Indonesië
Wilt u reageren op dit bericht? Maak met een paar klikken een account aan of log in om door te gaan.

Indonesië

Informatie- en nieuwsforum over Indonesië en Nederlands-Indië
 
IndexLaatste afbeeldingenRegistrerenInloggen

 

 6-23 oktober 2009: Indische historie in stadhuis Apeldoorn

Ga naar beneden 
2 plaatsers
AuteurBericht
LL
Admin
LL


Aantal berichten : 1026
Registratiedatum : 07-12-08

6-23 oktober 2009: Indische historie in stadhuis Apeldoorn Empty
BerichtOnderwerp: 6-23 oktober 2009: Indische historie in stadhuis Apeldoorn   6-23 oktober 2009: Indische historie in stadhuis Apeldoorn Icon_minitimedi 8 sep 2009 - 18:21

Indische historie in stadhuis
door David Levie. dinsdag 08 september 2009 | 08:00


APELDOORN - Het Apeldoornse stadhuis is tussen 6 en 23 oktober het decor van de tentoonstelling 'Linggadjati, brug naar de toekomst'. De titel verwijst naar het Javaanse dorp waar Nederlandse bestuurders en onafhankelijkheidsstrijders uit de Gordel van Smaragd kort na de oorlog de basis legden voor de latere onafhankelijkheid van Indonesië. De expositie is een initiatief van de Stichting Indisch Erfgoed Nederland en was eerder te zien in de Indonesische hoofdstad Djakarta.

Binnenkort krijgen de 28 panelen met daarop de betrekkingen tussen Nederland en Nederlandsch Indië/Indonesië een permanente plaats in het museum van Linggadjati.

Op zich is dat laatste bijzonder, want de tentoonstelling is zowel door Indonesië als Nederland aanvaard. Beide landen hebben zo hun eigen visie op hun wederzijdse geschiedenis en sommige zaken liggen politiek gevoelig. De oorlog in Atjeh aan het begin van de vorige eeuw met daarin de rol van generaal Van Heutz en de zogeheten Politionele Acties die aan de onafhankelijkheid vooraf gingen zijn daar met de kwestie Nieuw Guinea voorbeelden van.

In Linggadjati kwamen Nederlandse topbestuurders en latere Indonesiërs met elkaar tot een akkoord dat de onafhankelijkheid van de kolonie moest inluiden. De eerste besprekingen hadden plaats in het St Hubertus Slot op de Hoge Veluwe, de afronding had in Linggadjati plaats.

De huidige leiders in Indonesië verlenen Linggadjati een steeds belangrijkere status. De begeleidende tekst op de panelen is in het Nederlands opgesteld en door de in Apeldoorn wonende Indonesische dichter Sitor Situmorang vertaald in het Bahasa. ,,We zijn blij dat we vanuit Apeldoorn een kleine bijdrage hebben kunnen leveren aan een betere verstandhouding tussen Nederland en Indonesië'', zegt Ralph Kneefel. De voorzitter van de Stichting Indisch Erfgoed woont net als de andere bestuursleden in Apeldoorn, dat op 5 oktober Indonesische hoogwaardigheidsbekleders ontvangt wanneer in het stadhuis de tentoonstelling officieel wordt geopend. Een dag later gaan de deuren open voor het publiek.

Tot voor kort was de stichting van Ralph Kneefel een Apeldoornse organisatie. ,,Nu werken we landelijk. In de afgelopen jaren hebben we een uitstekende relatie opgebouwd met de heer Habibi, de Indonesische ambassadeur in Nederland. Op zijn voorspraak is er op 28 september een symposium over Linggadjati. Plaats van samenkomst is de Koninklijke Bibliotheek in Den Haag.''

de Stentor
Terug naar boven Ga naar beneden
http://www.tileng.nl
wujud
Admin
wujud


Aantal berichten : 1008
Registratiedatum : 08-12-08

6-23 oktober 2009: Indische historie in stadhuis Apeldoorn Empty
BerichtOnderwerp: Re: 6-23 oktober 2009: Indische historie in stadhuis Apeldoorn   6-23 oktober 2009: Indische historie in stadhuis Apeldoorn Icon_minitimema 5 okt 2009 - 11:19

OPENING TENTOONSTELLING "LINGGADJATI: BRUG NAAR DE TOEKOMST"
5 oktober 2009

Op maandag 5 oktober 2009 wordt om 16:00 uur door de burgemeester van Apeldoorn Fred de Graaf de tentoonstelling "Linggadjati: brug naar de toekomst" geopend.

Deze tentoonstelling - die t/m 23 oktober is te bezichtigen in het stadhuis van Apeldoorn - is een onderdeel van het project over de onderhandelingen tussen de Indonesische en Nederlandse regering die in 1946 in Lingga(r)jati (midden Java) plaatsvonden en resulteerden in het Akkoord van Linggadjati.
De Stichting Indisch Erfgoed heeft dit project uitgevoerd op verzoek van de Stichting Vrienden van Linggarjati (SVL). De realisering is mogelijk dankzij de subsidie van de Stichting Het Gebaar.

Met het project wordt niet alleen aandacht gevraagd voor een bijzondere gebeurtenis in de gemeenschappelijke Nederlandse/Indonesische geschiedenis, maar ook voor sleutelfiguur Soetan Sjahrir die beschouwd kan worden als de founding father van de Indonesische democratie.

Fotoboek en dvd
Behalve deze panelententoonstelling heeft Stichting Indisch Erfgoed ook een fotoboek en een dvd uitgebracht. De tentoonstelling en het fotoboek plaatsen Linggadjati in de brede context van de groei van Indonesië naar een onafhankelijke staat. Op de dvd belicht het leven en de politieke activiteiten van Soetan Sjahrir. Beide producties worden op 5 oktober gepresenteerd.

6-23 oktober 2009: Indische historie in stadhuis Apeldoorn 3982925913_660c0b7107_m
Het fotoboek "Linggadjati, brug naar de toekomst : Soetan Sjahrir als een van de grondleggers van het vrije Indonesië" is een uitgave van KIT Publishers en kost € 17,50 (103 p.; ISBN 978-94-6022-048-7).
De dvd "Sjahrir : een grondlegger van het onafhankelijke Indonesië" (44 minuten; een productie van Vamanos - A Filmcompany Adapted) kost € 12,50 en is te bestellen via 06 407 218 61.

Indonesische versie
De panelententoonstelling in Apeldoorn is Nederlandstalig. Er is ook een Indonesische versie gemaakt, getiteld "Linggarjati: jembatan menuju masa depan".
Stichting Indisch Erfgoed heeft deze Indonesische panelen overhandigd aan de Indonesische ambassadeur J.E. Habibie in Den Haag, waar ze in ontvangst zijn genomen door het Indonesische Ministerie van Buitenlandse Zaken.
De expositie zal permanent te zien zijn in museum "Gedung Perundingan" in Lingga(r)jati.


Programma maandag 5 oktober
16:00 uur
Ontvangst van de gasten in het stadhuis van Apeldoorn

16:30 uur
a. Welkom door Ralph Kneefel, voorzitter van Stichting Indisch Erfgoed
b. Lezing door mw mr. Joty ter Kulve-van Os, adviseur van de Stichting Vrienden van Linggarjati
c. Lezing door Ad van Liempt, chef van de afdeling Geschiedenis van de NPS-televisie
d. Opening van de tentoonstelling door de burgemeester van Apeldoorn mr. Fred de Graaf
e. Overhandiging van het boek en de dvd door Dries Knoppien, voorzitter van de Stichting Vrienden van Linggarjati

17:00 uur
Bezichtiging van de tentoonstelling onder het genot van een drankje en hapje

17:30 uur
Vertoning dvd in zaal S16

18:30 uur
Einde


http://www.indischerfgoedapeldoorn.nl/
Terug naar boven Ga naar beneden
https://indonesie.actieforum.com
LL
Admin
LL


Aantal berichten : 1026
Registratiedatum : 07-12-08

6-23 oktober 2009: Indische historie in stadhuis Apeldoorn Empty
BerichtOnderwerp: Re: 6-23 oktober 2009: Indische historie in stadhuis Apeldoorn   6-23 oktober 2009: Indische historie in stadhuis Apeldoorn Icon_minitimema 5 okt 2009 - 16:01

Hieronder de lezing die mw. Jotu ter Kulve heeft gehouden:

Dames en Heren

Kan een land ontsnappen aan zijn verleden Neen. Kunnen we dat verleden vergeten, Neen. Maar we kunnen er wel lessen uit trekken.

De overeenkomst van Linggajati ,die door de Nederlanders en Indonesiërs werd gesloten in 1946 en waarbij Indonesië de facto werd erkend zal de geschiedenis in gaan als : Good governance en mediation.De Overeenkomst werd gedragen door Staatsmannen van beide landen, die beiden bereid waren een ware ontmoeting te hebben. Sommigen van hen hebben daar in hun privé en publieke leven een dure prijs voor betaald.

Het probleem van internationale conferenties ook heden ten dage zit meestal niet in de dikke dossiers, die op tafel liggen, maar in de heren en dames die rondom de tafel zitten. In dat opzicht is Linggajati ook vandaag nog relevant. Een les geleerd.

Linggajati een brug naar de toekomst. Dat kan alleen als de peilers die de brug ondersteunen solide pijlers zijn. En dat kan weer alleen als we niet weglopen van ons koloniaal verleden.

Na zestig jaar zijn beide landen nu rijp de brug te slaan naar de toekomst. Dat bleek uit het seminar georganiseerd door Het Indonesische Ministerie ANRI, het KoninklijkNederlands Archief, Stichting, Vrienden van Linggajati en Stichting Erfgoed Apeldoorn.

Mevrouw Upik Parvati Syahrir,dochter van de grote Indonesische staatsman Sutan Syahrir vertelde de aanwezigen op het seminar, Nederlanders, Indonesiërs, Indische mensen, over het leed haar vader en gezin aangedaan door haar eigen landgenoten. Hoe haar vader zonder proces jaren in de gevangenis van Madioen gevangen is gezet..Het feit dat de Indonesiërs Upik Syahrir naar de conferentie in den Haag hebben afgevaardigd ,laat m.i. zien wat een democratisch land ze zijn. Openheid over het verleden ook als het pijn doet.

Mevrouw Syahrir had de bescheidenheid om niet te vertellen dat de Nederlandse overheid in 1933 de jonge Syahrir, die terug keerde uit Nederland waar hij studeerde, eveneens zonder proces naar een onguur, ongezond gebied, moerassen en oerwoud in Papua Nieuw Guinea te verbannen.

Zij vertelde hoe haar vader ondanks alle onrecht hem aangedaan kon vergeven en kon blijven geloven in zijn land Indonesië. Een groot man die zijn hele leven trouw bleef aan zijn morele, internationale, sociale principes werd evenals een andere grote vrijheidstrijder Mandela tot het uiterste beproefd.
Maar ook een vader die dol veel van zijn vrouw en kinderen hield. Upik vertelde me , toen ze met haar familie weer een lange reis moest maken om haar vader in de gevangenis in Madioen te bezoeken., dat op een van deze bezoeken een tante was meegegaan. Bij de uitgang van de gevangenis merkte ze dat ze iets in de cel had laten liggen. Toen ze de cel van Syahrir binnen ging vond ze hem met een foto van de kinderen in handen in tranen.

Er was geen persoon in de zaal, die droge ogen had. Ze kreeg een staande ovatie. Nederlanders, Indonesiërs, Indo’s ik denk dat we ons allemaal in haar herkenden.
Mevrouw Upik Syarir in al haar eenvoud en gratie hield ons die ochtend les 3 voor. Heling zet zich in tussen landen en personen als we ons verleden in de ogen kunnen kijken. Eerlijk zijn en zonder bitterheid omkijken,samen een nieuwe toekomst willen bouwen.

Dames en Heren het boekje van Oeroeg wordt in de komende weken gratis uit gedeeld in Nederland. 1 Miljoen exemplaren. Oeroeg gaat over Nederlands- Indië. Hella Haase schreef het in 1946. Sindsdien zijn Hella Haase en wij geëvolueerd, geëmancipeerd. White is niet meer alleen beautifull, Black ,Brown we tellen allemaal mee. Anno 2009 willen we juist wegen vinden om de multiculturele samenleving te doen slagen. Is het besef door gedrongen dat we van binnen allemaal hetzelfde zijn. We willen allemaal erkenning, gehoord worden respect hebben en geven.

Misschien is de tijd nu gekomen een bladzij van de geschiedenis om te slaan. Is de tijd aangebroken Nederland de 21ste eeuw binnen te loodsen. Onze jeugd ook te vertellen over onze koloniale samenleving ; een mengcultuur.Over de dekolonisatie, Linggajati , het leven van de Indonesische Founding Fathers en onze eigen grote staatsmannen, die in Linggajati aanwezig waren. Schermerhorn, prof Sander, van Mook.

D.m.v. Sutan Syahrir, Linggajati , kan onze jeugd kennis maken met het moderne multiculturele Indonesië. Een immens land, van 7000 eilanden, 300 talen en culturen, een trotse democratie, die ook economisch het uitstekend doet , een vooraanstaande positie bekleedt in de Asean. Een trots Indonesië, dat telkens ook alle natuur rampen weet te overleven.

Dames en Heren Nederland heeft zijn eigen Mandela gevonden: Sutan Syahrir . Hij is de brug naar de toekomst. Het is dan ook met grote vreugde dat ik vandaag aanwezig kan zijn bij de opening van deze historische tentoonstelling, die, hoop ik in alle scholen in Nederland te zien zal zijn.

Joty ter Kulve, Wassenaar ,5-10-2009
Terug naar boven Ga naar beneden
http://www.tileng.nl
Gesponsorde inhoud





6-23 oktober 2009: Indische historie in stadhuis Apeldoorn Empty
BerichtOnderwerp: Re: 6-23 oktober 2009: Indische historie in stadhuis Apeldoorn   6-23 oktober 2009: Indische historie in stadhuis Apeldoorn Icon_minitime

Terug naar boven Ga naar beneden
 
6-23 oktober 2009: Indische historie in stadhuis Apeldoorn
Terug naar boven 
Pagina 1 van 1
 Soortgelijke onderwerpen
-
» Expositie Indische dekolonisatie in Haags stadhuis >> 15 t/m 26 febr 2010
» 21 augustus 2009: Tempo Doeloe kleurt centrum Apeldoorn
» 18 oktober 2009: Yvonne Keuls vertelt
» 21 oktober 2009: Wat is de VOC-mentaliteit? Debat
» 5 oktober 2013: Onthulling standbeeld Indische Tantes

Permissies van dit forum:Je mag geen reacties plaatsen in dit subforum
Indonesië :: Berichten :: Uit-Agenda-
Ga naar: