Indonesië
Wilt u reageren op dit bericht? Maak met een paar klikken een account aan of log in om door te gaan.

Indonesië

Informatie- en nieuwsforum over Indonesië en Nederlands-Indië
 
IndexLaatste afbeeldingenRegistrerenInloggen

 

 OVT lanceert crossmediaal project 'Oorlogsliefdekind'

Ga naar beneden 
3 plaatsers
AuteurBericht
ElEl

ElEl


Aantal berichten : 8018
Registratiedatum : 08-12-08

OVT lanceert crossmediaal project 'Oorlogsliefdekind' Empty
BerichtOnderwerp: OVT lanceert crossmediaal project 'Oorlogsliefdekind'   OVT lanceert crossmediaal project 'Oorlogsliefdekind' Icon_minitimezo 9 mei 2010 - 9:42

OVT lanceert crossmediaal project 'Oorlogsliefdekind'
Kom naar de uitzending!

Op zondag 16 mei wordt in een uitzending van OVT Radio vanuit studio Desmet het crossmediale project 'Oorlogsliefdekind' gelanceerd. Dit unieke project legt de verhalen vast van militairen en hun in Nederlands-Indië achtergelaten kinderen. Toegangskaarten zijn gratis!

Op zondag 16 mei, tijdens een live-uitzending van OVT Radio in Studio Desmet wordt het crossmediale project 'Oorlogsliefdekind' feestelijk gelanceerd. Wilt u er bij zijn? Meld u hier aan voor gratis kaarten.

Te gast in de uitzending:

•Initiatiefneemster van het project Annegriet Wietsma en één van de oorlogskinderen.
•Hoogleraar militaire geschiedenis Wim Klinkert vertelt over militairen, seksualiteit en verwekte kinderen in den vreemde.
•Journalist en antropologe Hilde Janssen. Zij maakte met fotograaf Jan Banning, het boek ‘Schaamte en onschuld’ , met foto’s en verhalen van het verdrongen oorlogsverleden van de troostmeisjes die tijdens de Tweede Wereldoorlog in Japanse bordelen moesten werken
•Reggie Baay spreekt over zijn boek ‘Portret van een oermoeder’. Hij schreef eerder een boek over de njai, de concubine van de Europeanen.

Oorlogsliefdekinderen
In de periode 1946-1949 waren ruim 130.000 militairen van het Koninklijk Leger (KL) gelegerd in Nederlands-Indië. Ze onderhielden vaak contacten met de lokale bevolking in Indonesië, ook met Indonesische meisjes.

Regelmatig werd - vaak onbedoeld - uit deze verhoudingen een kind geboren. Na de onafhankelijkheid van Indonesië keerden de troepen terug naar huis. Een onbekend aantal Nederlands-Indonesische kinderen bleef achter met hun moeders in het nieuwe Indonesië. De verhalen van zowel de soldaten als de kinderen vormen een onderbelichte kant van de geschiedenis.

Crossmediaal project
Oorlogsliefdekind is een initiatief om de verhalen van deze militairen en hun in 1949 achtergelaten kinderen vast te leggen. Dit project is uniek in de Nederlandse oorlogsgeschiedschrijving. Het afgelopen jaar zijn de doodgezwegen ervaringen van 'soldatenvaders' en 'soldatenkinderen' op de website www.oorlogsliefdekind.nl verzameld.

De redacties van Oorlogsliefdekind en /Geschiedenis hebben de handen ineen geslagen voor een crossmediaal project. Dit zal resulteren in een Andere Tijden Special op 1 juli (21.00 uur. Nederland 2) onder de titel 'Tuan Papa', oftewel 'Meneer de vader'. Daarin de aangrijpende verhalen van Nederlandse soldaten en hun achtergelaten kinderen.

In de aanloop naar de uitzending brengen de websites van oorlogsliefdekind en www.vpro.nl/oorlogsliefdekind volop nieuws over het project, met nieuwe verhalen, vondsten en achtergronden. Ook het digitaal themakanaal Geschiedenis 24 besteedt vanaf 15 mei wekelijks aandacht aan het project, met impressies van de zoektocht van de documentairemakers.

Oproep
Heeft u een verhaal dat u hierover kwijt wilt? Bent u direct betrokkene van deze kant van de Indië-geschiedenis? Neem dan contact op met de redactie van Oorlogsliefdekind.

Geshiedenis.vpro.tv
Terug naar boven Ga naar beneden
http://www.tileng.nl
wu

wu


Aantal berichten : 6613
Registratiedatum : 08-12-08

OVT lanceert crossmediaal project 'Oorlogsliefdekind' Empty
BerichtOnderwerp: Re: OVT lanceert crossmediaal project 'Oorlogsliefdekind'   OVT lanceert crossmediaal project 'Oorlogsliefdekind' Icon_minitimezo 16 mei 2010 - 18:23

Wat is 'Oorlogsliefdekind' in het Indonesisch?

Blog - Community
door: Jean Hellwig


Een jaar geleden hebben we het woord 'oorlogsliefdekind' uitgevonden en nu is het een begrip aan het worden. Het woord is nieuw, maar de mensen waar het over gaat bestaan al lang: kinderen die geboren zijn uit oorlogsliefdes.

We hebben veel positieve reacties gekregen op het woord. De oorlogsliefdekinderen zelf, jarenlang in de schaduw van een onbenoemd taboe, waarderen dat het woord onderstreept dat ze geboren zijn uit liefde, en niet uit geweld of machtsmisbruik. Liefde in tijden van oorlog, daat gaat het hier om.

De term liet zich makkelijk vertalen in het Engels: warlovechild. Vandaar dat wij nu te vinden zijn zowel onder www.oorlogsliefdekind.nl als onder www.warlovechild.org. Maar wat wordt de term in het Indonesisch? Een eerste vertaling leidt tot 'anak percintaan di masa perang'. Maar daar zit wel erg weinig poezie in. En een website-adres www.anakpercintaaandimasaperang.id lijkt me ook niet het makkelijkst om in te typen.

Dus: wie heeft er een goed idee?? Reageer! Wie weet maken we er nog een leuke prijsvraag van!

Jean Hellwig

oorlogsliefdekind.nl
Terug naar boven Ga naar beneden
https://indonesie.actieforum.com
Duinkonijn

Duinkonijn


Aantal berichten : 1148
Registratiedatum : 19-05-09
Leeftijd : 79
Woonplaats : In de duinen bij Haarlem, maar geboren in Batavia

OVT lanceert crossmediaal project 'Oorlogsliefdekind' Empty
BerichtOnderwerp: Re: OVT lanceert crossmediaal project 'Oorlogsliefdekind'   OVT lanceert crossmediaal project 'Oorlogsliefdekind' Icon_minitimezo 16 mei 2010 - 22:00

Anak Perang Amal misschien?

Groetjes,
DK
Terug naar boven Ga naar beneden
http://home.planet.nl/~hvschaik/home.htm
ElEl

ElEl


Aantal berichten : 8018
Registratiedatum : 08-12-08

OVT lanceert crossmediaal project 'Oorlogsliefdekind' Empty
BerichtOnderwerp: Re: OVT lanceert crossmediaal project 'Oorlogsliefdekind'   OVT lanceert crossmediaal project 'Oorlogsliefdekind' Icon_minitimema 17 mei 2010 - 17:04

Oorlogsliefdekind feestelijk van start
Crossmediaal project gelanceerd bij OVT Radio

OVT lanceert crossmediaal project 'Oorlogsliefdekind' 2v9vvck
OVT lanceert crossmediale project Oorlogsliefdekind (Foto: Paul Weijenberg, Desmet Studios)

OVT lanceert crossmediaal project 'Oorlogsliefdekind' Zvsldt
Oorlogsliefdekind Jan Dennie aan het woord (Foto: Paul Weijenberg, Desmet Studios)

In een sfeervolle Desmet studio is zondag het crossmediale project Oorlogsliefdekind gelanceerd. Betrokkenen van het project, Indië-deskundigen en ook oorlogsliefdekind Jan Dennie spraken in een uitzending van OVT over liefde en seksualiteit in oorlogstijd.

'Feestelijk' is misschien niet het juiste woord. Als het gaat om oorlogsliefdekinderen zijn de verhalen vaak treurig. Het verhaal van Jan Dennie bijvoorbeeld, zelf kind van een Nederlandse militair en een Indonesische vrouw: hij bracht zijn jeugd door in een weeshuis, mocht zijn moeder nooit zien, en groeide vaderloos op. Toen Jan Dennie later naar Nederland verhuisde spoorde hij zijn vader op, maar deze ontkende zijn vader te zijn en wilde geen contact. Verhalen van oorlogsliefdekinderen zijn doordrongen van eenzaamheid, van verlating.

Toch is een felicitatie op zijn plaats. De uitzending van OVT op zondag 16 mei in Desmet markeerde het startschot voor het project Oorlogsliefdekind. Dit resulteert op 1 juli in een speciale aflevering van Andere Tijden, waarin oorlogsliefdekinderen en hun Nederlandse vaders worden opgezocht. In de aanloop naar de aflevering zal deze website wekelijks komen met verhalen, nieuws en achtergronden. Hoe treurig deze verhalen ook zijn, voor de betrokkenen is de start van dit project historisch nieuws: het betekent dat het verhaal van de oorlogsliefdekinderen erkend wordt als deel van de geschiedenis, en wellicht nog belangrijker: dat er naar deze groep mensen wordt geluisterd.

Een uur lang spraken Paul van der Gaag en Jos Palm over het onderwerp. Muziek van Ann Montan en Patrick Lauwerends gaf de uitzending de juiste Indonesische sfeer. Een van de gasten was Annegriet Wietsma, documentairemaker van Oorlogsliefdekind. Wietsma sprak zelf met twintig van deze kinderen. Ze benadrukte dat het bij deze groep zelden om verkrachting ging, maar dat liefde de lading beter dekt. Ook aan tafel zat Stef Scagliola, als historica verbonden aan het project. Verder vertelden militair historicus Wim Klinkert over de oorlogsliefdekinderen in andere landen en journaliste Hilde Jansen belichtte een gerelateerde, maar meteen heel andere groep in Indië: de troostmeisjes. Jan Dennie sprak kort over zijn ingrijpende ervaringen als oorlogsliefdekind. 'Ik heb tot mijn twaalfde mijn moeder nooit gezien. Dat was de afspraak met het weeshuis.' Niet in de laatste plaats was dit omdat zijn moeder gevaar liep als bekend werd dat zij een halfbloedkind had. Ze had geheuld met de vijand.

De uitzending van OVT is hier te beluisteren. In de komende weken brengen we nieuws over de oorlogsliefdekinderen. Wie verwekten de kinderen en hoe ging het leger hiermee om? Hoe wordt er in andere landen (Frankrijk, Duitsland, Verenigde Staten) naar dit onderwerp gekeken? Hebben de kinderen juridisch een voet om op te staan?

Geschiedenis.vpro.nl
Terug naar boven Ga naar beneden
http://www.tileng.nl
Gesponsorde inhoud





OVT lanceert crossmediaal project 'Oorlogsliefdekind' Empty
BerichtOnderwerp: Re: OVT lanceert crossmediaal project 'Oorlogsliefdekind'   OVT lanceert crossmediaal project 'Oorlogsliefdekind' Icon_minitime

Terug naar boven Ga naar beneden
 
OVT lanceert crossmediaal project 'Oorlogsliefdekind'
Terug naar boven 
Pagina 1 van 1
 Soortgelijke onderwerpen
-
» Project Papua
» KB sluit project databank kranten af
» Project in Indonesië
» Koogs project wint architectuurprijs
» Expositie en project: Wayang revolusi

Permissies van dit forum:Je mag geen reacties plaatsen in dit subforum
Indonesië :: Berichten :: Algemeen-
Ga naar: