf Empty
BerichtOnderwerp: Overblijfselen van gesneuvelde Nederlanders in anoniem massagraf   Overblijfselen van gesneuvelde Nederlanders in anoniem massagraf Icon_minitimema 22 jan 2018 - 9:08

22 januari 2018 02:36
'Overblijfselen van gesneuvelde Nederlanders in anoniem massagraf'

De restanten van de Nederlanders die om het leven kwamen bij de Slag in de Javazee in 1942, liggen vermoedelijk in een anoniem massagraf. Dat meldt De Telegraaf. De krant baseert zich op een onderzoek door de Indonesische nieuwssite Tirto.id.

Tirto.id sprak met anonieme medewerkers van het bedrijf dat de scheepsresten zou hebben verwerkt én met een grafdelver. Die zou vlakbij de haven van Brondong op Oost-Java grote hoeveelheden menselijke resten hebben begraven.

Karel Doorman
Bij de Slag in de Javazee kwamen ongeveer 900 Nederlandse militairen om het leven, onder wie oorlogsheld Karel Doorman. Hun overblijfselen werden illegaal geborgen. De verdwijning van het zeemansgraf kwam in 2016 aan het licht tijdens een duikexpeditie.  

Vorige week vrijdag werd bekend dat een officieel onderzoek van Nederland en Indonesië geen spoor opleverde van de schepen of daders. De schepen zijn zonder vergunning van de Indonesische autoriteiten op industriële wijze geborgen, aldus het onderzoek. Wie dat heeft gedaan, is niet meer vast te stellen. Op de lokale markt is 'voor zover bekend' bij de Indonesische autoriteiten geen schroot van de schepen aangeboden.

Zeemansgraf voor 900 Nederlandse militairen:

De kruisers Hr. Ms. De Ruyter, de Hr. Ms. Java en de Hr. Ms. Kortenaer vergingen op 27 februari 1942 tijdens de Slag om de Javazee in de oorlog met Japan.
Daarbij kwamen meer dan 900 Nederlandse en ruim 250 Indonesische militairen om het leven.
De verdwijning van het zeemansgraf kwam eind 2016 aan het licht tijdens een duikexpeditie door het Karel Doorman Fonds naar de wrakken. De duikers troffen wel sporen aan en sonaropnamen laten de afdruk van schepen op de zeebodem zien.
De schepen waren het graf van vele honderden opvarenden en ze waren van grote historische waarde voor Nederland.
De overlevenden en nabestaanden zijn geïnformeerd over de verdwijning van de oorlogsgraven. Defensie benadrukt dat het van groot belang is voor overlevenden en nabestaanden om te achterhalen wat er met de schepen is gebeurd.
Het is volgens internationaal recht verboden om oorlogsgraven te schenden, laat staan de schepen te bergen, zonder de toestemming van Nederland. Ook het internationale humanitaire oorlogsrecht beschermt oorlogsgraven.

RTL
Terug naar boven Ga naar beneden
http://www.tileng.nl
ElEl

ElEl

Aantal berichten : 8018
Registratiedatum : 08-12-08

Overblijfselen van gesneuvelde Nederlanders in anoniem massagraf Empty
BerichtOnderwerp: Re: Overblijfselen van gesneuvelde Nederlanders in anoniem massagraf   Overblijfselen van gesneuvelde Nederlanders in anoniem massagraf Icon_minitimema 22 jan 2018 - 9:12


Slopers scheepswrakken brachten resten oorlogshelden in zakken naar verzamelgraf

Harteloos in kuil gedumpt
Door OLOF VAN JOOLEN

22-01-2018, 05:30 in BINNENLAND


BRODONG - Een schokkende ontwikkeling in de zaak van de uit de Javazee verdwenen oorlogswrakken. Een Indonesische onderzoeksjournalist onthult dat de botten van onze zeehelden in een anoniem massagraf zijn terechtgekomen. Volgens het officiële onderzoek is niet duidelijk wat met de resten van schepen en bemanning is gebeurd.

De menselijke resten uit oorlogswrakken die illegaal uit de Javazee zijn gehaald, zouden zijn herbegraven in een anoniem massagraf op Oost-Java. Het ligt vlakbij de havenplaats Brodong waar de wrakken in stukken zijn gesneden.

Dit schrijft de Indonesische nieuwswebsite Tirto.id op basis van eigen onderzoek. Volgens journalist Aqwam Hanifan gaat het om Nederlandse en Britse stoffelijke resten. Onder de geheel en gedeeltelijk illegaal geborgen wrakken zijn de Nederlandse Hr.Ms. De Ruyter, Java en Kortenaer. Ze werden tot zinken gebracht in 1942 tijdens de slag in de Javazee. Negenhonderd opvarenden kwamen om.

Schedels
De journalist sprak met de Indonesiër die op de wal verantwoordelijk was voor het verwerken van de scheepsresten. Aannemer Haji Ghoni bevestigde dat zijn arbeiders tijdens het in stukken snijden van de wrakdelen menselijke resten tegenkwamen. Het zou gaan om schedels, kaakbotten, handen, voeten, heupen en ribben.

„Soms zijn ze er en soms niet”, zei hij. Ghoni vertelde volgens Tirto die botten terug in zee te hebben gegooid. Toen hij een tweede keer met zijn uitlatingen werd geconfronteerd, werd hij zenuwachtig. Twee arbeiders die niet met hun naam op de site wilden, stelden dat ze alle resten aan Ghoni moesten geven.

Ze wisten dat het ging om de stoffelijke resten uit oorlogswrakken omdat tussen de wrakdelen ook munitie, laarzen en granaathulzen werden gevonden.

Typeplaatjes
Op typeplaatjes die de journalist zag, stonden de plaatsnamen Amsterdam en Rotterdam ingeslagen. In het deel van de Javazee waar de bewuste illegale slopers tussen 2014 en 2016 actief waren, liggen gezonken Nederlandse en Britse oorlogsbodems.

De meeste menselijke resten zouden volgens één van de anonieme medewerkers helemaal niet in zee zijn gegooid, maar naar een verzamelgraf zijn gebracht. Dit lag op de Suko begraafplaats, vlak bij het huis van de aannemer. De lokale grafdelver wees de journalist de plek. Menselijke resten zouden in zakken zijn gebracht en op een diepte van minder dan een meter zijn begraven. „Ze kwamen meerdere keren en het was veel”, aldus de grafdelver.

De grote brokken waarin de oorlogsschepen op zee werden gehakt zijn volgens Tirto overgebracht naar een terrein bij de haven van Brondong, op slechts zeven minuten lopen van de begraafplaats. Deze locatie was al langer bekend en werd bezocht door de Nederlandse documentairemaker Kick Stokvis.

Schoongeveegd
Toen de Nederlandse filmploeg begin 2017 ging kijken, was het terrein leeg en zo goed als schoongeveegd.

Tirto.id kreeg als eerste bevestigd dat er daadwerkelijk illegaal geborgen schepen zijn gesloopt. Op verschillende Indonesische websites circuleert beeld waarop de installaties in vol bedrijf zijn. Op dit beeld zijn er verschillende onderdelen zichtbaar die Nederlands lijken. Zoals een anker.

Wie de plek op Google Earth bekijkt, ziet duidelijk een groot bergingsvaartuig liggen. Reconstruerend kwam zowel de Australische duiker en wrakkendeskundige Scott Willan als journalist Aqwam Hanifan uit op de BC Pioneer 88 van bergingsbedrijf PT Jatim Perkas. Een schip varend onder Indonesische vlag, maar feitelijk Chinees eigendom. De bemanning was Chinees en uit een inschrijving bij de lokale Kamer van Koophandel blijkt ook de directeur van PT Jatim Perkas uit China te komen.

Het dossier Javazee valt onder drie Nederlandse ministeries: Defensie, Buitenlandse Zaken en Onderwijs, Cultuur en Wetenschap.

De departementen zeggen via een woordvoerder kennis van de onthullingen te hebben genomen. Omdat ze die nog niet hebben kunnen bestuderen, stellen de ministeries niet te kunnen reageren.

Kamerleden
In de Tweede Kamer is geschrokken gereageerd op de berichten uit Indonesië. Ze staan in schril contrast met de bevindingen uit een onderzoek die minister Bijleveld (Defensie) afgelopen week nog bekend maakte.

Volgens dat onderzoek, waaraan Nederlandse en Indonesische onderzoekers bijna een jaar werkten, viel niet meer vast te stellen wie de schepen heeft geborgen.

„Die brief deed vermoeden dat daders niet gevonden konden worden. Zeer onbevredigend, maar op zichzelf voorstelbaar”, zegt VVD-Kamerlid Bosman. „Deze publicaties in Indonesië en nu in De Telegraaf roepen nieuwe vragen op en een gevoel van grote verontwaardiging.” Bosman hoopt morgen de minister in de Kamer al om opheldering te kunnen vragen.

Ook D66 wil dat het kabinet snel reageert. „Ik wil weten in welke mate deze informatie al was meegenomen in het onderzoek”, aldus Kamerlid Belhaj. „Zo nee, dan wil ik weten of ze bereid zijn dit alsnog te doen in een nader onderzoek.”

Telegraaf
Terug naar boven Ga naar beneden
http://www.tileng.nl
 
Overblijfselen van gesneuvelde Nederlanders in anoniem massagraf
Terug naar boven 
Pagina 1 van 1

Permissies van dit forum:Je mag geen reacties plaatsen in dit subforum
Indonesië :: Berichten :: Actueel-
Ga naar: