Indonesië
Wilt u reageren op dit bericht? Maak met een paar klikken een account aan of log in om door te gaan.

Indonesië

Informatie- en nieuwsforum over Indonesië en Nederlands-Indië
 
IndexLaatste afbeeldingenRegistrerenInloggen

 

 Doorzichtige garnaal ontdekt

Ga naar beneden 
3 plaatsers
AuteurBericht
wu

wu


Aantal berichten : 6613
Registratiedatum : 08-12-08

Doorzichtige garnaal ontdekt Empty
BerichtOnderwerp: Doorzichtige garnaal ontdekt   Doorzichtige garnaal ontdekt Icon_minitimedi 9 maa 2010 - 11:33

Doorzichtige garnaal ontdekt in Indonesië
ANP op 08 maart '10, 15:52, bijgewerkt 8 maart 2010 15:59

LEIDEN - Onderzoekers van het Nederlands Centrum voor Biodiversiteit Naturalis in hebben tijdens een recente expeditie in Indonesië een nieuwe garnaalsoort ontdekt.

Omdat het diertje doorzichtig is, zagen zij het pas bij het nader bestuderen van onderwaterfoto's. Tijdens een volgende duik vonden zij enkele tientallen exemplaren.

Dat meldde Naturalis maandag. De garnaal die de onderzoekers van het Leidse onderzoeksinstituut vonden in de wateren bij Ternate, een eiland dat deel uitmaakt van de Noordelijke Molukken, bleek van een niet eerder ontdekte soort te zijn. In de loop van het jaar komen de wetenschappers met een uitgebreide omschrijving van het beestje.

Volkskrant
Terug naar boven Ga naar beneden
https://indonesie.actieforum.com
ElEl

ElEl


Aantal berichten : 8018
Registratiedatum : 08-12-08

Doorzichtige garnaal ontdekt Empty
BerichtOnderwerp: Re: Doorzichtige garnaal ontdekt   Doorzichtige garnaal ontdekt Icon_minitimedi 9 maa 2010 - 17:57

Expeditie Naturalis levert nieuwe soorten op
Door: Corine Knoester

Leiden - 9 maart 2010 -

De expeditie die het NCB Naturalis Zeeteam eind vorig jaar ondernomen heeft, leverde een aantal nieuwe soorten op. Het team reisde af naar Ternate, een vulkaaneiland dat deel uitmaakt van de Noordelijke Molukken. Men vermoedt dat het zeeleven ten oosten van Ternate verschillen vertoont met dat aan de westkant. De voorlopige onderzoeksresultaten wijzen echter niet op verschillen.

Het door de onderzoekers verzamelde materiaal is vorige maand per container bij Naturalis aangekomen. In de container bevinden zich tientallen soorten die voor de wetenschap nieuw zijn. Eén van die ontdekkingen is een doorzichtige garnaal. Het dier zat op metershoge paarse olifantsoorsponzen en was met het blote oog niet te zien. Garnalenexpert dr. Charles Fransen merkte de garnaal pas op, toen hij na zijn expeditie de gemaakte foto's bekeek.

Vanavond is in het programma Vroege Vogels te zien, hoe het materiaal uit de container gesorteerd wordt. De uitzending begint om 19.20 uur op Nederland 2.

Sleutelstad
Terug naar boven Ga naar beneden
http://www.tileng.nl
ElEl

ElEl


Aantal berichten : 8018
Registratiedatum : 08-12-08

Doorzichtige garnaal ontdekt Empty
BerichtOnderwerp: Re: Doorzichtige garnaal ontdekt   Doorzichtige garnaal ontdekt Icon_minitimedi 9 maa 2010 - 17:59

Nieuwe 'onzichtbare' garnaal ontdekt tijdens expeditie

08 maart 2010 18:01
Tijdens de recente expeditie van het NCB Naturalis Zeeteam naar Ternate is een nieuwe garnaalsoort ontdekt. Het is een garnaal waar dwars doorheen gekeken kan worden, zodat garnalenexpert dr. Charles Fransen hem pas op een foto ontdekte. Het doel van de expeditie is om te onderzoeken hoe de onderwaterfauna en -flora van Ternate zich verhoudt tot die van omliggende gebieden in de zogeheten koraaldriehoek, een ‘hotspot’ van mariene biodiversiteit in de zeeën van oostelijk Indonesië. De eerste resultaten tonen aan dat er meerdere nieuwe soorten zijn gevonden. Verder blijkt dat het aantal soorten koraal niet hoger is dan dat van andere gebieden in de omgeving.


De nieuwe garnaal bevond zich op meters hoge paarse olifantsoorsponzen. Fransen speurde met zijn onderwatercamera het oppervlak van de spons af op zoek naar garnalen, maar zag niets bijzonders. Pas ’s avonds bij het doornemen van de foto’s kwam hij iets tegen. “Bijna klikte ik door naar de volgende foto toen ik ‘m zag. De ‘onzichtbare’ garnaal. Dwars over de foto lag hij, je kon zo door hem heen kijken. Dit had ik nog nooit gezien.” De volgende dag vond het Zeeteam tientallen exemplaren. Bij terugkeer in Leiden bleek inderdaad dat de soort nieuw is voor de wetenschap. De beschrijving ervan wordt in de loop van het jaar gepubliceerd.

Elk jaar worden er nog nieuwe soorten en nieuwe associaties ontdekt. Dat is ook deze expeditie weer gebeurd. Het onderzoeksteam bestond uit twintig wetenschappers die de wereldexperts zijn voor groepen organismen zoals harde en zachte koralen, sponzen, slakken, krabben, algen, zakpijpen, zeesterren, zee-egels en gorgonen. In het verzamelde materiaal dat eind februari per container aangekomen is bij NCB Naturalis zullen enkele tientallen soorten zitten die nieuw zijn voor de wetenschap.

Tijdens het Vara TV-programma Vroege Vogels dat op dinsdag 9 maart om 19.20 uur op Nederland 2 wordt uitgezonden, is het eerste sorteerwerk te zien na de aankomst van de container.

De expeditie van het NCB Naturalis Zeeteam vond eind 2009 plaats bij Ternate, een vulkaaneiland dat deel uitmaakt van de Noordelijke Molukken. Volgens dr. Bert Hoeksema, hoofd van de onderzoeksafdeling Mariene Zoölogie, zijn er aanwijzingen dat het zeeleven ten oosten van Ternate verschillen vertoont met dat ten westen ervan. Ternate zou ergens op de grens moeten liggen. De voorlopige resultaten van het mariene onderzoek wijzen uit dat Ternate niet extra rijk of extra arm aan soorten lijkt te zijn. Door te vergelijken met eerdere gegevens van sponzen die in het verleden zijn verzameld, wordt ook onderzocht of de soortenrijkdom is veranderd in de loop van de tijd.

Om alle beschikbare informatie uit te wisselen werkt het NCB Naturalis Zeeteam samen met jonge lokale onderzoekers. Zij kennen het gebied terwijl NCB Naturalis veel kennis in huis heeft over verschillende groepen zeedieren.

De zeeën van oostelijk Indonesië maken deel uit van de zogenaamde Koraaldriehoek. Dit is een groot zeegebied dat bekend staat als ‘hotspot’ van mariene biodiversiteit, waarin de koraalriffen uitzonderlijk rijk zijn aan soorten koraal, vis, schelpdieren, garnalen, etcetera. Dit maakt de Koraaldriehoek aantrekkelijk voor het NCB Naturalis Zeeteam voor onderzoek naar de mariene biodiversiteit. Doorgaans kunnen hier nog veel nieuwe soorten worden ontdekt.

Van de expeditie is een weblog bijgehouden met filmpjes, te zien op www.naturalis.nl/ternate2009.

Bron: NCB Naturalis
Terug naar boven Ga naar beneden
http://www.tileng.nl
Duinkonijn

Duinkonijn


Aantal berichten : 1148
Registratiedatum : 19-05-09
Leeftijd : 79
Woonplaats : In de duinen bij Haarlem, maar geboren in Batavia

Doorzichtige garnaal ontdekt Empty
BerichtOnderwerp: Re: Doorzichtige garnaal ontdekt   Doorzichtige garnaal ontdekt Icon_minitimewo 10 maa 2010 - 22:51

Doorzichtige zoetwater garnalen zijn allang bekend. Een goed gesorteerde dierenwinkel (met specialisatie vissen) heeft ze voor een paar euro per stuk. Mijn dochter heeft ze weleens in haar aquarium gehad.
PS haar man (mijn schoonzoon dus) werkt bij Naturalis.
Ook doorzichtige zeewater garnalen zijn allang bekend. Er zijn heel veel soorten. Waarschijnlijk is dit een nieuw soort.
Ze zijn haast niet te zien in een aquarium, wat beter als ze net gegeten hebben, dan zie je het eten door de garnaal stromen, leuk om te zien.

DK
Terug naar boven Ga naar beneden
http://home.planet.nl/~hvschaik/home.htm
Gesponsorde inhoud





Doorzichtige garnaal ontdekt Empty
BerichtOnderwerp: Re: Doorzichtige garnaal ontdekt   Doorzichtige garnaal ontdekt Icon_minitime

Terug naar boven Ga naar beneden
 
Doorzichtige garnaal ontdekt
Terug naar boven 
Pagina 1 van 1
 Soortgelijke onderwerpen
-
» Garnaal poetst tanden jongen
» Vrouw van 157 ontdekt
» Nieuwe diersoorten ontdekt
» Reuzenwesp ontdekt in Indonesië
» Nachtbloeiende orchidee ontdekt

Permissies van dit forum:Je mag geen reacties plaatsen in dit subforum
Indonesië :: Diversen :: Praatcafé/Ngobrol-
Ga naar: