Indonesië
Wilt u reageren op dit bericht? Maak met een paar klikken een account aan of log in om door te gaan.

Indonesië

Informatie- en nieuwsforum over Indonesië en Nederlands-Indië
 
IndexLaatste afbeeldingenRegistrerenInloggen

 

 Malaria eist ieder jaar een miljoen levens

Ga naar beneden 
4 plaatsers
AuteurBericht
wu

wu


Aantal berichten : 6613
Registratiedatum : 08-12-08

Malaria eist ieder jaar een miljoen levens Empty
BerichtOnderwerp: Malaria eist ieder jaar een miljoen levens   Malaria eist ieder jaar een miljoen levens Icon_minitimedo 17 dec 2009 - 9:23

Malaria eist ieder jaar een miljoen levens
donderdag 17 december 2009 | 08:50 | Laatst bijgewerkt op: donderdag 17 december 2009 | 08:56



Serious Request zamelt met het Rode Kruis elk jaar geld in voor een stille ramp. Dit jaar is dat malaria.

Deze ziekte wordt veroorzaakt door parasieten die door muggen worden overgebracht. Elk jaar sterven wereldwijd één miljoen mensen aan malaria; elke dertig seconden een kind.

De opbrengst van het Glazen Huis is bestemd voor de Hang Up, Keep Up campagne van het Rode Kruis. Malaria is relatief eenvoudig te bestrijden met muskietennetten, stelt de hulporganisatie. Al voor 5 euro koopt het Rode Kruis een klamboe die een heel gezin kan beschermen.

Sinds 2002 heeft het Rode Kruis wereldwijd 12 miljoen netten gedistribueerd. Daarmee zijn volgens de hulporganisatie meer dan 289.000 sterfgevallen voorkomen en 17,5 miljoen mensen beschermd. Even belangrijk als de verspreiding van de netten (Hang Up), is voorlichting en controle door lokale vrijwilligers (Keep Up).

Malaria staat vooral bekend als een Afrikaans probleem. 90 procent van de dodelijke slachtoffers van malaria valt in Afrika. Maar ook in Indonesië is malaria een groot gevaar voor de gezondheid. Er sterven jaarlijks 30.000 tot 40.000 mensen aan malaria.

Meer dan 150 van de 240 miljoen Indonesiërs lopen het risico de ziekte te krijgen. In Zuid-Oost Azië woont 62 procent van de wereldbevolking die kans heeeft malaria tropicana, de gevaarlijkste vorm van malaria, op te lopen: 28 procent leeft in Afrika.

Volgens het Rode Kruis wordt jaarlijks bij 15 miljoen Indonesiërs klinische malaria geconstateerd. Maar omdat slechts 20 procent van de bevolking met malariasymptomen naar een kliniek van de overheid gaat, is de ware omvang onduidelijk. De ziekte lijkt de afgelopen jaren bovendien in ernst en omvang te zijn toegenomen omdat de malariaparasiet resistent is geworden voor medicijnen.

Het Indonesische Rode Kruis wil de malariacampagne graag uitbreiden naar het oosten van het land. Oost-Indonesië is moeilijker bereikbaar en de mensen zijn er minder toegankelijk. Het plan ligt klaar, de vrijwilligers zijn er, maar wat nog ontbreekt zijn de muskietennetten. Oftewel: het geld. De hoop is gevestigd op Serious Request.


de Stentor
Terug naar boven Ga naar beneden
https://indonesie.actieforum.com
wu

wu


Aantal berichten : 6613
Registratiedatum : 08-12-08

Malaria eist ieder jaar een miljoen levens Empty
BerichtOnderwerp: Re: Malaria eist ieder jaar een miljoen levens   Malaria eist ieder jaar een miljoen levens Icon_minitimedo 17 dec 2009 - 9:41

De rilling van de tropen
door Maaike Borst. donderdag 17 december 2009 | 08:49 | Laatst bijgewerkt op: donderdag 17 december 2009 | 08:52


Bobby hoost met een emmer water uit het sloepje waarmee hij elke dag naar een grote vissersboot peddelt.
De Indonesiër brengt de nachten door op zee, bij het licht van een lamp die op het water schijnt om vissen te lokken.

Thuis in het dorp slapen zijn vrouw en dochter. Onder een klamboe.

De 29-jarige Bobby kreeg voor het eerst malaria toen hij 21 was. Sindsdien keert 'de rilling van de tropen' regelmatig terug. Soms één, soms twee keer per maand. Dan heeft hij koorts en hoofdpijn, zo erg dat hij soms met zijn hoofd tegen de muur bonkt en moet overgeven.

De Nederlanders vreesden de ziekte al toen ze in de 19de eeuw naar het eiland Billiton - Belitung in het Maleis - kwamen om tinerts te winnen. Er heerste een koorts, de 'Bataviase koorts'. Veel Indonesische arbeiders werden ziek en overleden.

Ook nu sterven mensen op Belitung, een eiland aan de oostkant Sumatra, aan de tropenkoorts malaria. De ernstigste en meest voorkomende variant - malaria tropicana - kan nog steeds levensgevaarlijk zijn. Op Belitung sterven vijf op de duizend inwoners jaarlijks aan malaria.

Als Bobby gezond is, spaart hij om zijn ziekbed te kunnen betalen. Soms lukt dat niet. Dan moet hij spullen verkopen of bij zijn moeder eten.

De vissersboot waarop Bobby werkt, vaart aan het eind van de middag de zee op. Weg van het witte strand waar het naar vis ruikt, langs de vele groene eilandjes naar het open water. Onderweg springen de vissen al naar de witte lamp.

Op een van die eilandjes woonde moeder Salehah tien jaar geleden met haar kinderen. Haar enige dochter Yana (3) werd ziek toen haar man drie dagen met de boot weg was om te vissen. Toen ze in het ziekenhuis malaria constateerden, was het al te laat.

Twee jaar geleden stierf ook haar 22-jarige zoon Megaputra aan malaria. Hij was visser en - na het vertrek van zijn vader - de kostwinner van het gezin.

Vroeger was het enige medicijn dat Salehah gebruikte 'terongali', een drankje van een geneeskrachtige wortel. Toen Yana ziek werd, vertelden buren horen dat het weleens malaria zou kunnen zijn.

Ze had geen idee. Laat staan dat ze wist dat het muggen waren die de ziekte verspreiden.

Salehah kreeg haar eerste klamboe in 2006 van het Rode Kruis. Voorlichting is volgens het Rode Kruis essentieel. Mensen kiezen soms voor traditionele geneeswijzen. Soms zijn ze bang dat het insecticide op de klamboe giftig is.

Als Bobby en zijn vrouw hun klamboe uitvouwen, is hun huisje meteen gevuld. Op de vraag of Bobby wel eens bang is dat hij niet meer beter wordt, antwoordt hij ontwijkend dat hij naar de kliniek in het dorp kan gaan. Daar geven ze sinds vorig jaar gratis medicijnen tegen malaria. Medicijnen die anders voor Bobby te duur zijn.

Die kliniek deelt ook klamboes uit, maar alleen aan mensen die al malaria hebben. De meeste zieken krijgen van de doktoren een medicijnenkuur van drie dagen.

De ernstig zieken gaan naar het ziekenhuis in de hoofdstad, Tanjung Pandang. Daar ligt Rini, een jonge vrouw van 26, aan het infuus.

Drie dagen geleden begon ze ineens heel erg te rillen. Ze kreeg hoge koorts en moest braken. De traditionele dorpsgenezer stuurde haar naar de kliniek, die haar naar het ziekenhuis stuurde. Malaria tropicana is de diagnose: na een dag in het ziekenhuis gaat het beter.

Maar Rini blijft bang. Sommige malariaparasieten blijven achter in de lever en kunnen nieuwe aanvallen veroorzaken, zoals bij Bobby.

Die gaat laat in de middag de zee op en keert pas in de vroege ochtend terug.

Een paar jaar geleden voer Bobby op een grotere boot waar het werk zwaarder was en hij meer geld verdiende. Maar door de fysieke aanslag kwam zijn malaria ook vaker terug. Hij moest kiezen voor lichter werk op een kleinere vissersboot.

De visserij is een van de belangrijkste inkomstenbronnen op Belitung. De andere tak waar de economie op drijft zijn de tinmijnen, ooit aangeboord door de Nederlanders. De afgegraven mijnen laten diepe gaten achter die vollopen met water. Vliegend over Belitung zie je honderden van die grijsbruine poelen.

Het zijn ideale broedplaatsen voor de muggen. Ook de klimaatverandering vergroot het aantal muggen. Door hevigere buien in het regenseizoen blijft meer water staan en de zeespiegelstijging maakt het moeras op het eiland groter.


de Stentor
Terug naar boven Ga naar beneden
https://indonesie.actieforum.com
Kesasar

Kesasar


Aantal berichten : 2586
Registratiedatum : 03-01-09
Woonplaats : Selandia Baru

Malaria eist ieder jaar een miljoen levens Empty
BerichtOnderwerp: Re: Malaria eist ieder jaar een miljoen levens   Malaria eist ieder jaar een miljoen levens Icon_minitimedo 17 dec 2009 - 18:46

Even als een aanvullende bijdrage, las in de krant hier dat ze nu in Thailand een srtain van malaria hebben die drug resistant is, zo met zo veel mensen die daar op vacantie gaan kijken we de volgende epidemie in de ogen (it was just a matter of time) si K.
Terug naar boven Ga naar beneden
ElEl

ElEl


Aantal berichten : 8018
Registratiedatum : 08-12-08

Malaria eist ieder jaar een miljoen levens Empty
BerichtOnderwerp: Re: Malaria eist ieder jaar een miljoen levens   Malaria eist ieder jaar een miljoen levens Icon_minitimevr 18 dec 2009 - 9:46

Serious Request in Indonesië
3FM-dj Paul Rabbering een malariagebied in Indonesië ter voorbereiding op Serious Request, dat vrijdag van start gaat.

Zie de video

18 december 2009| Bron: NU.nl/Corrino Media Group | ©️ NU.nl/Corrino Media Group
Terug naar boven Ga naar beneden
http://www.tileng.nl
indofiel

indofiel


Aantal berichten : 92
Registratiedatum : 17-09-09

Malaria eist ieder jaar een miljoen levens Empty
BerichtOnderwerp: Re: Malaria eist ieder jaar een miljoen levens   Malaria eist ieder jaar een miljoen levens Icon_minitimevr 18 dec 2009 - 11:04

Als aanvulling op de bovenstaande video...

De 30-jarige dj bezocht in november een malariagebied in Indonesië ter voorbereiding op de actie van het radiostation. Dat deed hij samen met het Rode Kruis, dat traditiegetrouw ieder jaar het Serious Request-geld ontvangt. NU.nl reiste mee.

Meer: http://www.nu.nl/algemeen/2146942/mensen-met-malaria-makkelijk-helpen.html
Terug naar boven Ga naar beneden
Gesponsorde inhoud





Malaria eist ieder jaar een miljoen levens Empty
BerichtOnderwerp: Re: Malaria eist ieder jaar een miljoen levens   Malaria eist ieder jaar een miljoen levens Icon_minitime

Terug naar boven Ga naar beneden
 
Malaria eist ieder jaar een miljoen levens
Terug naar boven 
Pagina 1 van 1
 Soortgelijke onderwerpen
-
» Strijd tussen mens en dier eist vaker levens
» Treinongeluk Indonesië eist levens
» Busongeluk Indonesië eist 13 levens
» Noodweer eist zeker 25 levens op Java
» Giftig afval net zo dodelijk als malaria

Permissies van dit forum:Je mag geen reacties plaatsen in dit subforum
Indonesië :: Berichten :: Algemeen-
Ga naar: