Indonesië

Informatie- en nieuwsforum over Indonesië en Nederlands-Indië
 
IndexKalenderFAQRegistrerenInloggen

Deel | 
 

 Indiëmonument Schagen krijgt nieuwe plaats

Ga naar beneden 
AuteurBericht
ElEl

avatar

Aantal berichten : 8018
Registratiedatum : 08-12-08

BerichtOnderwerp: Indiëmonument Schagen krijgt nieuwe plaats   ma 19 maa 2018 - 12:20

Indiëmonument Schagen krijgt nieuwe plaats

Gepubliceerd: 19-03-2018 | 12:00:00

Laatst gewijzigd: 19-03-2018 | 11:45:10

Op dinsdag 13 maart is de aanleg van de nieuwe plaats voor het Indiëmonument gestart. Deze nieuwe plek voor het monument is in nauwe samenwerking met omwonenden overeengekomen. Hiervoor was het noodzakelijk om een gedeelte van het aanwezige groen te verwijderen. Na plaatsing van het monument wordt nieuw groen aangeplant, zodat het gehele plantsoen weer mooi is aangekleed. Op woensdag 25 april om 16:00 uur onthult burgemeester Marjan van Kampen het monument opnieuw.

Nieuwe plaats

De plaquette heeft eerst in de hal van het gemeentehuis aan de Markt 18 gehangen en is later verplaatst naar de hal van het gemeentehuis aan de Laan 19 in Schagen. Na de laatste verbouwing van het gemeentehuis is de plaquette verwijderd en opgeslagen. Op 7 november 2017 heeft de gemeenteraad besloten om de plaquette een nieuwe plaats te geven. Deze nieuwe plaats is naast het monument ’40-’45 op de Nieuwe Laagzijde. Hierdoor ontstaat een gezamenlijke plek om te herdenken, en stil te staan bij het verleden.

Indiëmonument

In 1950 heeft de gemeente Schagen van de gerepatrieerde militairen uit het voormalige Nederlands Indië een plaquette ontvangen. Deze plaquette is overhandigd als dank voor de steun van het gezamenlijk thuisfront van de gemeente Schagen. Dit monument is ook bestemd ter nagedachtenis aan alle militairen in dienst van het Nederlands Koninkrijk, die na de Tweede Wereldoorlog in het voormalig Nederlands Indië zijn omgekomen. Daarnaast is het een tastbare herinnering aan degenen die in het voormalig Nederlands-Indië hebben gestreden voor de vrijheid van het Nederlands Koninkrijk. Ook heeft dit monument een geschiedkundig belang, omdat nooit mag worden vergeten dat er ook in het voormalig Nederlands-Indië voor de vrijheid van het Nederlands Koninkrijk is gestreden.

“Vrijheid is een zeer belangrijk goed, maar er mag niet vergeten worden dat hiervoor hard is gestreden en offers zijn gebracht. Niet alleen is dit monument van belang als een stuk erkenning voor de oorlogsveteranen uit die tijd, maar het laat ook zien dat vrijheid niet iets vanzelfsprekend is. Onze jeugd groeit op in vrijheid, maar mag ook zien wat deze vrijheid heeft gekost”, licht burgemeester Marjan van Kampen toe.

Schagen FM
Terug naar boven Ga naar beneden
http://www.tileng.nl
 
Indiëmonument Schagen krijgt nieuwe plaats
Terug naar boven 
Pagina 1 van 1

Permissies van dit forum:Je mag geen reacties plaatsen in dit subforum
Indonesië :: Diversen :: Praatcafé/Ngobrol-
Ga naar: