Indonesië
Wilt u reageren op dit bericht? Maak met een paar klikken een account aan of log in om door te gaan.

Indonesië

Informatie- en nieuwsforum over Indonesië en Nederlands-Indië
 
IndexLaatste afbeeldingenRegistrerenInloggen

 

 Het Buginese La Galigo-epos, anderhalf keer groter dan de Mahabharata uit India.

Ga naar beneden 
2 plaatsers
AuteurBericht
Henri R. Cingoor

Henri R. Cingoor


Aantal berichten : 2328
Registratiedatum : 04-01-09
Woonplaats : Op de oevers van de Kali Brantas

Het Buginese La Galigo-epos, anderhalf keer groter dan de Mahabharata uit India. Empty
BerichtOnderwerp: Het Buginese La Galigo-epos, anderhalf keer groter dan de Mahabharata uit India.   Het Buginese La Galigo-epos, anderhalf keer groter dan de Mahabharata uit India. Icon_minitimevr 23 apr 2010 - 11:07

Vrij bewerkt door een Madurese afstammeling uit de geraadpleegde bronnen:
Harry A. Poeze en Pim Schoorl - Excursies in Celebes, Leiden 1991.
Roger Tol - Toloqna Arung Labuaja (een 20-eeuws heldendicht van de Bugis) Dordrecht 1990.
Foto's: KIT Amsterdam.



Opgedragen aan hen, die deels hun roots hebben op Celebes (Sulawesi.) en Madura.


Vroeger Celebes, nu Sulawesi.
De Portugezen noemden het eiland destijds CELEBRE (=beroemd/berucht).
Een andere verklaring zou uit het Indonesisch komen, namelijk: Sula Besi = Land van ijzer, hetgeen de tegenwoordige naam Sulawesi zou kunnen verklaren.


Zuid Celebes, origineel bewoond door Makassaren, Mandarezen, Toraja's en Buginezen.

Noordelijk van Ujung Pandang ( lees: oorspronkelijk Makassar, in 1971 onder Suharto omgedoopt tot Ujung Pandang en in 2000 onder Gus Dur weer herdoopt tot Makassar), ligt het land dat veelal wordt bewoond door de Buginezen (Orang Bugis), een groep groot circa 3 tot 4 miljoen mensen in de beginjaren 1990. Misschien tegenwoordig een beetje meer als gevolg van een vruchtbaar gebruik van de tafel van vermenigvuldiging?? Yo no se.

Kortom, de Bugis stonden (staan) bekend als een onverschrokken zeeliedenvolk (inclusief piraterij), die voor alle zeegoden nog geen gobang opzij gingen.!
Echter, een meer nauwkeurige studie van deze bevolkingsgroep toont aan, dat het meerendeel van de Bugis slechts simpele landbouw beoefenaars waren(zijn) en bij afwisseling het vissersberoep uitoefenen.

Voormalige vorstendommen van de Bugis waren: Tanete, Sidenreng, Soppeng, Wajo en Bone, met destijds als hoofdstad van het rijk de stad Watampone en tegenwoordig slechts een slaperige kampung, af en toe opgeschrikt door een blaffende (eetbare) hond of een kraaiende (ook eetbare) haan.

Bijna niets meer herinnert in materieel opzicht aan het vroegere rijk der Bugis, als heden te dage slechts de overleveringen in verhaalvorm over bijvoorbeeld Sultan Hassanudin en Arung Palakka en de heldenverhalen worden tot op heden ten dage nog steeds doorverteld aan volgende generaties en ook nog vastgelegd op papier.
De Bugis, de Mandarezen en de Makassaren zijn de enige volken op Celebes, die een eigen schrift hebben en dat al sedert de 14de eeuw. !!!

Hun geschriften heten LONTARA (denk aan de Lontar palm, waarvan de bladeren als schrijfmateriaal diende), bevatten alle gegevens over stambomen, huwelijken, heldendichten, geschiedenissen, kortom alles van de vorstenhuizen en daarbij een vertaling van de koran, religieuze gezangen en het dagboek van Arung Palakka.

Echter, in deze huidige tijd, verdwijnt het aantal Bugis, Mandarezen en Makassaren dat bekend is met het oorsrponkelijke handschrift, hoe langer hoe meer.

De mythe van het ontstaan van het volk der Buginezen:


Toen de Heer van de Bovenwereld zich realiseerde, dat het rijk van de Middenwereld geheel verlaten en onbewoond was, besloot hij om zijn zoon Batara Guru te laten huwen met de dochter van de Heer van de Benedenwereld (die een zwager is van de Heer van de Bovenwereld) en daarmee zijn de stamouders van de Bugis vaststaand, volgens de mythe.

Weinig mensen op deze aarde (die geinteresseerd zijn in een deel-historie van Indonesia) zal het bekend zijn, dat het verhaal van nederdaling van Batara Guru zoals neergeschreven, behoort tot één der langste "epen" uit de wereldliteratuur.
Het is ongeveer 1,5 x zo lang als het Indiase Mahabharata epos en in gedrukte vorm zal het circa 7000 standaard A4 pagina's zijn !!!!

Het is helaas nooit zover gekomen, dat dit epos uitgegeven werd, simpelweg omdat het overgeleverd werd in duizenden verschillende handschriften en edities, in het Buginees en elke editie hooguit 2 episodes bevattend. Nergens is de complete versie bij elkaar verzameld.

De held van het Buginese La Galigo epos, is Saweriegading, de kleinzoon van Batara Guru en zijn avonturen worden gedetailleerd en uitvoerig beschreven.
Saweriegading ontdekte eens na thuiskomst van zijn verre reizen, dat hij een tweelingzus had en werd smoorverliefd op haar.
Uiteraard kon zulk een huwelijk geen doorgang vinden en hij verlaat zijn geboorteland om naar China te gaan, alwaar hij op zoek gaat naar een dubbelgangster. Na vele avonturen in China, vindt hij zijn dubbelgangster, trouwt met haar en krijgt een zoon die hij La Galigo noemt.
Aan het eind van het epos wordt beschreven hoe alle bewoners de aarde weer verlaten en slechts één echtpaar blijft in Luwu achter, om aldus weer voor nieuwe bewoners te zorgen.

Hieronder één der vele afzondelijke geschriften uit het epos:

Het Buginese La Galigo-epos, anderhalf keer groter dan de Mahabharata uit India. Galigo.th


Extraatje: een straatbeeld van het stadje Manado omstreeks 1920.
Manado stad stond bekend als een stad met brede lanen, veel groen en in 1920 circa 12.000 inwoners. Tegenwoordig circa 500.000 inwoners met de omringende desa's erbij geteld.

Het Buginese La Galigo-epos, anderhalf keer groter dan de Mahabharata uit India. Manado1920.th

En als rechtgeaarde afstammeling van het Madurese volk Very Happy sluit ik af met:

Lebbi Bagus Pote Tollang, atembang Pote Mata. What a Face

En wat heeft nu Madura te maken met de Bugis van Sulawesi?
Simpel: Er waren destijds wat Buginese piraten, die zich op Madura gevestigd hadden.
cheers
Terug naar boven Ga naar beneden
http://www.imexbo.nl
OmSid




Aantal berichten : 861
Registratiedatum : 08-01-09
Woonplaats : Negeri Kincir Angin

Het Buginese La Galigo-epos, anderhalf keer groter dan de Mahabharata uit India. Empty
BerichtOnderwerp: Re: Het Buginese La Galigo-epos, anderhalf keer groter dan de Mahabharata uit India.   Het Buginese La Galigo-epos, anderhalf keer groter dan de Mahabharata uit India. Icon_minitimevr 23 apr 2010 - 18:12

De orang Bugis heeft naast hun beroemde zeemankunst , al dan niet gekombineerd met perompak activiteiten( zeeroverij) ook bijgedragen aan de handel , taal wetenschap .
Bekend was Raja Ali Haji met zijn " Gurindam dua belas"
In mijn SMA tijd moeten we die Gurindam 12 ook lezen of leren , hoe je pantun of syair moet maken .
Terug naar boven Ga naar beneden
 
Het Buginese La Galigo-epos, anderhalf keer groter dan de Mahabharata uit India.
Terug naar boven 
Pagina 1 van 1
 Soortgelijke onderwerpen
-
» Langste epos en Ned. slavenarchieven op Werelderfgoedlijst
» OM wil anderhalf jaar voor geweld Culemborg
» Bali krijgt een groter en verbeterd vliegveld
» Operatie Kaarslicht in Indonesië is nog groter dan voorheen
» 'Rampgebied Sulawesi blijkt veel groter dan gedacht'

Permissies van dit forum:Je mag geen reacties plaatsen in dit subforum
Indonesië :: Berichten :: Geschiedenis-
Ga naar: