Indonesië
Wilt u reageren op dit bericht? Maak met een paar klikken een account aan of log in om door te gaan.

Indonesië

Informatie- en nieuwsforum over Indonesië en Nederlands-Indië
 
IndexLaatste afbeeldingenRegistrerenInloggen

 

 Sloppentoerisme in Jakarta, Aanvulling op leefbudget van anderhalve euro per dag

Ga naar beneden 
AuteurBericht
Paradijsvogel

Paradijsvogel


Aantal berichten : 37
Registratiedatum : 14-09-09

Sloppentoerisme in Jakarta, Aanvulling op leefbudget van anderhalve euro per dag Empty
BerichtOnderwerp: Sloppentoerisme in Jakarta, Aanvulling op leefbudget van anderhalve euro per dag   Sloppentoerisme in Jakarta, Aanvulling op leefbudget van anderhalve euro per dag Icon_minitimedi 12 jan 2010 - 13:02

[b]Jakarta- Toeristen kunnen in Jakarta een kijkje nemen in een heuse sloppenwijk en op de thee gaan bij iemand die onder de armoedegrens leeft. De opbrengst wordt in de buurt gestoken, aldus initiatiefnemer Ronny Poluan.
De straatjes van Luar Batang zijn nauw, kinderen rennen op blote voeten rond, moeders staan met hun baby's in de 'slendang' te kletsen. De meeste mensen in deze sloppenwijk leven van anderhalve euro per dag of minder. Stromend water en riolering ontbreken, de meeste vaders zijn dagloner of werkloos.
Joanne en Ken Higgins zitten wat onwennig achter het huis van de 38 jarige Sri, die zoals veel Indonesiërs geen achternaam heeft. De meegebrachte flesjes 'thebotol', gebottelde thee, worden leeggedronken.
De Australiërs lopen mee met een tour door de sloppenwijken van Jakarta. De stoeltjes zijn gammel, de stank van de rivier is ondraaglijk. Sri heeft geen ventilator, laat staan airconditioning. Haar maandelijkse inkomen ligt rond de 75 euro.
De blanke bezoekers trekken veel aandacht, het duurt niet lang of een grote groep kinderen zwermt om de toeristen heen.

Rijke mensen

Moeder Yati staat op een hoek te kijken. Dat blanken speciaal naar de wijk komen om armoede te zien stoort haar niet, integendeel: ze vindt het leuk, het brengt leven in de brouwerij. De problemen die Yati heeft zijn niet op te lossen door wat bezoekjes van rijke mensen zegt ze: ,, Wij willen werk, goede scholing en de prijs van rijst moet naar beneden."
Het verschil tussen arm en rijk is groot in Jakarta. In de schaduw van luxueuze shoppingmalls liggen enorme sloppenwijken, waarin meer dan de helft van de bevolking woont. Volgens de Verenigde Naties leeft ruim de helft van de 245 miljoen inwoners van Indonesië van minder dan anderhalve euro perdag. 35 miljoen mensen moet rondkomen van minder dan vijftig cent per dag. Met een werkloosheid van tien procent behoort de archipel tot een van de armste landen in Zuid Oost Azië.
Ronny Poluan probeert met zijn rondleiding door de armste wijken van Jakarta iets te doen aan deze oneerlijke verdeling. ,, De regering probeert Indonesië op zijn mooist te presenteren aan de toeristen, maar niets is minder waar. Er zijn hier zoveel arme mensen.´´
Door ontmoetingen te realiseren tussen arm en rijk hoopt hij dat er een band ontstaat tussen de twee groepen. ,, Rijke mensen kunnen de armen helpen, maar andersom ook. Arme mensen zijn vaak veel sterker dan rijken.``
De iets meer dan 35 euro perpersoon, die Poluan rekent voor deelname aan de tochten wil hij investeren in de buurten die hij bezoekt. Een afbraakpand in Luar Batang moet worden omgebouwd tot een buurthuis voor kinderen, maar ook droomt hij van een school en een gezondheidscentrum. De mensen die hun deuren openen voor toeristen krijgen nu een kleine vergoeding van Poluan.

Dierentuin

Wardah Hafidz van het Armenconsortium in Jakarta noemt de rondleiding dor de slopenwijken stuitend , ,, Het is toch geen dierentuin? Hierdoor gaan mensen bedelen, hierdoor verwachten arme mensen dat ze alleen maar hun hand op hoeven te houden wanneer ze blanke mensen zien.´´ Het lost volgens Hafidz niets op. ,, Mensen verliezen hun gevoel van eigenwaarde voor een beetje geld. Er zijn tal van andere manieren om armoede te bestrijden.´´
Voor de 42 jarige Eny was Poluans gift genoeg om een gedeelte van het schoolgeld voor een van haar zes kinderen te betalen. Ze ontving al vier keer blanke toeristen in haar raamloze eenkamerwoning.
Verlegen kijkt Eny naar de 52 jarige Joanne Higgins, die naast haar op de grond zit. Uit de kieren van de vloer komt de stank van de open riolering omhoog.
De armoede die Higgins vandaag heeft gezien is vreselijk, zegt ze. ,, Het is voor mij belangrijk dit met eigen ogen te zien.´´ Dat haar luxueuze hotel per nacht meer kost dan Eny als maand inkomen heeft, is wrang, maar onvermijdelijk.´
Boven het huis van Eny pakken dreigende wolken zich samen, een tropische regenbui zal binnen een mum van tijd losbarsten. Voor Higgins het teken om richting het hotel te gaan.
Voor Eny betekent de regenstorm niet alleen een potentiele overstroming, maar ook liters gratis water waarmee zij haar was kan doen, haar huis kan schoonmaken en een douche kan nemen.

door Ester de Jong NHD
Terug naar boven Ga naar beneden
http://www.mariniersnieuwguinea61-62.nl
 
Sloppentoerisme in Jakarta, Aanvulling op leefbudget van anderhalve euro per dag
Terug naar boven 
Pagina 1 van 1
 Soortgelijke onderwerpen
-
» Twee vragen aan stad: 279 euro
» Bronbeek bestaat anderhalve eeuw
» Oisterwijker wil alsnog 10.000 euro
» Wat vindt een wokspecialist van een bak nasi van 2,49 euro?
» Retourtje Indonesië voor 10.000 euro

Permissies van dit forum:Je mag geen reacties plaatsen in dit subforum
Indonesië :: Berichten :: Algemeen-
Ga naar: