Indonesië
Wilt u reageren op dit bericht? Maak met een paar klikken een account aan of log in om door te gaan.

Indonesië

Informatie- en nieuwsforum over Indonesië en Nederlands-Indië
 
IndexLaatste afbeeldingenRegistrerenInloggen

 

 Stadsarchief opent site over oorlog

Ga naar beneden 
AuteurBericht
ElEl

ElEl


Aantal berichten : 8018
Registratiedatum : 08-12-08

Stadsarchief opent site over oorlog Empty
BerichtOnderwerp: Stadsarchief opent site over oorlog   Stadsarchief opent site over oorlog Icon_minitimedi 30 maa 2010 - 20:24

Stadsarchief opent site over oorlog
maandag 29 maart 2010 | 10:30 | Laatst bijgewerkt op: maandag 29 maart 2010 | 10:37



ENSCHEDE - Op een nieuwe website van het Stadsarchief van Enschede worden alle namen van slachtoffers uit de Tweede Wereldoorlog vermeld. Ook wordt er een lijst van oorlogsmonumenten gepubliceerd. Bewoners wordt gevraagd onbekende locaties te melden.

Het Stadsarchief opent donderdag een website die is gewijd aan de Eerste en Tweede Wereldoorlog en aan de periode dat Nederland militair actief was in Nederlands-Indië. De website biedt verschillende onderwerpen. Zo is er een overzicht van alle monumenten die herinneren aan de Eerste en Tweede Wereldoorlog.

Tot dusverre zijn ruim twintig beelden, plaquettes en dergelijke gelokaliseerd en in beeld gebracht. „Het overzicht is niet compleet”, verkondigt Adrie Roding, de stadsarchivaris die nauw bij de samenstelling van de website was betrokken. „Daarom doen we een oproep aan de Enschedese bevolking om monumenten te melden. Een aantal is bijvoorbeeld na een aantal jaren verdwenen. Zo werden veldgraven van de Britse slachtoffers in de strijd om de Lonnekerbrug door omwonenden verfraaid met stenen en grind. Daar werden ook herdenkingsbijeenkomsten gehouden. Voor ons is dat laatste een criterium. Mensen moeten hier bij de oorlog hebben stilgestaan. Tot dusverre hebben we zo’n twintig locaties in beeld gebracht. Er zijn er echter veel meer. Zo weten we dat in een aantal voormalige textielfabrieken plaquettes uit die tijd zijn ingemetseld.”

Een voorbeeld van een monument dat er niet meer is is het kruis aan de Kotmanlaan dat herinnerde aan de moord op de verzetsmensen Thiadens en Breugelmans, op bevrijdingsdag. Het kruis is verdwenen. Maar op de muur van een woning in de dr. Thiadensstraat bevindt zich een plaquette die herinnert aan deze fusillade. Het bekendste oorlogsmonument in Enschede is de beeldengroep van Mari Andriessen in het Volkspark. „Dat is ook meteen het mooiste”, aldus Adrie Roding. „Het belichaamt oorlogsslachtoffers in de breedste zin. Andere herinneringen zijn te vinden in de hal van het NS station, in het hoofdbureau van politie, langs de Hengelosestraat ter hoogte van de UT, waar de moord op acht Haaksbergenaren wordt herdacht.

Verder wordt in de Grote Kerk de herinnering aan Nanne Zwiep levend gehouden. De predikant die zich keerde tegen het nationaal-socialisme en de jodenvervolgingen overleed in 1942 in Dachau. En op de Oosterbegraafplaats staat een monument ter nagedachtenis van alle geallieerde militairen die hier liggen. De stepping stones in Glanerbrug ontbreken evenmin. Van de Eerste Wereldoorlog hebben we drie monumenten gelokaliseerd.”

Lees meer in de Twentsche Courant Tubantia van maandag 29 maart
Terug naar boven Ga naar beneden
http://www.tileng.nl
 
Stadsarchief opent site over oorlog
Terug naar boven 
Pagina 1 van 1
 Soortgelijke onderwerpen
-
» 100-jarige veteraan opent expositie Oorlog in Beeld, 13-08 t/m 31-12-'15, Bronbeek
» Documentaire ‘Mijn familie in tijden van oorlog’ van oorlog
» L'Oréal opent megafabriek in Indonesië
» Uitnodiging perspresentatie De Oorlog en 13 in de Oorlog
» Expositie ‘Indië in oorlog - oorlog in Indië’ deel 2

Permissies van dit forum:Je mag geen reacties plaatsen in dit subforum
Indonesië :: Berichten :: Algemeen-
Ga naar: